Penktadalis pasiekimų neįvertina

Tuo tarpu penktadalis apklaustų respondentų teigia turį kitą nuomonę. Tiesa, naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ vasario 13–26 dienomis atliktos apklausos duomenimis, vos 3 proc. piliečių deklaruoja nesididžiuoją tuo, kokią pažangą šalis sugebėjo pasiekti nepriklausomybės laikotarpiu.

Beveik penktadalis (18 proc.) gyventojų į klausimą „Ar jūs didžiuojatės tuo, ką Lietuva pasiekė per pastaruosius 30 metų, kai 1990 metų kovo 11 d. buvo atkurta nepriklausomybė“ atsakė, kad greičiau nesididžiuoja.

Galiausiai 11 proc. apklausoje dalyvavusių respondentų valstybės pasiekimų įvertinti nepanoro ir nuomonės į šį klausimą nepateikė.

Pasiekimais labiausiai džiaugiasi jaunimas, besididžiuojančių mažiausiai tarp pensininkų
Apklausų duomenimis, Lietuvos pasiekimais per pastaruosius tris dešimtmečius labiau už kitus didžiuojasi jaunimas iki 30 metų (75 proc. teigia, kad didžiuojasi).

Gerai nepriklausomybės laikotarpį linkę įvertinti ir didmiesčių gyventojai (71 proc.) bei respondentai su aukštuoju išsilavinimu (83 proc.) ar su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (78 proc.).
Žvelgiant į gyventojų pasiskirstymą pagal tai, kokiai ideologijai priskiriamos pažiūros, galima matyti, kad dešiniųjų pažiūrų gyventojai kur kas labiau linkę vertinti Lietuvos pasiekimus. 79 proc. politinei dešinei save priskiriančių piliečių teigė, kad didžiuojasi šalies pasiekimais.

Tuo tarpu pasididžiavimo jausmą turinčių kur kas mažiau tarp pensininkų (25 proc.), bedarbių (36 proc.), lenkų tautybės gyventojų (34 proc.) ar piliečių, turinčių mažesnes nei 700 eurų pajamas per mėnesį (33 proc.).

1990 m. kovo 11-ąją Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas priėmė aktą „Dėl Lietuvos Nepriklausomos valstybės atkūrimo“. Už šį aktą balsavo 124, susilaikė 6 deputatai. Šiuo aktu Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba, reikšdama Tautos valią, nutarė, kad yra atkuriamas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suverenių galių vykdymas ir Lietuva vėl yra nepriklausoma valstybė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)