Jame jis teigia, kad priimtas sprendimas „neproporcingas epidemiologinės situacijos įvertinimui“. Tokios pačios nuomonės jis laikosi ir dėl Kovo 11-osios renginio Seime atšaukimo.

„Šie sprendimai man kelia tam tikrų abejonių. Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų centro rekomendacija turėtų būti pagrįsta galimos užsikrėtimo šiuo virusu tikimybės vertinimo metodika ir rizikos valdymo tokio tipo renginiuose galimybių analize. Turi būti įvertinta tai, kad renginys nėra masinis, į jį kviečiami asmenys yra žinomi, kvietimai vardiniai“, – laiške Vyriausybei rašo V. P. Andriukaitis.

Pasak V. P. Andriukaičio, asmenims gali būti išsiųsta informacija apie renginio riziką, galima tų asmenų paprašyti atsakyti į klausimus, ar jie buvo rizikingose zonose, kur jau nustatyti ligos atvejai, galima sužinoti ir kitus epidemiologinius duomenis, pagaliau galima rekomenduoti tiems, kurie turi kokių nors negalavimų, susilaikyti nuo dalyvavimo renginyje ir t. t.

„Be to, juk yra nesunku panaudoti ir standartines saugos priemones. Juk ir Kaziuko mugėje, ir supermarketuose, ir oro uostuose, ir kitur yra kur kas didesnė rizika susidurti su neatsekamu infekcijos šaltiniu. Nereikėtų painioti skirtingo rizikos užsikrėsti laipsnio skirtingo pobūdžio renginiuose ir taikyti visiems renginiams vienodas rekomendacijas. Esant aukštam budrumo lygiui, esant gerai galimų šaltinių atsekamumo sistemai, esant galimybėms zonuoti teritorijas pagal tikimybės užsikrėsti laipsnį, esant aukštam įstaigų pasirengimo laipsniui, tikrai yra įmanoma taikyti pagrįstas rekomendacijas konkretiems renginiams“, – rašo buvęs eurokomisaras, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą.

V. P. Andriukaitis pabrėžia, kad visiškai suprantama įvesti apribojimus slaugos ligoninėms, senelių namams, kalėjimams, kitoms įstaigoms, kuriose yra daug skirtingos rizikos grupės žmonių. Suprantami ir apribojimai sveikatos apsaugos įstaigoms, mokykloms.

„Juk yra skirtumas tarp renginių, į kuriuos susirenka tūkstančiai žmonių, kurių negalima identifikuoti, ir renginių, kur kiekvienas pakviestas asmuo yra žinomas, ir tokių asmenų skaičius yra ribotas. Tačiau visada yra svarbi epidemiologinė rizikų valdymo analizė ir taikomų rekomendacijų bei konkrečių priemonių proporcingumas. Deja, šiuo atveju vargu ar priimtas sprendimas atšaukti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo trisdešimtmečio renginį yra proporcingas epidemiologinės situacijos konkrečiam įvertinimui“, – laišką Vyriausybei baigia V. P. Andriukaitis