Byloje trečiadienį 9 valandą numatytas parengiamas posėdis.

„MG Baltic“, koncerno prezidentas Darius Mockus ir keli kiti asmenys ieškinyje teigia, kad 2018 metų rašte parlamentarams VSD pateikė neteisingą informaciją ir pažeidė nekaltumo prezumpciją.

VSD vadovo Dariaus Jauniškio pasirašytame rašte buvo teigiama, kad „MG Baltic“ vykdo destruktyvią veiklą, o jos strategijai politikai, valstybės tarnautojai ir pareigūnai pasitelkiami „paperkant, šantažuojant, manipuliuojant informacija“.

Šį raštą VSD pateikė parlamentinį tyrimą atliekančiam Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

Ieškovai teigia, kad joks teismas nėra pripažinęs jų kaltais, o VSD nurodyti teiginiai tėra įrodymais nepagrįstas klaidinantis vertinimas.

„Trylika metų vykdytas neteisėtas ir nepagrįstas asmenų sekimas. Žvalgybos metu surinkta informacija, pasibaigus aktualumui, nebuvo nedelsiant sunaikinta – priešingai buvo paviešinta, dar ir su iškreipiančiomis realybę išvadomis“, – BNS sakė ieškovams atstovaujanti advokatė Solveiga Palevičienė.

Jos teigimu, ieškovai taip pat siūlo kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl, jų nuomone, netinkamo, nenuoseklaus ir nepakankamo žvalgybos institucijų veiklos reguliavimo.

VSD savo pozicijos kol kas nekomentuoja.

„VSD savo poziciją apie ieškinį yra išdėstęs atsiliepime,“, – BNS sakė VSD atstovė Aurelija Katkuvienė.

„MG Baltic“ prašo priteisti 800 tūkst. eurų žalos atlyginimą. Ieškinius pateikė ir VSD rašte minėti fiziniai asmenys, jie prašo priteisti po 4 tūkst. eurų.

Valstybei byloje atstovauja Seimo kanceliarija, VSD, Teisingumo ir Krašto apsaugos ministerijos. Atsakovais taip pat patraukti VSD direktorius Darius Jauniškis ir buvęs Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme yra nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje koncernui „MG Baltic“ yra pateikti kaltinimai papirkimu ir prekyba poveikiu. Teisėsauga įtaria, kad šiais nusikaltimais kaltinamas buvęs koncerno viceprezidentas Raimondas Kurlianskis veikė siekdamas koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimo Seime. Teisiamieji kaltę neigia.