Ministro teigimu, Lietuva vengia situacijų, kai reikia rinktis tarp ES ir JAV interesų, ir ieškos optimalaus sprendimo.

„Atidžiai įvertinsime šitą prašymą kaip ir visus mūsų strateginių partnerių prašymus, nes mums tai labai svarbu“, – BNS penktadienį sakė ministras.

„Kita vertus, mes vengiame tokių situacijų, kad reikėtų rinktis tarp ES interesų ir JAV interesų, kurie ne visur sutampa. Manau, kad rasime optimalų sprendimą“, – pridūrė L. Linkevičius.

M. Pompeo penktadienį paragino Lietuvos Vyriausybę neratifikuoti Europos Sąjungos ir Kubos bendradarbiavimo susitarimo – jo teigimu, komunistinė Kubos valdžia išnaudoja jį savo represiniams veiksmams pateisinti.

„Esame dėkingi Lietuvai, kad ji neratifikavo susitarimo, ir prašome toliau prieš jį balsuoti – tai jūsų palaikymo Kubos žmonėms simbolis“, – rašoma M. Pompeo laiške Lietuvos premjerui Sauliui Skverneliui.

Laiške, kurio kopiją gavo BNS, M. Pompeo teigia, kad Kubos režimas naudojasi susitarimu, „siekdamas pateisinti savo diktatoriškus, represinius veiksmus“.

Lietuvos Vyriausybės atstovai patvirtino, kad toks laiškas gautas, tačiau pabrėžė, kad sprendimas yra Seimo rankose.

„Taip, laišką gavome. Premjeras apie JAV prašymą žino, viskas Seimo rankose“, – BNS penktadienį sakė Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis.

Laiškas atsiųstas praėjus mėnesiui po to, kai Seimo Užsienio reikalų komitetas pritarė susitarimo ratifikavimui.

Prieš susitarimą su Kuba griežtai pasisakantys konservatoriai tikisi, kad M. Pompeo laiškas paskatins valdančiuosius pakeisti poziciją.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigia, kad susitarimą su ES savo tikslams išnaudoja „diktatoriškas, korumpuotas su teroristais bendradarbiaujantis komunistinis Kubos režimas“, o ratifikavimas pakenktų santykiams su JAV.

„Lietuva – laisvės šalis, todėl turi visur drąsiai bei ryžtingai ginti laisvę ir demokratiją bei žmones, kurie patiria diktatorių priespaudą – nuo Kubos iki Honkongo. Tikimės, kad valdantieji, gavę ypatingai Lietuvos valstybės saugumui svarbios partnerės JAV raginimą, pagaliau atsikvošės ir nesieks ratifikuoti sutarties, kuri išduotų ne tik demokratinius idealus, bet ir pakenktų dvišaliams santykiams su JAV“, – BNS sakė G. Landsbergis.

Lietuva yra vienintelė ES šalis, iki šiol neratifikavusi 2016 metais pasirašyto politinio dialogo ir bendradarbiavimo susitarimo.

M. Pompeo teigia, kad neratifikuodama sutarties Lietuva palaikytų „laisvės, demokratijos ir didesnės pagarbos žmogaus teisėms Kuboje viltį“.

Jo teigimu, nuo 2017 metų lapkričio, kai sutartis pradėta laikinai taikyti, politinė padėtis ir žmogaus teisių sąlygos Kuboje dramatiškai pablogėjo.

M. Pompeo atkreipė dėmesį, kad pagal daugelį skaičiavimų Kuboje nepagrįstai kalinama daugiau kaip 100 politinių kalinių.

„Galiausiai, Kubos vyriausybė toliau finansuoja ir remia pražūtingą Maduro diktatūrą, beviltiškai sugriovusią Venesuelos ekonomiką, baudžiamojo teisingumo sistemą ir visuomenės sanklodą“, – rašo M. Pompeo.