„Visai neseniai išgirdome naujieną, kad tėvo neįleis į patalpą, kad galėčiau palaikyti žmoną, o žmona nenori gimdyti be manęs ir sako, kad be vyro tikrai nesiruošia gimdyti“, – LNK žinioms sakė D. Sinkevičius.

Kai kurios įstaigos apsisprendė, kad dėl ekstremalios situacijos lydintieji į gimdymą nebus įleisti.

„Norisi palaikyti, žmoną padėti jai susikalbėti su daktarais, jeigu to reikėtų. Nes vertėjo nesikviesim į gimdymo procesą, svetimo žmogaus nesinori“, – detales pasakojo D. Sinkevičius.

Dar viena kauniečių pora sako, jog gimdyme taip pat nori dalyvauti kartu. Planuojama, kad jis vyks balandį. Būsima mama Roberta Ramanauskaitė pasakojo, kad artimo žmogaus palaikymas yra itin svarbus. O jos vyras, būsimo vaiko tėtis, tikino, kad tikrai užtenka apsaugos priemonių.

„Jeigu vyras nori, juk duodamos apsauginės priemonės, kad neįsineštų viruso, tikrai galima ir neturėtų būti draudžiama“, – svarstė jis.

Vieni iš tokį sprendimą jau priėmusių – Santaros klinikos. Atstovai sako, jog išimtys bus taikomos tik išskirtiniais atvejais. Tokia tvarka priimta ir Panevėžyje.

Panevėžio ligoninės atstovas Vytautas Riaubiškis LNK žinioms sakė, kad jokios išimtys nėra daromos, o ir pamirštų daiktų artimieji perduoti negalės.

„Išimtys šiuo metu nedaromos yra, šitoje klinikoje gali būti tik gimdyvės ir personalo darbuotojai. (…) Gimdyvė atvykdama, atsiveža savo dalykus, nebent būna išskirtinių atvejų, kai atvykimas reikalauja nedelsti“, – kalbėjo V. Riaubiškis.

Vis dėl to, moterys be artimųjų gimdys ne visur. Vilniaus gimdymo namų, direktorė Kornelija Mačiulienė sakė, jog palikti gimdyves vienų – negalima. Tačiau saugumas neignoruojamas, atvykusiems matuojama temperatūra, klausiama ar buvo lankomasi užsienyje.

„Moterys kadangi yra pasiruošusios psichologiškai būti kartu su vyru gimdyme, išmokę įvairiausių pratimų, kuriuos kartu turėtų atlikti su vyru, psichologiškai yra labai sunku, staiga jas atskirti nuo vyrų, nes tuoj prasidėtų ašaros ir reikėtų labai daug psichologinių konsultacijų“, – sakė ji.

Gimdymas lėktuve

O apie artimo buvimo svarbą pasisako ir jau pagimdžiusios. Kaip kad Marta Paliukienė.

„Tai yra didelis palaikymas moteriai, manau, kad mano atveju jeigu vyro nebūtų man būtų darę cezarį, nes būtų tam tikrų komplikacijų, kur vyras labai labai padėjo“, – pasakojo ji.

Šiauliuose, kur yra nustatytas pirmasis koronaviruso atvejis, taip pat keltas klausimas – ar moterys dėl saugumo neturėtų gimdyti vienos.

Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika LNK žinioms sakė, kad kol kas tvarkos nekeičia.

„Kadangi ligoninėje paskelbtas karantinas, pacientų lankymas draudžiamas, dėl gimdymo svarstėme, ir priėmėme sprendimą, kad nieko nekeičiame“, – pasakojo R. Mažeika jis sakė, kad ir po gimdymo lankymas apribotas – įleidžiamas išskirtinai tik vyras, ne giminės.

Įprastai, jog gimdant dalyvautų ir artimas žmogus – nori apie 90 procentų moterų, tačiau šiuo metu net ir dulų dalyvavimas gimdymuose apribotas.

Dula Vilma Kraelskaitė sakė, kad sprendimas priimtas visai neseniai.

„Dulų neįsileidžia kiek mums žinoma. Tai yra pakankamai šviežias sprendimas, šiuo metu aš pati esu susitarusi su viena moterimi, kuri tikis pagalbos, žinau, kad išgyvena stresą ir nerimą“, – pasakojo ji.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga visuomenės prašo ir supratingumo.

„Geriau pasisaugoti ir įstaigos pakankamai pasvėrusios motyvuota sprendimus priiminėja, tikrai atsiprašome žmonių, kuriems tai kelia tikrus, suprantama, man visuose vaikų gimdymuose teko dalyvauti, kaip tai emociškai smagu ir emociškai svarbu, bet supraskime, kad turime netipinę situaciją“, – sakė jis.

Ar leisti lydintiems dalyvauti gimdyme – įstaigoms leista apsispręsti pačioms.