Parlamentaras V. Bakas trumposios spaudos konferencijos pradžioje dėkojo visiems pareigūnams, kurie „nesitaiksto su galimais pažeidimais, nepaisant pareigų ir postų“.

„Aš tikiuosi, kad tai leis apskritai skaidrinti mūsų valstybę ir mūsų demokratiją“, – Seime sakė parlamentaras.

Jis ragino nespekuliuoti dėl informacijos patikimumo. Ir ne kartą patikino, kad jam informacijos suteikęs pareigūnas yra patikimas.

„Girdžiu spekuliacijų apie patikimumą, visiškai pasitikiu pranešėju. Manau, kad ateis laikas ir jūs galėsite tuo įsitikinę. Tai patyręs ir savo darbą išmanantis pareigūnas“, – sakė V. Bakas.

„Tai yra pakankamai drąsus žmogus, kuris mato, kad kalba eina ne tik apie privačius interesus, o kalba eina ir apie mūsų viešą interesą. Todėl aš tik dar kartą pakartosiu, to šaltinio reputacija man nekelia abejonių“, – tikino Seimo narys V. Bakas.

Ir pridūrė, kad visiškai pasitiki visomis institucijomis.

„Stebina ir Generalinės prokuratūros reakcija, kuri per 10 mėnesių ir nesugebėjo priimti jokio sprendimo ir paaiškinti visuomenei, kas buvo padaryta per tą laiką – arba patvirtinti, ar paneigti informaciją“, – teigė parlamentaras.

„Specialiosios tarnybos neturi kištis į politiką ir tokia praktika yra žalinga. Politikai negali tarnybų prašyti ar daryti spaudimo, kažkokios informacijos, naudotis ja politinėje kovoje, siekti gal asmeninės naudos. Taip neturi būti, neturime su tuo taikstytis. Šioje situacijoje, kuri yra šiandien, noriu visus pakviesti ramiai reaguoti ir užduoti klausimus, ar toks informacijos rinkimas apie niekuo dėtus asmenys yra priimtas demokratinėje valstybėje“, – surengtoje spaudos konferencijoje sakė jis.

„Jeigu ta informacija pasitvirtins, manau, kad tokie dalykai neturėtų būti apskritai toleruojami“, – teigė parlamentaras.

Pateikiamoje medžiagoje nėra užsimenama, kas galėjo užsakyti rinkti tokią informaciją. Paklausus, ar pats V. Bakui jie yra žinomi, politikas pabrėžė du svarbius aspektus.

„Iš to, kas man yra žinoma, aš manau, kad du aspektai, kurie nesuderinami su teise, žmogaus teisėmis, normalia Vakarų demokratijos pozicija. Pirma, informacijos rinkimas be jokio pagrindo, aš tikrai žinau, nei NSGK, nei Valstybės gynimo taryba, nei premjeras užduočių rinkti informacijos apie asmenis nėra suformulavusi. (…) Antras aspektas – mano nuomone, informacija, kuri buvo gauta iš specialiųjų tarnybų, galimai buvo naudojama politinėje kovoje, prieš politinius oponentus“, – sakė jis.

Paklausus, ar pateiktoje medžiagoje buvo paminėta, kad surinkta medžiaga daroma įtaka politiniams oponentams, ar tai yra jo nuomonė, padaryta iš dokumentų, V. Bakas nuo komentarų susilaikė.

Vytautas Bakas

„Galėčiau pasakyti tai tik tada, jei būtų parlamentinis tyrimas“, – žurnalistams trečiadienį sakė V. Bakas.

Paviešino net sąrašą

Komentarą žiniasklaidai jis perdavė po to, kai BNS trečiadienį paviešino informaciją apie tai, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovybės nurodymu 2018-2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie V. Ušacką ir tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones.

Informaciją apie tai pareigūnas 2019 metų balandį pateikė V. Bakui, kol jis buvo Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Informaciją taip pat yra gavę generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus.

Pranešėjas yra pateikęs informaciją apie tris epizodus. Jis teigė, kad informacija buvo renkama apie G. Nausėdos aplinkoje rinkimų kampanijos metu buvusius politikos, verslo ir kultūros žmones, įskaitant dabartinius G. Nausėdos komandos narius.

VSD tokią informaciją griežtai neigia.

V. Bakas praėjusį mėnesį kreipėsi į Seimo valdybą siūlydamas atlikti parlamentinį tyrimą. Buvęs NSGK vadovas aiškino, dar praėjusių metų pradžioje kreipęsis į teisėsaugą, tačiau aiškių atsakymų apie priimtus sprendimus negavęs.

Seimo valdyba praėjusią savaitę nusprendė neinicijuoti parlamentinio tyrimo, remdamasi Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto rekomendacija. Išklausius teisėsaugos vadovų informacijos, komiteto pirmininkas Dainius Gaižauskas paskelbė, kad pranešimas dėl galimai neteisėtai rinktos informacijos nepasitvirtino, „nusikaltimo greičiausiai nebuvo“.

Vytautas Bakas

V. Bakas aiškino, kad valdybos sprendimas nepradėti tyrimo nepagrįstas, nes NSGK jokio sprendimo dėl tyrimo taip pat nepriėmė, o apsiribojo generalinio prokuroro ir STT vadovo pateiktos informacijos išklausymu.

Trečiadienį BNS D. Gaižauskas nurodė V. Bako informaciją matantis pirmą kartą bei tvirtino pasitikintis institucijomis, kurios komitetui nurodė nenustačiusios „nei nusikaltimo, nei susidomėjimo, nei užsakymo“.

V. Bakui pateiktoje informacijoje minimas Vygaudas Ušackas BNS trečiadienį sakė, prezidento rinkimų kampanijos metu VSD pareigūnai buvo susisiekę su jo komandos nariais ir juos baugino, siekdami atgrasyti nuo dalyvavimo kampanijoje.

Šiuo metu versle dirbantis V. Ušackas taip pat sakė, kad buvo sulaukęs įspėjimų, jog jį akylai stebi specialiosios tarnybos.