Koronavirusui sparčiai plintant pasaulyje, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad Lietuvos oro uostuose svarstoma pasitikti bei tikrinti grįžtančiuosius ir iš kitų Europos šalių, ne tik šiaurės Italijos.

Be žmonių, keliavusių šiaurės Italijoje, oro uostuose šiuo metu pasitinkami bei tikrinami ir grįžusieji iš Kinijos, Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos ar Singapūro.

Anot A. Verygos, taip pat ieškoma būdų, kaip sugriežtinti saviizoliacijos reikalavimą.

Parduotuvės pustuštės

Italijoje gyvenanti lietuvė Eglė Dangė Fontana laidoje „Delfi diena“ sakė, kad parduotuvėse dar yra maisto produktų, tačiau vis tik jos yra pustuštės.

„Vietų ligoninėse jau nebėra, žmonių perpildyta. Maisto šiandien važiavau pirkti, o savo eilės turėjau laukti lauke, taip, kaip būdavo senais laikais. Makaronų, kruopų dar kažkiek buvo. Į parduotuvę buvo įleidžiami trys ar keturi žmonės vienu metu, parduotuvėje lentynos buvo pusiau tuščios. Žinoma, buvo ilgo galiojimo produktų“, – pasakojo Eglė.

Koronavirusas

Pasiteiravus, kodėl virusas taip sparčiai plinta būtent Italijoje, moteris tikino, kad žmonės pernelyg atsainiai žiūrėjo į šią pavojingą situaciją.

„Tas virusas yra labai greitai užkrečiamas, o Italija yra didžiulė, šioje šalyje yra labai daug gyventojų. Žmonės blogai įvertino riziką, turbūt ir valdžia nelabai žinojo, kuo tai gali baigtis. Paprasčiausiai žmonės visiškai nesisaugojo“, – telefonu sakė pašnekovė.

Ji svarstė, kad ir Lietuvoje reikėtų imtis papildomų griežtų priemonių, nes virusas plinta žaibiškai.

„Aš manau, reikėtų labai pasisaugoti, imtis priemonių, kad virusas neplistų, nes virusas plinta žaibišku greičiu. Jeigu tas virusas ateis ir pas jus į Lietuvą, jūs ligoninėse vietų nebeturėsite“, – sakė Eglė.

Kodėl virusas plinta Italijoje?

VU gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė taip pat laidoje svarstė, kodėl virusas taip sparčiai plinta būtent Italijoje.

„Toks protrūkis galėjo atsirasti bet kurioje šalyje ir pradėti plisti. Kiek pamenu reportažus iš Italijos, kai jau buvo pirmieji atvejai patvirtinti, žmonės tiesiog iš gatvių kalbėjo, kad štai pas mus gera ir smagu, Milane veikia katedra ir iš viso niekas apie tą virusą nekalba, kam čia kelti rūpestį. Sakyčiau, kad buvo gana atsainus požiūris ir tuose pačiuose oro uostuose ir t.t.“, – kalbėjo pašnekovė.

Pašnekovė tikino, kad tikrai negalime visiškai atsipalaiduoti.

Aurelija Žvirblienė

„Yra tikrai tokios nusiraminimo nuotaikos, nes mes turime kol kas tą vieną patvirtintą atvejį. Aš manau, kad bent iš mūsų valstybės turi būti toks požiūris, kad reikia imtis ribojančių priemonių, ir tai, kad žmonės, kurie yra sugrįžtantys iš tokių rizikos šalių kaip Italija, yra registruojami, manau, tai gerai, nes bent truputėlį nerimas turi būti, nes jeigu visiškai atsipalaiduosime, labai greitai galime pasiekti tuos šimtus ir tūkstančius užsikrėtusių“, – sakė ji.

Turime būti pasiruošę – virusas gali plisti

Laidoje profesorė pabrėžė, kad mes vis tik nežinome realaus skaičiaus žmonių, kurie yra užsikrėtę, nes daugelis paprasčiausiai nejaučia jokių simptomų.

„Dabar, kai yra skaičiuojamas santykis, kiek yra užsikrėtusių ir kiek yra mirusių, tai tas procentas yra gana didelis. Iš 100, kuriems yra patvirtinta liga, mes žinome, kad daugiau nei du žmonės miršta. Tai yra žymiai didesnis mirtingumas, nei nuo gripo infekcijos. Kitas dalykas – mes nežinoje realių skaičių, kiek tikrai yra užsikrėtusiųjų tiek Kinijoje ar Italijoje. Didelė dalis žmonių tiesiog nejaučia simptomų. Jeigu mes įvertintume tuos skaičius, galbūt tas mirtingumas būtų dar mažesnis“, – kalbėjo specialistė.

„Tai yra problema, nes žmonės gali platinti tą virusą visiškai to patys nežinodami. Tai, kad sugrįžta nemažai žmonių iš tos pačios Šiaurės Italijos, ir jie tik tuomet, jeigu pajaučia kažkokius simptomus, tik tuomet prašoma skambinti telefono numeriu 112, tada tik tada jie yra tikrinami. Mes turėtume nepamiršti, kad ta infekcija gali būti visiškai besimptomė. Taip pat nežinome, kiek tokių galimai užsikrėtusių žmonių vaikščiojo Kaziuko mugėje. Nesinorėtų gąsdinti, nes gal negerai sėti nerimą visuomenėje, bet, mes turime būti pasiruošę, kad tas virusas gali plisti“, – kalbėjo profesorė.

Perspėja ir jaunimą

Tiesa, specialistė akcentavo, kad net ir jaunimas negali jaustis visiškai saugus.

„Saugotis reikėtų, nes mes žinome, kad yra ir jaunų mirusių, pavyzdžiui, 30-mečiai. Virusas yra gana klastingas, jis įlenda per specifinius receptorius, kurie yra mūsų ląstelėse, ir mūsų visas organizmas turi tų receptorių ir ląstelių. Jų yra burnos gleivinėje, ant liežuvio daug receptorių, taip pat širdyje, plaučiuose – visur. Kai virusas pakliūva, jis plinta visame organizme ir vyksta du procesai. Vienas – tai, ką virusas blogo padaro mūsų ląstelėms, kitaip sakant, tiesiog pažeidžia, o kitas – imuninis atsakas į tą virusą. Tokios rimtos komplikacijos, kaip apsunkintas kvėpavimas, paskui plaučių nepakankamumas, yra tiesiog todėl, kad vyksta labai stiprūs uždegiminiai procesai, kaip atsakas į tą virusą, kad galų gale tie plaučiai yra pažeidžiami“, – aiškino ji.

„Deja, tas labai stiprus uždegimas palieka tokį procesą, sukeldamas plaučių disfunkciją, nes normalūs audiniai pakeičiami tokiu randiniu audiniu. Tuomet tas žmogus, nors ir pasveikęs, gali turėti ilgalaikių problemų, bet pavojingumas yra tai, kad tokie atvejai gali baigtis mirtimi“, – pridūrė pašnekovė.

Paklausus, ar galima tikėtis, kad vasarą jau galėsime planuotis atostogas ir virusas jau nebekels tiek problemų, profesorė tikino, kad dar negalime skelbti skubotų išvadų, nes kalba sukasi apie naują patogeną.

„Mes iš tiesų dar daug ko nežinome. Tai yra tikrai naujas patogenas. Deja, kol kas nėra atsakymų, niekas negali garantuoti, kad galite planuoti atostogas liepai ir nieko nebus.“