Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius Abu Dabyje susitiko su kolega JAE užsienio reikalų ministru Šeichu Abdullah Bin Zayedu Al Nahyanu.

Susitikimo metu didžiausias dėmesys skirtas regioninio saugumo ir kovos su terorizmu klausimams ir padėčiai Artimuosiuose Rytuose aptarti. Taip pat aptarti dvišaliai santykiai ir jų plėtros perspektyvos, ekonominio ir kultūrinio bendradarbiavimo stiprinimas, Lietuvos dalyvavimas tarptautinėje parodoje „EXPO 2020 Dubai“ bei bendradarbiavimas tarptautinėse organizacijose. Akcentuota Lietuvos ir JAE ekonominių santykių stiprinimo svarba, partnerystės galimybės investicijų, mokslo ir švietimo, inovacijų, susisiekimo, turizmo bei kitose srityse.

Ministras L. Linkevičius kartu su JAE valstybės ministru viešiesiems reikalams ir kultūrinei diplomatijai Zaki Anwaru Nusseibehu oficialiai atidarė Lietuvos Respublikos ambasadą JAE.

„Ambasados atidarymas yra svarbus žingsnis Lietuvos ir Jungtinių Arabų Emyratų santykių plėtroje. Tai žymi naują santykių etapą. Jau šiek tiek esame įžengę į JAE su mūsų žemės ūkio produktais. Tačiau JAE domina ne tik tradiciniai verslai, bet ir mūsų startuolių, atsinaujinančios energetikos ir kitos technologijos. Tikiu, kad JAE taps vartais į kitas Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos rinkas. Neabejoju, kad ambasados veikla žymiai prisidės prie Lietuvos ir Emyratų santykių suklestėjimo ne tik ekonomikos, bet ir kitose srityse”, – sveikindamas iškilmingo renginio svečius sakė L. Linkevičius.

Atidaryme iškilmėse dalyvavo JAE vyriausybės nariai, verslo, užsienio valstybių diplomatiniai atstovai, visuomenės veikėjai, lietuvių bendruomenės nariai.

Lietuvos Vyriausybė nusprendė nuo 2019 metų sausio 1 dienos įsteigti Lietuvos Respublikos diplomatinę atstovybę JAE. Skiriamuosius raštus JAE viceprezidentui, ministrui pirmininkui, šeichui Mohammedui bin Rashidui Al Maktoumui ambasadorius Edminas Bagdonas įteikė šių metų rugsėjo 1 dieną. Ambasadorius Edminas Bagdonas – pirmasis reziduojantis Lietuvos ambasadorius JAE.

Lietuva ir JAE diplomatinius santykius užmezgė 1992 metų spalį.