Naujienų portalui parašiusi „Delfi“ skaitytoja aiškino, kad šią istoriją rašo iš nevilties ir bejėgiškumo.

„Tėtis guli ligoninėje su 3 stadijos gerklės vėžiu. Žmogui – 80 metų, amputuotos abi kojos iki pat dubens kaulo, kankina podagra ir, deja, neaplenkė vėžys. Į ligoninę chemoterapijai ir švitinimui paguldytas 2020 m. vasario 19 d. ir gulės bent šešias savaites, kol bus atliktos visos suplanuotos procedūros“, – rašė ji.

Pasak moters, tėtį ji ir kiti šeimos nariai lankė beveik kiekvieną dieną, kadangi reikėjo nuvežti naminio maisto, padėti nusiprausti ir atlikti visas asmens higienos procedūras.

„Tačiau paskelbus karantiną dėl koronaviruso lankantys asmenys į skyrių neįleidžiami. Tėčiui nustatyta nuolatinė globa, nes pats nebegali apsitarnauti ir savimi pasirūpinti. Paskutinį kartą galėjome aplankyti vasario 28 dieną. Tėtis nepraustas jau daugiau nei savaitę!

Niekas skyriuje nesirūpina žmogaus asmens higiena, kas prie tokių ligų yra labai svarbu. Kaip jaustis jam pačiam, kai skyriuje dirba tik moterys? Negi jis pats prašytis turi, kad svetimi žmonės jį praustų ar padėtų išsivalyti dantis? Nejaugi sveikas protas nustumtas į šalį?“, – piktinosi dukra.

Jos teigimu, ji su artimaisiais stovi kiekvieną dieną prie durų ir maldauja, kad įleistų bent jau nuprausti, nuskusti barzdą ir išvalyti dantis.

„Elementari būtina higiena, kurios žmogus nematė savaitę ir, panašu, toliau gulės kaip koks asocialas. Ar tikrai žmoniškumas paskutinėje vietoje, kai situacija tėčiui tokia sudėtinga?“, – retoriškai klausė moteris.

Lietuvoje – ekstremali situacija dėl koronaviruso

Vyriausybė vasario pabaigoje apsisprendė skelbti ekstremalią situaciją ruošiantis galimam koronaviruso plitimui šalyje. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ekstremalią situaciją numatantį nutarimo projektą parengė vadovaudamasi Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) sprendimu.

Tuo metu įvykusiame Vyriausybės posėdyje SAM viceministras A. Šešelgis įvardijo argumentus, kodėl reikalinga paskelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją. „Šiandien valstybėje esama situacija prevencijos yra visiškai kontroliuojama, bet kartais reikalingos operatyvesnės priemonės tikslams pasiekti“, – sakė jis.

Kai kurios Lietuvos gydymo įstaigos, sekdamos Vyriausybės nutarimu, irgi nusprendė įvesti karantiną, jog nerizikuotų ligonių sveikata.

Karantinas – specialus laikinas režimas bei su juo susijusios administracinio bei sanitarinio pobūdžio priemonės, skirtos apsaugai nuo epideminio pobūdžio ligų, kuriomis gali užsikrėsti žmonės ar gyvūnai. Pagrindinis karantino tikslas – sustabdyti epidemijos plitimą.

Kas yra COVID-19?

Kinijoje protrūkį sukėlęs koronavirusas (COVID-19) yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Apskritai koronavirusai yra didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairių ligų. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcijas.

Kokie simptomai pasireiškia žmonėms užsikrėtus COVID-19?

Simptomai yra panašūs į gripą, žmogų kankina karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai, raumenų skausmai ir nuovargis. Pažengusiais ar sunkesniais ligos atvejais virusas sukelia sepsį (kraujo užkrėtimą) ir septinį šoką, plaučių uždegimą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Kas gali padėti apsisaugoti nuo viruso?

- Atsisakykite nebūtinų kelionių, ypač į šalis, kuriose yra koronaviruso protrūkis;

- Kuo dažniau plaukite rankas, tai darykite kaskart po kontakto su svetimais paviršiais. Rankas plaukite kruopščiai. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet jas taip pat būtina plauti;

- Venkite rankomis liesti veidą, tai galima daryti nebent iškart, kai nusiplovėte rankas;

- Kuo dažniau vėdinkite patalpas.

Ar medicininės kaukės apsaugo nuo koronaviruso?

Medicininės kaukės rekomenduojamos pacientams, kurie kosėja ir čiaudi, kad sulaikytų su lašeliais viruso plitimą aplinkoje. Atkreipiame dėmesį, kad medicininės kaukės viruso nesulaiko ir neapsaugo nuo užsikrėtimo, jei yra artimas kontaktas.

Kaip žmogus gali užsikrėsti COVID-2019?

Šis virusas gali būti perduodamas nuo žmogaus žmogui. Virusas plinta per orą kvėpavimo takų sekretų lašeliais, kuriuos žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami, kosėdami ar iškvėpdami. Inkubacinis laikotarpis (t. y. laikotarpis nuo užsikrėtimo iki simptomų atsiradimo) yra nuo 2 iki 12 dienų. Nors žmonės dažniausiai būna užkrečiami, kai pasireiškia simptomai, įtariama, kad kai kurie žmonės gali perduoti virusą dar iki simptomų atsiradimo.

Ką daryti, jei grįžote iš šalies, kurioje yra koronaviruso protrūkis?

Rekomenduojama likti namuose (izoliuotis) 14 d. po paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos ir būti pasiekiamam visą izoliavimosi laikotarpį telefonu ir el. paštu, kad su jumis galėtų susisiekti ir apie jūsų sveikatą pasiteirauti specialistai. Nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, darbe, universitete, masinio susibūrimo vietose, visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose; kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius.

Ką daryti įtarus, jog sergate koronavirusu?

Jei galimai turėjote kontaktą su sergančiuoju koronavirusu ir pajutote ligos simptomus, jokiu būdu neikite pas šeimos gydytoją. Neišėję iš namų skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 ir praneškite apie įtariamą ligą. Kol atvažiuos medikai, niekur neikite.

Kaip atsirado virusas?

2019 m. gruodžio 31 d. Uhano miesto sveikatos apsaugos komisija (Hubėjaus provincija, Kinija) pranešė apie keletą neaiškiomis aplinkybėmis pasireiškusių pneumonijos atvejų. Jų priežastys buvo susietos su Uhano jūrų gėrybių turgumi – prekyviete, kurioje parduodamos žuvys ir įvairių rūšių gyvūnai. 2020 m. sausio 9 d. Kinijos ligų kontrolės centras informavo apie naują koronavirusą (2019-nCoV) ir paskelbė genomo seką. Sekos analizė parodė, kad identifikuotas virusas yra susijęs su SARS-CoV grupe.