„Mes kol kas neprisijungėme prie Europos Komisijos (EK) iniciatyvos dėl bendrų pirkimų, nes dar nebuvo poreikio. Ekstremali situacija Lietuvoje paskelbta praėjusią savaitę“, – antradienį „Delfi“ teigė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė.

Nauda mažoms šalims

Pasak EK vadovės Ursulos von der Leyen, bendras medicininių atsako priemonių pirkimas yra viena iš pagrindinių priemonių, kurias pirmadienį paskelbė EK kovai su korona virusu. Visą kovos su koronavirusu programą ji paskelbė pirmadienį bei pranešė, kad ES šalyse koronaviruso grėsmė padidinama nuo vidutinės iki aukštos.

Bendro medicininių atsako priemonių pirkimo paskirtis – užtikrinti lygesnes galimybes įgyti konkrečių medicininių atsako priemonių, didinti tiekimo saugumą ir kartu užtikrinant geriau subalansuotas kainas dalyvaujančioms ES šalims. Ši procedūra pradėta kurti po 2009 m. H1N1 gripo („Kiaulių gripo“) pandemijos protrūkio, kai išryškėjo ES šalyse įdiegtų vakcinų ir kitų vaistų pirkimo mechanizmų trūkumai.

Kad ES šalys būtų tinkamai pasirengusios didelės tarpvalstybinio pobūdžio grėsmės sveikatai protrūkiui, jos gali taikyti bendro pirkimo procedūrą, siekdamos įsigyti: vakcinų, antivirusinių vaistų, medicininių atsako į dideles tarpvalstybinio pobūdžio grėsmes sveikatai priemonių. Kol kas, kaip teigia aukšti EK pareigūnai, apie vakcinas kalba neina, nes paprasčiausiai nuo koronaviruso jos dar nėra sukurta.

EK šiuo metu pradėjo vykdyti bendro pirkimo procedūrą įsigyti asmens apsaugos priemonių ir kitų dalykų, kurių gali prireikti ES šalims, užkertant koronaviruso plitimui.

„Tai tikriausiai lengvesnis sprendimas nei kad kiekviena šalis darytų atskirai, nes jei įsivaizduosite, jog kiekviena šalis vykdo pirkimus atskirai – tai gan komplikuota procedūra, ypač mažoms ES šalims“, – neoficialiai paaiškino vienas aukštas EK pareigūnas.

Šiuo metu 25 ES šalys (tarp jų ir Lietuva) yra pasirašiusios susitarimą. Tačiau, kaip minėta, Lietuva konkrečiai dėl koronaviruso nesikreipė dėl įsitraukimo į procedūrą. Tiesa, ministro patarėja L. Bušinskaitė paminėjo, kad Sveikatos apsaugos ministerija bendradarbiauja „su visomis institucijomis, su kuriomis tik yra bendrų klausimų. EK – ne išimtis.“

„Jei bus poreikis, žinoma, bus svarstoma galimybė jungtis, ieškant sprendimų, kaip būtų galima Lietuvai apsirūpinti būtiniausiomis priemonėmis kuo geresnėmis sąlygomis ir už kuo prieinamesnę kainą“, – tikino Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė.

Atšaukiami renginiai, priveriamos ES institucijų durys

Antradienio duomenimis pasaulyje buvo užfiksuoti 90 663 koronaviruso (kitaip COVID-19) atvejai, tarp jų – 3 124 mirtys. ES, Europos ekonominėje erdvėje, Jungtinėje Karalystėje, Monake, San Marine ir Šveicarijoje fiksuoti 2 495 susirgimai ir 56 mirtys (daugiausia Italijoje – (1 835 ir 52).

Belgijoje, kur veikia daugiausia ES institucijų, oficialiai registruoti tik 8 susirgimai, bet kaimyninėje Prancūzijoje – net 178, Vokietijoje – 157. Nenuostabu, kad Briuselio burbule irgi kyla šioks toks nerimas – masiškai atšaukinėjamos konferencijos, diskusijos ir kiti vieši renginiai.

Europos Parlamentas trim savaitėms sustabdė neesminius renginius (apsilankymus, kultūrinius renginius, klausymus, seminarus). Darbuotojams, kurie per pastaruosius 14 dienų lankėsi koronaviruso židiniuose (nuo Kinijos iki Šiaurės Italijos) ar bendravo su susirgusiais, įėjimas į Europos Parlamentą draudžiamas. Panašių priemonių imasi ir kitos ES institucijos.

Žinoma, ne visiems tai patinka

„Kodėl jai leista patekti į Europos Parlamentą, o mano vietiniam padėjėjui – ne?“, – taip apribojimus, pasak politico.eu, komentavo europarlamentaras Markusas Ferberis, turėdamas omeny, kad trečiadienį po pietų Europos Parlamento diskusijoje turėjo dalyvauti arši kovos su klimato kaita aktyvystė Greta Thunberg, kuriai leidimas išduotas.

Taip pat Briuselyje niekas parduotuvių lentynų su konservais ir makaronais nešluoja, gatvėse su kaukėmis žmonių nesimato, kai kurios parduotuvės net paskelbė „Corona“ alaus akcijas – „Akimirkos skiepai“. Tiesa, rankų dezinfekanto surasti nelengva, kai kurios vaistinės jį pradėjo gaminti pačios, o 70 ml. buteliukas tokio „rankų darbo“ skysčio kai kur kainuoja apie 9 eurus.

Lietuvoje fiksuotas vienas susirgimo COVID-19 atvejis.