„Aš, tiesą sakant, skeptiškai žvelgiu į tokią perspektyvą, nes pirmiausia manau, kad tokie tyrimai turi prasidėti nuo tų tarnybų, kurios ir gali kvalifikuotai pateikti atsakymą, ar kažkas buvo negerai ir buvo nusižengta įstatymams, ar to nebuvo“, – interviu Žinių radijui antradienį sakė šalies vadovas.

„Tai tokias išvadas mes šiandien turime. Ar atsirado per tą laiką kažkokių papildomų veiksnių, informacijos, kuri verstų atnaujinti tą tyrimą, na, bent jau man žinomais duomenimis, tikrai ne“, – teigė jis.

Paklaustas, kaip vertina teisėsaugos tyrimą neapklausus paties VSD vadovo Dariaus Jauniškio, G. Nausėda tikino pasitikintis tiek Specialiųjų tyrimų tarnyba, tiek Generaline prokuratūra.

„Pirmiausia, jeigu tarnybos tiria tam tikrą situaciją arba tam tikrą istoriją, tai iš tikrųjų jos turi atlikti visus veiksmus ir aš nematau šiai dienai jokio pagrindo nepasitikėti Specialiųjų tyrimų tarnyba, kuri dėl vienokių ar kitokių priežasčių galbūt ne iki galo ištyrė. Nemanau, kad jie turi tokios motyvacijos ir kad apskritai jie gali dirbti, sakykime, kažkieno įtakojami“, – teigė šalies vadovas.

„Jie pateikė savo išvadas ir, kaip aš minėjau, pateikė abi institucijos ir dabar reikia tiesiog išsiaiškinti, ar tai VSD rutininis darbas, kuriuo jie, pavyzdžiui, tiria, ar aplinkinės šalys, ne visiškai Lietuvos nepriklausomybei palankios šalys, mėgina daryti įtaką ir prezidento ir kitų valdžios šakų rinkimus ir tą tikrai turbūt daryti yra jų prievolė – pagaliau, tą aš matau, nes VSD pateikia reguliariai tam tikras ataskaitas apie kitų šalių mėginimus daryti įtaką Lietuvos vidaus politinį gyvenimą, ar tai vis dėlto yra, kaip jūs sakote, kišimasis į politinius procesus, kuomet VSD yra aktyviu dalyviu“, – tvirtino prezidentas.

„Šiandien aš tikrai galiu atvirai pasakyti, kad VSD aktyvaus kišimosi į politinius procesus nėra, nebent būtų pateikta papildomos informacijos ir mes galėtume ją analizuot“, – sakė jis.

Prezidentas teigė rimtai vertinantis skirti dabartinį VSD vadovą Darių Jauniškį antrai kadencijai.

„Dabar šitas mestas šešėlis, jis tikrai yra tik šešėlis ir mes negalime neatsižvelgti į tai, kad šitas žmogus Lietuvos nepriklausomybei davė labai daug. Aš labai vertinu be kitų kandidatų ir rimtai vertinu ir pono D. Jauniškio kandidatūrą šioms pareigoms užimti“, – interviu sakė G. Nausėda.

Klabėdamas apie jam keliamus klausimus dėl VSD galbūt rinktos informacijos apie G. Nausėdos aplinką, šalies vadovas tikino pasigendąs aiškumo, kodėl jam būtų reikėję neigiamos informacijos apie komandos narius.

„Jeigu jau vadovautis sąmokslo teorijomis, tai pirmiausia nevisai aišku, kodėl man reikėtų rinkti blogą informaciją apie savo komandos narius, o antra ir dar gerokai svarbesnė priežastis – sutikite, kada ten 2018 metų vasarą vyksta veiksmas, kas aš tuo metu buvau? Aš buvau SEB banko vyr. ekonomistas, o nuo rugsėjo septintos dienos bedarbis“, – svarstė šalies vadovas.

„Čia visiškos prielaidos ir visiškos fantazijos“, – pridūrė G. Nausėda, atsakydamas į klausimą, ar VSD vadovybė galėjo rinkti informaciją ir perduoti ją būtent jam.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs tuometinį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininką Vytautą Baką, jog VSD vadovybės nurodymu 2018-2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus.

V. Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, griežtai laikėsi įstatymų. Žvalgybos tarnyba tvirtina, kad galėjo tikrinti informaciją, vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus.

V. Bakas perdavė medžiagą Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Generalinei prokuratūrai, o sužinojęs, kad tyrimas nebeatliekamas, Seimo valdybai pasiūlė inicijuoti parlamentinį tyrimą.

Seimo NSGK antradienį renkasi į neeilinį posėdį svarstyti situacijos VSD.