„Aš nesikišu į Seimo veiklą. Seimas yra institucija, kuri geba pati priimti sprendimus. Aš savo poziciją esu išreiškęs. Manau, kad institucijos, kurios turėjo priedermę išsiaiškinti aplinkybes ir pateikti savo vertinimą, disponavo visa informacija, įskaitant ir tą, kuri buvo pateikta visai neseniai.

Jos savo išvadas pateikė. Jeigu atsirastų naujų aplinkybių, galima kalbėti. Bet tų naujų aplinkybių, kiek suprantu neatsirado, o visi kiti tyrimai bus politinio pobūdžio tyrimai paskutiniaisiais metais prieš rinkimus, kurie bus susiję su mūsų saugumui nepaprastai svarbia institucija. Siūlau įvertinti visas šitas aplinkybes, ir tik tada daryti atsakingą ir pamatuotą sprendimą“, - sakė G. Nausėda.

Paklaustas, ar jis yra prašęs įvertinti savo būsimą komandą, prezidentas atsakė, kad jis nėra jokių prašymų teikęs.

„Pagaliau, kaip aš galėčiau? Tai kelia šypseną, nes 2018 m. vasarą aš buvau kuklus vyriausiasis ekonomistas SEB banke, rugsėjį aš apskritai darbo neturėjau, buvau kandidatas į kandidatus į LR prezidentus“, - sakė G.Nausėda.

Aptarė einamuosius darbus

Pasak prezidento, per susitikimą su Seimo valdyba buvo aptartos įstatymų iniciatyvos, kai kurios galimos kandidatūros svarbioms pozicijoms užimti.

„Tikiuosi, kad puikiai išgirdome vieni kitus. Manau, kad galime padaryti didelį žingsnį į priekį – nepaisant to, kad tai yra priešpaskutinė Seimo sesija ir galėtume įrodyti savo geru pavyzdžiu, kad paskutiniai metai prieš rinkimus nėra prarasti metai. Net ir tais metais galime padaryti labai daug gerų darbų Lietuvos labui“, - sakė G. Nausėda.

Išvardijo prioritetus

Antradienį, kovo 10 dieną Seimas susirinks į pirmąjį Seimo pavasario sesijos posėdį. Dėl to pirmadienį susitiko prezidentas Gitanas Nausėda ir Seimo valdybos nariai.

Prieš susitikimą G. Nausėdos patarėjas Simonas Krėpšta žurnalistams įvardijo svarbiausius šios sesijos darbus.

„Prezidento tikslas yra palaikyti aktyvų dialogą su Seimui. Iki rinkimų nėra labai daug. Bet liko pusantros sesijos ir norisi tą laiką išnaudoti pačiu efektyviausiu būdu“, – sakė jis.

S. Krėpšta vardijo G. Nausėdos pasiūlymus šiai sesijai.

„Prezidentas teiks keletą svarbių įstatymų pavasario sesijoje: pirmas dalykas dėl Viešųjų pirkimų efektyvinimo. Kitas svarbus įstatymas yra biudžeto pokyčių įstatymas, norima sustiprinti mokestinę discipliną, kad nebūtų keičiami mokesčiai paskutinę minutę, kad neturėtume tokios situacijos, kokią turėjome praeitų metų gruodžio mėnesį“, – kalbėjo G. Nausėdos patarėjas.

Tarp pasiūlytų darbų – ir Darbo kodekso pakeitimas.

„Trečias labai svarbus dalykas yra Darbo kodekso pakeitimas – pasiūlymas yra suteikti vieną papildomą poilsio dieną šeimoms, kurios turi vieną vaiką. Toliau – korupcijos prevencijos įstatymo pakeitimai, siekiame sutelkti daugiau prioriteto šiai sričiai. Taip pat, mokslo įstatymas – siūlysime turėti tikslinis stipendijas trūkstamoms profesijoms. Taip paskatinti žmones aktyviau domėtis ir studijuoti tai, kur trūksta specialistų. Ir paskutinis dalykas – teismų įstatymas, norime efektyvinti teisėjų atranką ir sustiprinti visų teismų kompetencijas“, – pirmadienį sakė prezidento G. Nausėdos patarėjas S. Krėpšta.

Paklaustas, ko tikimasi iš bendravimo su valdančiaisiais, prezidento patarėjas pripažino, kad iki Seimo rinkimų tikrai liko nedaug laiko.

„Iki Seimo rinkimų liko nedaug laiko ir tampa aišku, kad jį reikia išnaudoti kiek galima efektyviai. Reikia susitelkti į svarbiausias sritis, turime iššūkių daugelyje sričių. Ir tikrai turime tą ateinantį pusmetį susitelkti, nepaisydami, kad artėja Seimo rinkimai“, – teigė jis.