Aš pats asmeniškai esu su juo kalbėjęs dar tada, kai jis net nebuvo kandidatas, ir kalbėjausi su juo įspėdamas, kad tam tikri žmonės jo aplinkoje yra siejami su Rusijos spec. tarnybomis. Aš tada bandžiau įspėti“, - interviu „Delfi“ sakė D. Jauniškis.

Jis taip pat teigė neneigiąs, kad galėjo būti skambučių, kalbantis su jo aplinkos žmonėmis, bandant įspėti.

„Galbūt – ir rinkimų kampanijos metu. Man reikėtų pasitikrinti tą informaciją, ar tikrai taip buvo. Tai yra metų įvykiai“, - sakė D. Jauniškis.

Tačiau jis neigė V. Ušacko išsakytus žodžius esą jį arba jo komandos narius buvo bandoma bauginti.

„Dėl bauginimo – jeigu buvo bauginta, tai manau, kad turėtų būti kažkokių įrodymų. (…) VSD metodai yra senų seniausiai pasikeitę, mes esame demokratinė valstybė. Tai yra demokratinė institucija, kuri stengiasi nepažeisti žmogaus teisių“, - sakė D. Jauniškis.

VSD vadovas galėjo tik spėlioti, kas turėta mintyje kalbant apie bauginimą.

„Galbūt pokalbis įsivaizduojamas kaip bauginimas? Ar pareigūno skambutis yra bauginimas? Galbūt ir taip galima interpretuoti, tai priklauso, kaip žmogus vertina pats“, - sakė D. Jauniškis.

Jis patikino, kad tuometinė prezidentė Dalia Grybauskaitė nėra prašiusi informacijos apie V. Ušacką arba pasikalbėti su juo.

Nesileido į kalbas apie informacijos paskleidimo motyvus

VSD vadovas patikino, kad jo institucija „nerinko ir neteikė informacijos apie spaudoje minimus asmenis.

Jis teigė nežinąs, kas yra tas pareigūnas, kuris apie tai pranešė, ir sakė nenorįs apie tai kalbėti.

„Aš, kaip ir minėjau, nežinau, kas jis toks. Mane informacija pasiekė tik šiandien, kaip ir daugelį“, - sakė D. Jauniškis.

Pasak VSD vadovo, gali būti daug motyvų skleisti tokią informaciją. Jo teigimu, yra žmonių, kurie nepatenkinti reformomis, tačiau neatmestina ir tai, kad žmogui galėjo atrodyti, kad informacija yra renkama.

„Nenoriu dalintis įtarimais, ir ypač kaip žvalgybininkas. Turime situaciją, kurią reikia aiškintis. Bet kokia mano interpretacija gali būti paimta ir turbūt paversta naudinga sau linkme. Aš susilaikysiu nuo jų. Laikas parodys, anksčiau ar vėliau tie dalykai išaiškės“, - sakė D. Jauniškis.

Nori apsisaugoti nuo R. Pakso istorijos

Paklaustas apie konkretų pavardžių sąrašą, kuris šiandien buvo paviešintas BNS, D. Jauniškis pabrėžė, kad informacija apie juos nebuvo renkama.

„Žiūrėkite, aš galiu jums taip pasakyti, ką reiškia rinkti informaciją. Tai reiškia vykdyti veiksmus, kurie yra sankcionuoti teismo. Nes tu nelegaliai negali to daryti. Rinkti informaciją iš principo yra sekti žmogų, vykdyti veiksmus prie jį. Aš kategoriškai tai neigiu. Aš vėl sakiau, kad tai gali būti pasitikrinimai per esamas duomenų bazes. Gal yra tam tikra informacija, gal prie jos bandoma prieiti kai kurių žmonių. Tokia pasitikrinimo procedūra, ji gali būti“, – laidoje sakė D. Jauniškis.

Jis laidoje dalijosi nuomone, kad kiekvieno kandidato į prezidentus aplinka turėtų būti patikrinama.

„Kad neturėtume Rolando Pakso skandalo“, – aiškino jis.

D. Jauniškis sakė suprantantis, kad tai yra didelis smūgis įvaizdžiui. O pradžiai nuo to, kad niekas nerinko informacijos apie šiuos asmenis.

VSD vadovas teigė, kad gali būti taip, kad minėtame sąraše kai kurios pavardės buvo tikrinamos departamento vidinėse duomenų bazėse.

„Žinote, negaliu pasakyti apie kiekvieną. Galimi tie atvejai, kad kažko buvo pasitikrinta dosje mūsų duomenų bazėse. Jei to nėra, ties tuo ir baigiame. Jei rimta informacija, tai įsijungia ir visai kiti procesai“, – sakė jis.

Prašė tikrai ne Grybauskaitė

VSD vadovas kategoriškai nesutiko su buvusio NSGK pirmininko Vytauto Bako teiginiais, kad ši informacija buvo naudojama rinkimų kovoms.

„Ne, nesutinku visiškai, nes jos tikrai nebuvo išnaudojamos, negali net būti. Pagal įstatymą jos turi likti neutralios“, – sakė jis.

Paprašytas įvertinti viešojoje erdvėje jau pasirodžiusią versiją, kad prašyti domėtis G. Nausėdos komandos žmonėmis galėjo buvusi šalies vadovė D. Grybauskaitė, D. Jauniškis tai kategoriškai atrėmė.

„Baikit, tikrai ne, tai neigiu iš karto“, – sakė VSD vadovas.

Kokios pelės neša informaciją?

VSD vadovas stebėjosi, kad iš departamento paskutinius kelerius metus informacija „nuteka“.

„Na, matyt reikia tikrinti iš kur pelės neša informaciją ir kam“, – svarstė jis.

„Delfi“ eteryje jis pasakė, kas bus daroma departamente.

„Ką aš ketinu daryti, dabar iš principo reikia institucijai sėsti ir susidėlioti apskritai, kas vyksta. Ką mes dabar matome, kad informacija nuteka į viešąją erdvę, tam tikromis porcijomis, kokie tikslai, nežinau, nespėliosiu. Matyt, reikės dėliotis tam tikrą taktiką ir žiūrėti, kaip mes dirbsime toliau“, – sakė jis.

„Institucija tokiais veiksmais paralyžiuojama“, – sakė D. Jauniškis. „Aš tik palieku tuos klausimus kabėti ore“, – apie esminius klausimus sakė VSD vadovas.

Apie ateitį kalba niūriai

„Man su liūdesiu tenka pranešti, kad mes grįžtame 15 metų atgal, kai informaciją buvo galima nešioti bet kam, tenka tik apgailestauti“, – dabartinę situaciją vertino VSD vadovas.

D. Jauniškio paklausus, ar nesijaučia artėjančių rinkimų auka, jis teigė, kad baigs savo kadenciją.

„Aš vadovausiu tiek kiek mano liko – iki balandžio 14 dienos. Jei man nepasiūlys prezidentas antros kadencijos, ar politikai nematys manęs šioje pozicijoje, tą priimu, tada dairysiuosi savo galimybes. Bet čia yra politikų sprendimai, jie turi spręsti. Negaliu nei įtakoti, nei ruošiuosi tai daryti“, – tikino departamento vadovas.

Paklaustas, ar nėra girdėjęs, kad jo vieta jau ruošiama kitam asmeniui, VSD vadovas to komentuoti nenorėjo.

„Nežinau šito. Ir nenorėčiau to komentuoti“, – sakė jis.

Paklaustas, ar po šios dienos paviešintos informacijos jis pats neplanuoja trauktis, D. Jauniškis teigė, kad, panašu, nepavyks pasitraukti be dėmių.

„Aš nematau priežasčių trauktis, jaustis nusikaltęs. Norėčiau pabaigti savo kadenciją garbingai, bet panašu, kad neišeis. Tokios dėmės įneša abejonių“, – teigė D. Jauniškis.

„Čia yra reikalas labai paprastas – jei valstybei reikia mano paslaugų, aš pasiruošęs tęsti, jei ne, eisiu į poilsį“, – teigė jis.

Trečiadienį BNS paviešino informaciją, jog aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs Seimo ir teisėsaugos atstovus, kad VSD vadovybės nurodymu 2018-2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.