„Na, situacija nėra maloni. Vertinti detaliau galėčiau tik tada, jei turėčiau daugiau informacijos. O dėl VSD veiklos galiu pasakyti, kad ji yra nustatyta Žvalgybos įstatymu, jai poreikius informacijai rinkti ir prioritetus nustato Valstybės gynimo taryba (VGT), o konkrečias užduotis formuluoja pačios institucijos“, – žurnalistams penktadienį sakė D. Grybauskaitė.

„Taip, manau, kad pati institucija turės rimtai peržiūrėti ir savo procedūras, ir darbo metodus. Galų gale – ir žvalgų kvalifikaciją, matyti, kad tų problemų įstaigos viduje yra“, – sakė ji.

Paklausta, ar ji pati yra formulavusi tam tikrų užduočių VSD, kadenciją baigusi šalies vadovė sakė, kad to daryti politikai negali.

„Jokie politikai, jokie vadovai negali formuoti užduočių. VGT formuoja prioritetus ir poreikius, o užduotis – konkretūs tų įstaigų vadovai“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Ji sakė, kad dabar būtina atsakyti į kuo daugiau klausimų, tik taip galima išspręsti šią krizę.

„Bet kokie šešėliai, neatsakyti klausimai kelia daugiau įtarimų. Todėl kalbėti reikia labai skaidriai, tai mėginama daryti. Kuo daugiau atsakymų, tuo geriau. Tai turėtų daryti ir pati VSD, gilintis NSGK, bet tai jau yra Seimo sprendimas, kokia forma jie toliau vykdys parlamentinę kontrolę.“

D. Grybauskaitė sakė, kad negali vertinti V. Bako vaidmens, nes nežino, kiek pateikta informacija yra patikrinta.

Dalia Grybauskaitė

„Kiek jis čia dalyvauja asmeniškai. Visiems kyla klausimų, kodėl po metų toks triukšmas prieš rinkimus, kai kurių žmonių interesas galbūt. Žinome, kad tai yra laikas, kai bus skiriamas ar perkeičiamas VSD vadovas. Tikrai labai daug klausimų, trečiųjų šalių interesas čia taip pat labai didelis“, – tikino ji.

Paklausus, ar jai būnant šalies vadove pati žinojo, kad VSD rinko žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, D. Grybauskaitė tai neigė.

„Jokių pažymų, jokios informacijos nesu gavusi, neturiu ką komentuoti“, – teigė ji.

Kadenciją baigusi prezidentė sakė, kad dabar svarbiausia – būti skaidriems.

„Galbūt vienam iš pareigūnų pasirodė, kad yra neteisėta (veikla – aut. past.), ir viduje nepakankamai išaiškinta situacija, jei kažkam net viduje kyla abejonių. Turi būti aiškumas, turi būti skaidrumas. Yra priemonės ir įrankiai tai padaryti“, – apie galimus būdus VSD nusiplauti reputacijos dėmę kalbėjo D. Grybauskaitė.

Ji kalbėjo, kad esminė ir svarbiausia problema dabar yra VSD viduje.

„Daugiausia nesklandumų išryškėjo VSD viduje, tai vidaus reikalas, truputį reikia apsitvarkyti namuose“, – taip žurnalistams situaciją vertino ji.

Dalia Grybauskaitė

„Pati žvalgybos institucija sprendžia, kiek informuoti valstybės vadovus“, – kalbėjo D. Grybauskaitė. Ji nenorėjo diskutuoti, ar yra šansų, kad VSD vadovas Darius Jauniškis bus paskirtas antrai kadencijai.

D. Grybauskaitė sakė palaikanti ombudsmeno pareigybę. „Tai būtų sveikintina, šis klausimas buvo siūlomas ir anksčiau, dabar verta vėl grįžti prie klausimo, kad tokia institucija būtų įsteigta“, – sakė ji.

Politinę situaciją ji įvertino prieš pradėdama Jungtinių Tautų ir LTOK projektą „HeForShe“.

Kelia klausimų dėl kišimosi į rinkimų procesą

Remiantis Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo dokumentu, keliamos prielaidos, kad galimai departamentas kišosi į prezidento rinkimų procesą ir rinko informaciją apie buvusį diplomatą Vygaudą Ušacką ir tuomet dar tik kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinką.

Portalas „Delfi“ publikavo visą dokumento tekstą. Su juo galima susipažinti čia.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, buvęs šio komiteto pirmininkas Vytautas Bakas siekia, kad būtų pradėtas parlamentinis tyrimas, kuris atsakytų į kylančius klausimus, kas galėjo prašyti tokios informacijos ir kitus. Jis taip pat dėl spaudimo pranešėjui siūlo prezidentui G. Nausėdai nuo pareigų nušalinti VSD vadovą Darių Jauniškį ir pranešėją, pasak jo, tardžiusį jo pavaduotoją Remigijų Bridikį.

D. Jauniškis patvirtino, kad R. Bridikis buvo pakvietęs VSD pareigūną pokalbio ir uždavęs klausimą, ar jis yra pranešėjas, tačiau VSD vadovas griežtai neigia, kad asmuo buvo tardomas arba kad jam buvo daromas spaudimas.