Tuo metu valdančiųjų „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis teigė niekaip nevertinąs šios kandidatūros.

„Šiuo metu, manau, kad taip (D. Jauniškis galėtų toliau vadovauti VSD – BNS), o kaip bus vėliau, matysime. Priklausys nuo to, kokias aplinkybes nustatys Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas“, – antradienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Nematau priežasčių, kodėl dabartinis direktorius neturėtų eiti pareigų kitą kadenciją“, – teigė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas G. Landsbergis.

Anot jo, situacijos nekeičia ir pranešėjo paskelbta informacija apie galbūt neteisėtą duomenų rinkimą VSD.

Žvalgybos pareigūnas pernai balandį informavo tuometinį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Vytautą Baką, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką. Keliasdešimt asmenų, kaip teigiama pranešime, tikrinti to paprašius neįvardytų asmenų.

V. Bakas reikalauja, kad dėl to būtų atliekamas parlamentinis tyrimas.

Ir S. Skvernelis, ir G. Landsbergis antradienį tvirtino, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas turi atsakyti į kilusius klausimus.

„Manau, kad pakanka komiteto darbo. Matyt, nuo jo darbo rezultatų priklausys, ar reikalingas parlamentinis tyrimas, svarbu, kad būtų duoti atsakymai į iškeltus klausimus“, – sakė premjeras.

„Man tokie tyrimai prieš rinkimus ir su šia valdančiąja dauguma, turiu galvoje, jeigu tyrimui vadovautų nedidelį pasitikėjimą Seime turinti Agnė Širinskienė, didesnio saugumo, stabilumo, aiškumo nesukurtų“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Jis priminė, kad yra teikęs siūlymą įsteigti žvalgybos ombudsmeno instituciją.

„Net ir šį klausimą galėtų tirti naujai įsteigtas ombudsmenas“, – teigė G. Landsbergis.

Tuo metu R. Karbauskis sakė, kad D. Jauniškio kandidatūra nesvarstyta ir jis jos niekaip nevertina.

„Manau, kad (Nacionalinio saugumo ir gynybos) komitetas dirba savo darbą, bus pasakyta, kokios yra išvados. Tai tikriausiai taip pat lems požiūrį“, – teigė jis.

VSD direktoriaus D. Jauniškio kadencija baigiasi balandį.

Valstybės saugumo departamento direktorių penkerių metų kadencijai Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.