Į žurnalistus kreipėsi vietos gyventojai, kurie pranešė, kad prie Švenčionių rajone telkšančio reto grožio Miškinio ežero atsirado nelegali užtvanka. Ji pastatyta ant Miškinėlės upelio. Dėl to upelyje sumažėjo vandens.

Kai pilietiški žmonės surado nelegaliai įrengtą užtvanką, kreipėsi į aplinkosaugininkus. Ir čia atsimušė tarsi į sieną. Biurokratai siuntinėja vieni pas kitus, bet didžiulę žalą gamtai darančios užtvankos niekas nesiima griauti.

Delfi publikaciją galite rasti čia.

Tvenkti upelius, keisti jų vagą draudžiama. Tai yra aplinkosauginis pažeidimas, už kurį baudžiama. Panašu, kad sklypo savininkas savo reikmėms nutarė išnaudoti upelį, negalvodamas, kad dėl to nukentės gamta. Pakitęs upelio hidrologinis režimas gali turėti labai rimtų pasekmių tiek vandens gyvūnams, tiek ir augalams.

Sklypas, kuriame įrengta betoninė užtvanka, Registrų centro duomenimis, priklauso Rimantui Polučanskiui. Įdomu tai, kad jo sklypas, kaip ir ežeras su upeliu, patenka į Sirvėtos regioninio parko teritoriją. Tai tik įrodo šios vietovės išskirtinę vertę.

Gyventojai kreipėsi į Sirvėtos regioninio parko direkciją, Aplinkos apsaugos departamentą, Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją. Bet visos institucijos aiškino, kad privalomojo nurodymo surašymas nėra jų kompetencija ir siuntinėjo vienos pas kitas.

Sirvėtos regioninio parko direkcijos atstovas Pavelas Trusovas Delfi pateikė direkcijos poziciją. Nors gyventojai žino, kas yra sklypo savininkas, įrengęs užtvanką, aplinkosaugininkams tai, regis, iki šiol neįminta mįslė. Parko direkcijos darbuotojas sakė, kad savininkas dar tik ieškomas.
Nelegali užtvanka

„Sirvėtos regioninio parko direkcijai ši situacija žinoma. Direkcija kartu su Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos vyriausiuoju specialistu buvo nuvykusi į užtvankos įrengimo vietą ir nustatė užtvankos įrengimo faktą. Šiuo metu vykdomas tyrimas dėl neteisėto užtvankos įrengimo, ieškomas užtvanką įrengęs asmuo”, - aiškino parko darbuotojas.

Gyventojai į pareigūnus kreipėsi dar praėjusių metų spalį, tačiau nelegali užtvanka iki šiol stovi kaip stovėjusi.

Pirmadienį Delfi kalbintas aplinkos ministras K. Mažeika teigė, kad jį ši situacija labai nemaloniai nustebino. Jis sakė, kad atsakomybę turėtų prisiminti Sirvėtos regioninio parko direkcija, pavaldi Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai.

Anot ministro, būtent parko direkcija yra atsakinga už parko teritorijos priežiūrą ir šiuo atveju jai jokios kitų institucijų pagalbos nereikia.

„Pirmiausia tai yra saugoma teritorija. Direkcija valdo konkrečią teritoriją, kurią galime palyginti su privataus žmogaus sklypu. Jeigu savo kieme žmogus turi prašyti kaimyno, kad paimtų kažkokią atlieką, tai turbūt būtų nelogiška. Tai manau pirmiausia turi padaryti kiemo šeimininkas. Šiuo atveju – saugomos teritorijos direkcija, kuri yra atsakinga už tą teritoriją, už priežiūrą. Ji turi imtis visų veiksmų”, - kalbėjo K. Mažeika.

Jis įsitikinęs, kad betono gabalo, kuris pastatyta kaip užtvanka, negalima vadinti statiniu ar hidrotechniniu įrenginiu. K. Mažeika sako, kad tai tiesiog atlieka. O parko direkcija, anot jo, privalo iš savo prižiūrimos teritorijos pašalinti atliekas.

„Tai negali būti siejama su kažkokiu statiniu. Čia nereikia kitų institucijų pagalbos. Tai yra atlieka. Viskas turi veikti tokiu pačiu principu kaip atliekų maišo ar numestos padangos pašalinimas iš tos teritorijos. Vizualiai įvertinus tai yra blokas. Tai tiesiog reikia jį paimti ir pašalinti. Tai nėra statinys, tai nėra inžinerinis įrenginys”, - teigė ministras.

Jis piktinosi, kad valdininkai tiek laiko praleido ginčydamiesi ir vieni kitiems rašinėdami raštus. „Kitu atveju man reikės atvažiuoti su savo Toyota ir išvežti tą bloką. Per daug užsiimama biurokratiniais žaidimais, o ne tiesiogiai atliekamomis funkcijomis”, - piktinosi ministras.

Jis sakė jau susisiekęs su Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovais ir pasakęs, kad šio bloko turi kuo greičiau nelikti. „Aš pasakiau, kad pradėtų dirbti savo darbą: prižiūrėti teritoriją, ją tvarkyti, o ne rašinėti raštus ir laukti kažkieno sprendimų. Tai turi būti pašalinta”, - teigė K. Mažeika.