„VPT kandidato nerandame, nes norime tikrai labai gero kandidato, antra, atlyginimas yra toks, kad šiandien konkurencingą žmogų, ypač pageidaujamą privačiame sektoriuje, samdyti už 2 tūkst. eurų yra gana sudėtinga“, – antradienį „Laisvės TV“ laidai „Karštos kėdės“ sakė Gitanas Nausėda.

„Tai šiek tiek rėžia akis, kai žmogus uždirba 2 tūkst. eurų per mėnesį ir valdo 5 mlrd. eurų biudžetą (viešųjų pirkimų apimtis – BNS) per metus ir nuo jo sprendimų priklauso labai daug“, – pridūrė jis.

VPT nuolatinio vadovo neturi nuo praėjusių metų spalio, kai iš šių pareigų pasitraukė Diana Vilytė. Tarnybai laikinai vadovauja direktoriaus pavaduotoja Jovita Petkuvienė.

Anot G. Nausėdos, ieškant VPT vadovo teikiamos Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos, kurios ir centralizuotų visą procedūrą, ir suteiktų daugiau galių kitiems kompetencijos centrams, ir padėtų optimizuoti lėšų valdymą. Pasak jo, dėl šių pakeitimų turėtų būti sutaupyta iki 500 mln. eurų.

„Kiek žinau, Vyriausybė taip pat turi panašias pataisas, mūsų projektas yra ambicingesnis ir, manau, būtų galima rasti sinergiją iš šitų atskirų projektų, ir pirmiausia sudaryti tinkamas teisines sąlygas VPT gerai funkcionuoti, nes nuo vieno žmogaus priklauso nemažai ir dar daugiau priklauso nuo visos teisinės bazės“, – teigė prezidentas.

G. Nausėda siūlo pertvarkyti viešųjų pirkimų sistemą, centralizuojant perkančiųjų organizacijų tinklą ir supaprastinant mažos vertės pirkimus, taip pat įtvirtinti, kad ginčus dėl pirkimo sąlygų privalomai ikiteismine tvarka nagrinėtų VPT, o vertinant pirkimus būtų skatinamos socialinės ir aplinkosaugos iniciatyvos.

Prezidentas siūlo, kad nauja tvarka būtų patvirtinta Seimo pavasario sesijoje ir įsigaliotų kitąmet.