Primename, kad tenkindama Lietuvos prašymą perduoti N. Venckienę, JAV nurodė, kad vadovaujantis šios šalies įstatymais ji mūsų šalyje gali būti teisiama dėl keturių nusikalstamų veikų: dėl trukdymo teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno, advokato ar antstolio veiklai (LR Baudžiamojo kodekso (BK) 231 str. 1 d.), dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo (LR BK 245 str.), dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo (LR BK 140 str. 1 d.), dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui (LR BK 286 str.).

N. Venckienė išplatintame pranešime spaudai tvirtina, kad prokuratūra jai galimai pridėjo dar vieną kaltinimą – piktnaudžiavimą globėjos teisėmis. Pasak jos, esą tokiu veiksmu nesilaikoma ekstradicijos sutarties.

„Jungtinės Amerikos Valstijos sutiko, kad iš 39 nusikalstamų veikų mano atžvilgiu gali būti vykdomas baudžiamasis persekiojimas tik dėl 4 nusikaltimų: teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo; trukdymo antstolio veiklai; fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo; pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui“, – teigė ji.

Buvusi teisėja pranešė, kad ekstradicijos sutartyje nurodytas baigtinis skaičius galimai jos padarytų nusikaltimų, dėl kurių Lietuvos prokuratūrai leista kreiptis į teismą.

„Deja, perdavus mano bylą į teismą, sužinojau ir apie penktą. Į teismą perduotoje baudžiamojoje byloje kaltinamajame akte nurodytas ir penktas nusikaltimas, kad aš piktnaudžiavau globėjos teisėmis, nors JAV mane teisti pagal šį straipsnį sutikimo nedavė“, – piktinosi N. Venckienė.

Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Izabelė Boškienė „Delfi“ komentavo, kad straipsnis yra išimtas, o gramatinė formuluotė palikta kaip nusikalstamos veikos padarymo būdo požymis ir tikino, jog paskelbta informacija apie atsiradusį penktąjį kaltinimą yra klaidinanti.

„Į teismą prokuroras yra perdavęs bylą, kurioje N. V. yra kaltinama pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius, kurie ne kartą buvo įvardyti viešai.

Epizodas dėl piktnaudžiavimas globėjos teisėmis yra paminėtas kaltinamajame akte kaip kitos nusikalstamos veikos padarymo požymis. Tai nėra kaltinimas ir baudžiamoji atsakomybė už tai negresia.

Norime pabrėžti, kad tai yra prokuroro teisė, aprašant veiką, išdėstyti tokias aplinkybes, kurios jo nuomone turi reikšmės sprendžiant bylą. Teismas, priimdamas sprendimą,turi teisę koreguoti kaltinimo tekstą“, – teigė ji.