„Nustačius pirmuosius koronaviruso atvejus mūsų mieste, pirmiausia turime pasirūpinti, kad apsaugotume kitus žmones nuo šio viruso plitimo. Tikiu, kad kauniečiai yra sąmoningi ir adekvačiai reaguos į situaciją. Panikai čia tikrai ne vieta. Dabar svarbiausia – tiksliai žinoti, kaip elgtis. Raginu uoliai vykdyti visus visuomenės sveikatos specialistų patarimus, imtis būtinų prevencinių priemonių. Tik taip, susitelkę ir veikdami išvien, galime duoti atkirtį viruso grėsmėms“, - Delfi teigė Kauno miesto savivaldybės meras V. Matijošaitis.

Visa tiksli, teisinga ir patikima informacija apie koronaviruso situaciją Lietuvoje, rekomendacijos ir patarimai yra skelbiami Sveikatos apsaugos ministerijos interneto tinklapyje, adresu: https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/koronavirusas

Trečiadienio rytą Vyriausybė pranešė, kad kovo 10-ą dieną patvirtinti du nauji susirgimo koronavirusu atvejai.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, susirgusieji – 35-erių ir 40-ies metų kauniečių sutuoktinių pora, kuri vasario 29-ąją – kovo 6-ąją viešėjo slidinėti Šiaurės Italijoje.
Į Lietuvą pora grįžo nuosavu automobiliu. Ligos simptomus pora pajuto kovo 9-ąją, o kovo 10-ą dieną kreipėsi į medikus. Po ligos diagnozės patvirtinimo, sutuoktiniai stacionarizuoti Kauno klinikinėje ligoninėje, dar du asmenys iš jų aplinkos šiuo metu stebimi.

Iš viso, su jau patvirtintais dviem atvejais, Kauno klinikinėje ligoninėje dėl koronaviruso stebimi aštuoni asmenys – šeši suaugusieji ir du nepilnamečiai vaikai. Visi jie grįžo iš slidinėjimo atostogų Šiaurės Italijoje.

Kauno meras V. Matijošaitis sako, kad savivaldybės teritorijoje yra paskelbta gripo epidemija. Taip pat ekstremali situacija paskelbta visos šalies mastu, tad papildomų priemonių, išskyrus tas, kurios šiuo metu galioja pagal rekomendacijas, anot V. Matijošaičio, kol kas nesiimama.

„Ekstremali situacija paskelbta visos šalies mastu. Privalome suvokti, kad šią akimirką masiniai renginiai uždarose erdvėse, kelionės į rizikos šalis ir kiti neadekvatūs poelgiai yra pavojingi mūsų bei aplinkinių sveikatai ir net gyvybei“, - sako Kauno meras.

V. Matijošaitis teigia, kad savivaldybė yra pasirengusi skirti papildomai lėšų ir/ar reikalingų priemonių savivaldybės teritorijoje esančioms sveikatos priežiūros įstaigoms, jei to prireiktų.

„Medikai yra kertinė grandis, kuria visiškai pasitikime ir ketiname suteikti visokeriopą pagalbą bei paramą. Dėl to esame sutarę su visų Kauno ligoninių, Greitosios medicinos pagalbos stoties bei kitų specialiųjų tarnybų vadovais. Miestas dirba tam, kad jo žmonės būtų saugūs. Esame nusistatę būtinas priemones Ekstremalių situacijų komisijoje, atsižvelgiame į visus nacionaliniu mastu teikiamus sveikatos apsaugos institucijų nurodymus bei rekomendacijas. Savarankiškai veiksmų imamės ir patys, ruošdamiesi galimiems įvykiams, jei situacija dar labiau paaštrėtų ir prireiktų miesto įsikišimo. Neabejoju medikų kompetencija ir tikiu, kad pacientams ligoninėje bus suteikta kvalifikuota pagalba. Todėl norisi tikėti, kad aukų pavyks išvengti“, - komentare Delfi teigia Kauno miesto savivaldybės meras V. Matijošaitis.

Kauno miesto savivaldybės vadovas teigia neturįs informacijos, kokia situacija yra Kauno oro uoste, nes oro uostas yra Kauno rajono teritorijoje.

„Jis yra Kauno rajono savivaldybės teritorijoje, ir niekaip nepavaldus miestui, tad už jų veiksmus atsakyti negalime. Pagalbos ar kažkokios paramos poreikio iš jų nesame išgirdę. Žinome tik tai, kad kauniečiai Šaulių sąjungos nariai ilgą laiką ten savanoriškai budėdavo, pasitikdami iš rizikos šalių grįžtančius turistus“, - sakė V. Matijošaitis.

Duomenys atnaujinti 13 val.

2020 kovo 11 d. 13.00 val. duomenimis, naujų koronaviruso (COVID-19) atvejų nėra. Iki šiol Lietuvoje patvirtinti trys koronaviruso (COVID-19) atvejai, skelbia Vyriausybė.

Kovo 11 d. 13.00 val. duomenimis:

Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 3 (1 patvirtintas 2020-02-28 4.00 val., 2 patvirtinti 2020-03-10 22 val.)

Paskutiniu etapu ištirta: 11

Šiandien iki šiol ištirta: 11

Per vakar dieną ištirta: 15

Iki šiol iš viso atlikta tyrimų dėl įtariamo koronaviruso: 301

Laukiama rezultatų dėl: 8 mėginių

NVSC turimi duomenys apie keliavusius į teritorijas, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje (stebima jų sveikatos būklė): 5567 asmenys (2020-03-10 duomenys).