“Taip, tai yra didžiulis skandalas. Ir ne pirmą kartą mūsų šalyje kyla įtarimų dėl slaptųjų tarnybų įtraukimo į politinius procesus. Prisiminkime, kaip Rolando Pakso ir Valdo Adamkaus prezidentinės rinkimų kampanijos metu Adamkaus štabui tuometinio VSD direktoriaus Mečio Laurinkaus leidimu padėjo etatiniai VSD pareigūnai. Vėliau, Seimui tiriant VSD veiklą, paaiškėjo, jog teikti centrui informaciją apie vietos politikus turėjo visi regioniai VSD padaliniai.

Pabrėžiu – slaptųjų tarnybų įtraukimo, nes atsakomybė čia tenka ne tiek tokią informaciją galimai rinkusiems pareigūnams, bet tiems politikams, kurių nurodymu tai buvo daroma.

Pirmas klausimas, kurį žurnalistai turėjo užduoti, kai tik ši dabartinė istorija prasidėjo, turėjo būti – o tai kieno nurodymu ta institucija tokią informaciją rinko? Ir atsakymas čia vienas - nurodymus, ypatingai, jei jie yra telefoniniai, gali Lietuvoje sau leisti tik vienas žmogus – šalies Prezidentas.

Žinodamas Dalios Grybauskaitės, nes būtent jos vadovavimo laikotarpiu informacija buvo renkama, veikimo metodus ir asmenines būdo savybes, darau prielaidą, kad būtent D.Grybauskaitė davė nurodymą VSD direktoriui Dariui Jauniškiui surinkti medžiagą apie galimus pagrindinius būsimus kandidatus prezidento rinkimuose ir jų komandų žmones”, - teigia žinomas politikos ekspertas.
Paklaustas, koks galėjo būti tuometinės šalies vadovės tikslas, A. Bačiulis sako, kad, jo požiūriu, tikslas buvo vienintelis – visapusiškai sustiprinti D. Grybauskaitės favoritės rinkimuose Ingridos Šimonytės rinkimines pozicijas.

Dalia Grybauskaitė niekada neslėpė savo simpatijų būtent Ingridai, ir nenustebčiau, žinodamas josios veiklos metodus, kad toks nurodymas galėjo būti duotas”, - tvirtina A. Bačiulis.
Jis sako nemanantis, kad prie to kaip nors galėjo būti prisidėjusi ir politinė partija - Gabrieliaus Landsbergio vadovaujama Tėvynės sąjunga.

“Prie D.Grybauskaitės įsakinėti VSD buvo ne jų galioje”, - sako A. Bačiulis.

DELFI primena, kad buvęs D. Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė šiuo metu yra TS – LKD partijos vykdomojo sekretoriaus pavaduotojas ir kandidatas į būsimus Seimo rinkimus Vilniaus Šeškinės vienmandatėje rinkimų apygardoje. Jis taip pat yra TS – LKD partijos narys.

Jis taip pat abejoja, ar pati I. Šimonytė ką nors apie tai galėjo žinoti.

“Noriu pabrėžti, kad patys konservatoriai rinkimų metu visaip vengė sieti Šimonytę su savo partija, pateikdami ją kaip nepriklausomą kandidatę, nors, prisiminkime, Ingrida buvo laimėjusi Tėvynės sąjungos vidinius rinkimus prieš tą patį Vygaudą Ušacką. Gi Grybauskaitė savo simpatijų prezidento rinkimuose Šimonytei net neslėpė”, - sako A. Bačiulis.

DELFI žiniomis, apie galimą neteisėtą struktūrų veiklą prabilęs buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas praėjusią savaitę buvo susitikęs su buvusia šalies vadove D. Grybauskaite.

Į klausimą – ar turėjo, jei toks nurodymas iš D. Grybauskaitės buvo, VSD direktorius D. Jauniškis pasirinkimą nevykdyti šalies vadovės nurodymo, A. Bačiulis atsakė, kad pasirinkimas VSD vadui buvęs minimalus.

“Teoriškai – turėjo. Jis galėjo išeiti, viešai pasakyti, kad gavo neteisėtą “zadaniją”, ir pareikšti, kad nesutikdamas jos vykdyti, atsistatydina iš saugumo departamento vadovo pareigų. Kitokio pasirinkimo jis neturėjo. Ir šiuo atveju, mano giliu įsitikinimu, D. Jauniškis yra auka tų politinių intrigų, į kurias teisėsaugos ir žvalgybos struktūras velia politikai.

Auka, nes pasielgė kaip garbingas karininkas, statutinis pareigūnas, davęs priesaiką valstybei. Neabejoju, kad ponas Jauniškis puikiai suprato, kad Prezidento rinkimų kampanijos įkarštyje toks skandalas Lietuvai būtų pragaištingas ir ryžosi mažesnei blogybei”, - sakė politikos apžvalgininkas Audrius Bačiulis.