S. Malinauskas tikino, jog Sveikatos apsaugos ministerijos atstovės buvo pavadintas „Vilniaus degtinės“ lobistu. Tokį pareiškimą lėmė S. Malinausko pastangos suteikti teisę pradėti dezinfekcinio skyčio gamybą.

„Sunki diena man asmeniškai. Ir net nežinau, kiek čia į viską gilintis. Gal suformuluosiu trumpai. SAM atstovės buvau pavadintas „Vilniaus degtinės“ lobistu, nes:

1. Pirmadienį suorganizavau susitikimą SAM
2. Antradienį Vyriausybėje susitikau su vienintelės spirito gamyklos Lietuvoje vadovu Vyriausybėje
3. Nuolatos kėliau ir keliu klausimą, kada rankose laikysiu pirmą dezinfekcinį skystį, kurio poreikis vien valstybės reikmėm po paskutinio pasitarimo išaugo nuo 200 iki 600 tonų per mėnesį“, – rašoma S. Malinausko paskyroje.

Anot jo, rytoj 9.30 val. Vyriausybėje, pas kanclerį, rengiamas specialus susirinkimas dėl situacijos.

„Kol kas girdžiu daug pasiteisinimų iš ministerijos klerkų, nors pirmadienio pasitarime buvo visi institucijų atstovai, verslo atstovai, visa ministerijos vadovybė ir visi patikino tai, kas vėliau buvo pasakyta žiniasklaidai“, – rašoma žinutėje.

Pastaruoju metu koronaviruso valdymo šalyje epicentre atsidūręs S. Malinauskas tikina besilaikysiantis duotų pažadų, o jeigu situacijos išspręsti nepavyks, šis pasitrauksiąs iš užimamų pareigų.

„Už žodžius reikia prisiimti atsakomybę. Aš turiu įgaliojimus tvarkyti tik komunikaciją, bet tai irgi daug. Mes pažadėjome, kad per savaitę bus pradėta gamyba, verslininkai patikino, kad yra pasiruošę. Man nesvarbu, kurie gamintojai tai padarys, bet aš apsisprendžiau – jei tiek įdėtų pastangų ir laiko nepakanka ekstremalios situacijos metu elementaraus klausimo išsprendimui ir per kitą savaitę savo rankose nelaikysiu pirmųjų pagamintų dezinfekcinio skysčio talpų, aš pasitrauksiu iš užimamų pareigų Vyriausybėje ir asmeniškai palinkėsiu sveikatos apsaugos ministrui didžiausios sėkmės artėjančiuose rinkimuose į Seimą“, – rašo S. Malinauskas.

Tą patį Malinauskas ragina padaryti ir politikams bei valdininkams.

„Tikiu, ne aš vienas. Neužmikim su tuo vienu atveju. Jų labai greitai gali būti dešimt. Negalvokim, kad draugaujam su žiniasklaida. Pirma klaidi ir tai baigsis. Pareikalaukim iš politikų ir valdininkų, kad jie arba padarytų darbą, arba eitų lauk“, – žinutę užbaigia S. Malinauskas.

SAM: darome viską, kad būtų suvaldyta situacija

Komentuodama premjero patarėjo Skirmanto Malinausko socialiniame tinkle išsakytą poziciją, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė, ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė teigia, kad tai yra asmeninė patarėjo nuomonė.

„SAM daro viską, ką gali, kad būtų suvaldyta situacija dėl koronaviruso grėsmės. Šiuo atveju, esant tokiai situacijai dėl viruso plitimo grėsmės, labai svarbus visų institucijų susitelkimas, vienybė ir bendras darbas. Šis virusas plinta visame pasaulyje, jis naujas, su panašiais iššūkiais susiduria ir kitos šalys. Ne tik Lietuva. Bendradarbiaujame su verslo sektoriumi, vyksta intensyvūs darbai, kad būtų galima užtikrinti turimų rezervų papildymą reikiamomis priemonėmis“, – sakė L. Bušinskaitė.

Pasak SAM atstovės, yra baigiamas formuoti vadinamasis valstybės užsakymas.

„Trečiadienį vykusiame susitikime su verslo atstovais įvardinta, kad viešajam sektoriui bus reikalinga maždaug apie 600 tonų dezinfekcinio skysčių, kuris per savivaldybes bus išdalintas gydymo, ugdymo įstaigoms, muziejams ir kitoms viešojo sektoriaus įstaigoms, kur lankosi daug žmonių. Už šias prekes verslui, žinoma, bus apmokėta. Dezinfekcinio skysčio problema beveik išspręsta, leidimų klausimai išspręsti, yra keliolika gamintojų ir tiekėjų, kurie turi leidimus ir gali teikti paslaugas. Leidimų išdavimas skubos tvarka, t.y. trumpesniais terminais, nėra kliūtis.

Patikrinus dokumentus šiuo metu bent trys tiekėjai atitinka visus reikalavimus ir gamybą jau gali pradėti. Kelios įmonės patikslino reikiamus leidimus. Įmonės užsakymus įgyvendins, jei tai leis jų technologiniai pajėgumai. Kaip tik šiandien Vyriausybė, SAM prašymu, iš valstybės rezervo skyrė per 300 tūkst. eurų ekstremaliai situacijai suvaldyti. Dalis šių lėšų numatyta būtent dezinfekcinių priemonių įsigijimui. Visa ši informacija yra žinoma patarėjui“, – teigia SAM patarėja L. Bušinskaitė.

Tad SAM kviečia susitelkti, nekelti panikos, nes tai neprisideda prie efektyvesnių procesų. Dabar kaip niekad reikalingas susitelkimas.

Dėl dezinfekcinio skysčio tarėsi trečiadienį

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) vykusiame susitikime su dezinfekcinio skysčio gamintojais ir tiekėjais buvo aptartos techninės detalės, teisiniai ir kiti aktualūs klausimai, svarbūs užtikrinant tinkamą dezinfekcinio skysčio rankoms tiekimą Lietuvos viešojo sektoriaus ir visuomenės poreikiams tenkinti, t. y. baigiamas formuoti valstybės užsakymas, rašoma SAM pranešime spaudai.

Kaip jau minėta, šalyje paskelbus ekstremalią situaciją dėl koronaviruso (COVID-19) grėsmės, kad būtų galima imtis visų reikiamų prevencinių priemonių, kalbamasi su verslo atstovais, kurie gali pasiūlyti įsigyti dezinfekcinio skysčio rankoms. Pirmadienį SAM atsakingi specialistai įmonėms išsiuntė cheminę formulę, pagal kurią turėtų būti gaminimas ir tiekiamas dezinfekcinis skystis.


Šiandien susirinkusiems verslo atstovams pateikti ir preliminarūs poreikiai. Vertinant šio dienos situaciją, viešojo sektoriaus poreikis vienam mėnesiui galėtų būti apie 600 tonų dezinfekcinio skysčio. Jis būtų perduotas gydymo, ugdymo, švietimo, maitinimo ir kitoms viešojo sektoriaus įstaigoms. Dezinfekcinį skystį įmonės pristatytų į konkrečias savivaldybės teritorijoje veikiančias viešąsias įstaigas. Galutiniai sprendimai dėl kiekių bus priimti artimiausiomis dienomis.

Verslui už tiekiamą produkciją būtų atlyginama teisės aktų nustatyta tvarka. Šiandien vykusio susitikimo metu buvo paaiškintos procedūros, reikalingos užtikrinti tinkamą dezinfekcinio skysčio tiekimą.

Taigi, tikėtina, greitu metu žmonės galės įsigyti dezinfekcinio skysčio, nes surasti sprendimai, leidžiantys esant ekstremaliai situacijai šalyje greičiau gauti leidimus tiekti jį rinkai, t. y. ne per kelis mėnesius, o per kelias dienas.

Dėl koronaviruso protrūkio šalyje jau savaitę paskelbta ekstremali situacija. Kol kas nustatytas vienas koronaviruso atvejis. Jis nustatytas iš Veronos grįžusiai moteriai, kuri karantinuota Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

Kovo 4 d. 21.50 val. duomenimis:

  • Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 1 (patvirtinta 2020-02-28 4.00 val.)
  • Paskutiniu etapu ištirta: 5 Šiandien iki šiol iš viso ištirta: 16
  • Per vakar dieną ištirta: 24
  • Iki šiol iš viso atlikta tyrimų dėl įtariamo koronaviruso: 231
  • Laukiama rezultatų dėl: 1 mėginio
  • NVSC turimi duomenys apie keliavusius į teritorijas, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje (stebima jų sveikatos būklė): 4981 asmuo (2020-03-04 duomenimis)