„Turim fiksuotų atvejų Egipte ir tai dar skaudžiau atsilieps mūsų kelionių organizatoriams. Sprendimai dėl šios valstybės dar nepriimti, bet netrukus bus svarstomi. Čia jau matau didesnes rizikas – kiek turizmo sektoriuje veikiančios bendrovės finansiškai pajėgios amortizuoti tokius smūgius ir kiek jų klientai apsaugoti, jei sektoriuje prasidėtų bėdos“, – feisbuke rašė jis.

Delfi paklausus, ar poilsiautojams reikėtų nevykti į Egiptą, S. Malinauskas teigė, kad viruso atvejis šioje šalyje pasikartojo, o neramina tai, kad šiuo metu ten – atostogų sezonas.

„Vasario 15 dieną Egipte buvo užfiksuotas pirmas koronaviruso atvejis, o vakar – antras. Tai šiuo atveju ir iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), ir iš Ekstremalių situacijų koordinavimo centro mes gauname informaciją, kad reikia įvertinti, kokia šiuo metu situacija Egipte. Noriu priminti, kad šiuo metu ten sezonas, daug vykstančių žmonių. Mes matysime, kaip situacija keisis, bet faktas, kad tai yra pakartotinis atvejis šalyje“, – Delfi antradienį sakė S. Malinauskas.

Jis teigė, kad gąsdina ne tik koronaviruso pasikartojimo atvejis, tačiau ir poilsiavimo pobūdis šioje šalyje.

„Buvo kalbėta ir su epidemiologais, ir medikais, jie atkreipia dėmesį į tam tikras specifines vietas, kurios gali kelti didesnę riziką. Pavyzdžiui, mes kalbame apie specifinį poilsį, kuris susijęs su bendro baseino naudojimu, bendri liftai. Neabejotinai visur imamasi papildomų dezinfekcijos priemonių, bet restoranai būna šalia gultų ir panašiai, o dar gyvena gana didelis kiekis žmonių iš viso pasaulio. Tai – gan pavojinga terpė tokioms infekcijoms plisti“, – aiškino jis.


Premjero patarėjas teigė, kad šis klausimas bus svarstomas.

„Labai atidžiai stebėsime situaciją Egipte, jei tie atvejai pradėtų plisti, tai bus iš karto įvertinta, tokia galimybė yra“, – sakė S. Malinauskas, paklaustas, ar ir ši šalis gali atsidurti sąraše, į kurias rekomenduojama nevykti.

Jis taip pat kalbėjo, kad būtina nepalikti šio klausimo sprendimo paskutinei akimirkai, nes taip nukentės keliones perkantys žmonės.

„Mes ir šiuo metu matome mažėjantį srautą žmonių, kurie užsako keliones. Egiptas yra viena iš pagrindinių krypčių, ten keliauja pilni lėktuvai, mes tiesiog norime pasižiūrėti atidžiau ir į turizmo sektorių. (…) Kaip žmones apsaugoti, kaip nelaukti tos paskutinės akimirkos, kai nieko nebelieka, tai yra klausimas valstybei, nes tokiu atveju nukentėtų žmonės. Taip pat tai yra labai didelis klausimas pačiai sferai – kelionių tiekėjas turi įsivertinti artėjančias rimtas rizikas ir elgtis atsakingai“, – sakė jis.

„Visa tai – tik dėl to, kad laiku būtų pradėta kalba apie tai, kad nebūtų sakoma, jog nėra jokios problemos ten keliauti ir pasinaudoti pigesniais pasiūlymais, kurių yra šiuo metu“, – teigė S. Malinauskas.

Egiptas

Jis teigė, kad jei Egipte bus užfiksuoti dar keli atvejai, gali būti, jog į šalį bus rekomenduojama nevykti.

„Tikrai yra aplinkinių valstybių, kuriose tų atvejų daugiau, dabar gan anksti kalbėti. Bet kadangi yra koronaviruso pakartotinumas, tai situacija stebima ir, jei ji keisis, tų sprendimų realumas tampa vis didesnis“, – Delfi sakė S. Malinauskas.

Daugiau informacijos apie Egiptą bus pateikta ir antradienio vidudienį rengiamoje spaudos konferencijoje SAM. Joje bus aptarta naujausia informacija.

Šiuo metu teritorijoms, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje, priskiriamos šios: Kinija (visos provincijos), Šiaurės Italijos regionas (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionai), Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras.