Uždarame posėdyje kitos savaitės antradienį komitetas planuoja išklausyti Valstybės saugumo departamento vadovus. VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, bet galėjo tikrinti informaciją.

VSD vadovas Darius Jauniškis ketvirtadienį sakė, kad žvalgybos pareigūnai „buvo susitikę su įvairių pretendentų ir kandidatų aplinkomis dėl įvairių priežasčių“, ir jis detales yra pasirengęs pateikti Seimo komitetui.

Komitetas yra išklausęs informaciją apie Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos atliktą patikrinimą dėl pareigūno pateiktos informacijos. Po uždaro posėdžio D. Gaižauskas tuomet žurnalistams sakė, kad pareigūnai gautą medžiagą tikrino dešimt mėnesių ir nusikalstamų veikų požymių nebuvo nustatyta.

„Komitete planuojama ir toliau, kaip numato Žvalgybos įstatymas ir Seimo statutas, parlamentinės kontrolės tvarka nagrinėti viešai keliamus klausimus dėl informacijos rinkimo pagrįstumo. Apie parlamentinės kontrolės rezultatus bus informuotas Seimas ir visuomenė“, – sakoma Seimo Ryšių su visuomene skyriaus pranešime spaudai.

Pranešėjas pernai informavo tuometinį Seimo NSGK Vytautą Baką, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką. Duomenys esą rinkti apie keliasdešimt Lietuvoje žinomų žmonių.

Pranešėjas teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus.

V. Bakas perdavė medžiagą Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Generalinei prokuratūrai, o sužinojęs, kad tyrimas nebeatliekamas, Seimo valdybai pasiūlė inicijuoti parlamentinį tyrimą.