Žvalgybos pareigūnas pernai balandį informavo V. Baką, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką. Keliasdešimt asmenų, kaip teigiama pranešime, tikrinti to paprašius neįvardytų asmenų.

Kaip po uždaro NSGK posėdžio žurnalistus informavo komiteto pirmininkas D. Gaižauskas – VSD veikė teisėtai.

Tikrino ne vieno kandidato aplinką

VSD vadovas D. Jauniškis sakė, jog pateikė parlamentarams atsakymus į visus viešojoje erdvėje iškeltus klausimus.

„Atvirai papasakojau NGSK nariams apie tą situaciją ir atsakiau į klausimus – kokiu pagrindu informacija yra tikrinama, ar renkama, kokiais įstatymais mes vadovaujamės, atsakiau į klausimus“, – apie susitikimą sakė jis.

D. Jauniškis kategoriškai neigė, kad VSD tikrino ar rinko informaciją ne pagal įstatymą.

„Faktas yra tas, kad pagrindas yra, VSD neveikia prieš įstatymus, gerbia jį, dirba pagal įstatymo raidę, čia net negali būti jokių abejonių“, – žurnalistams antradienio rytą sakė D. Jauniškis.

VSD vadovas teigė, kad buvo tikrinta ne tik vieno kandidato aplinka.

„Mes pateikėme informaciją, kad nebuvo tikrinta tik vieno kandidato aplinka – dar kartą sakau, buvo tikrinta visų kandidatų aplinka“, – sakė jis.

D. Jauniškis sakė, kad konkrečias tikrintas pavardes NSGK komiteto nariams pateiks, kai jie popiet apsilankys VSD.

VSD vadovas nenorėjo svarstyti, kodėl pranešėjui galėjo pasirodyti, kad buvo tikrinama išskirtinai tik vieno kandidato aplinka.

„Žinote, nežinau, negaliu komentuoti pranešėjų. Gerbiu jo pilietinę pareigą, jeigu jam taip pasirodė. Bet tai yra jo informacija, jis už ją atsakingas“, – teigė jis.

VSD vadovas pabandė paaiškinti, ką reiškia tikrinti informaciją apie asmenį.

„Suprantate, informacijos plaukia daug, įvairiais būdais. Ir ji duodama į mašinas, jos tikrina per mūsų duomenų bazes, ar ten yra kažkokių bėdų. Jeigu nėra, ta informacija yra sunaikinama ir viskas“, – pasakojo jis.

„Mes turėjome visus pagrindus ir įgaliojimus sekti rinkimų procesą, saugoti rinkimus nuo galimų įtakų iš išorės, tą ir padarėme“, – žurnalistams sakė D. Jauniškis.

Jis teigė, kad per metus VSD patikrina informaciją apie maždaug 80 tūkstančių užklausų, bet negalėjo tiksliai pasakyti, kiek iš jų buvo susiję su pernai vykusiais rinkimais.

Veikė teisėtai

Po uždaro NSGK posėdžio žurnalistus informavo komiteto pirmininkas D. Gaižauskas – VSD veikė teisėtai.

„Komitetas išklausęs VSD vadovo ir kitus jo atstovus, dabar gali konstatuoti, kad VSD veikė teisėtai, vadovaujantis Nacionalinio saugumo strategija, kurią patvirtinome 2017 metais – viena iš pagrindinių priežasčių – politinės sistemos apsauga. (…) Teisėtumas tikrai nebuvo pažeistas. Antra, VSD informacijos nerinko nei pagal jokį užsakymą, tuo labiau neteikė jos vėliau po jos patikrinimo. Ir trečia, rinkimų metu buvo tikrinami visi kandidatai, kaip nustatyta užduotyse“, – žurnalistams sakė D. Gaižauskas.

„Buvo tikrinama visų aplinka, kurie susiję su tam tikromis rizikomis. Nebuvo selekcionuotas nei vienas kandidatas, nei vieno kandidato aplinka, nebuvo kažkaip išskirtinai išskirta“, – sakė NSGK pirmininkas. Ir patvirtino, kad VSD tikrino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) patvirtintus kandidatus.

NSGK pirmininkas D. Gaižauskas sakė, kad tai, ką dabar atlieka komitetas, realiai ir yra tyrimas.

„Jis atlieka beveik tą patį, ką atliktų ir laikinoji tyrimų komisija“, – sakė D. Gaižauskas.

Svarsto rinkti parašus

Kaip rašo ELTA, V. Bakas teigia, kad, jei Seimo valdyba nuspręs nepradėti parlamentinio tyrimo dėl jo pateiktos informacijos, esą žvalgyba galimai rinko informaciją apie kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos komandos asmenis bei diplomatą Vygaudą Ušacką, tuomet jis pats svarstys imtis iniciatyvos ir pradės rinkti Seimo narių parašus tyrimui pradėti.

„Aš tikiuosi, vakar taip pat girdėjome Seimo pirmininką, kad šita komisija bus sukurta. Tikiuosi, kad Seimo valdyba, susirinkusi į posėdį, tokį sprendimą priims (...). Jeigu Seimo valdyba nepriims tokio sprendimo, aš svarstysiu rinkti parašus pats, arba daryti kitus veiksmus, yra ir kitų parlamentinės kontrolės priemonių“, – po NSGK posėdžio teigė V. Bakas.

„Pranešėjo nuomone informacija apie kandidatus ir kitus rinkimų proceso dalyvius buvo renkama neteisėtai, galimai darant nusikalstamas veikas, pažeidžiant politinio neutralumo principą ir šiandien posėdyje tos abejonės nebuvo išsklaidytos“, – savo pozicijos ir toliau laikėsi V. Bakas.

Jis sakė, kad kol kas negalima VSD veiksmų vertinti kaip teisėtų, nes nėra atliktas tyrimas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Vytautas Bakas praėjusią savaitę paragino prezidentą nuo pareigų nušalinti VSD direktorių D. Jauniškį ir jo pavaduotoją Remigijų Bridikį, nes jie, V. Bako teigimu, pažeidė Pranešėjų apsaugos įstatymą spausdami žvalgybos pareigūną prisipažinti, kad jis yra informavęs V. Baką apie galimą neteisėtą duomenų rinkimą VSD.

D. Jauniškis patvirtino, kad R. Bridikis kalbėjosi su pranešėju ir klausė apie galimus kitus pranešėjus, tačiau paneigė, kad pranešėjui darytas koks nors spaudimas.

VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, tačiau D. Jauniškis teigė, kad kandidatų aplinkoje esantys žmonės galėjo būti tikrinami, o su kai kuriais iš jų žvalgybos pareigūnai galėjo bendrauti tiesiogiai.

VSD teigia, kad ji rinkimų metu turėjo užduotį ir stebėjo bei vertino užsienio šalių įtaką rinkimų procesui.