S. Malinauskas teigė, kad sostinė atitinka daugiausiai rizikos faktorių.

„Tiesą pasakius, iš Vilniaus, bet tai yra normalu. Tai yra didžiausias miestas, be to daugiausiai atvyksiančių žmonių, yra oro uostas, natūralu, kad atitinka daugiausiai rizikos profilių. Bet nei vieno atvejo nėra. Pirmas atvejis Šiauliuose, gana netipiškas, mes nelabai ir tikėjomės.

Nes ir pagal gyventojų skaičių, oro uostų buvimo vietą, judėjimo dažnumą, mes galvojome, kad tai bus Vilnius arba Kaunas. Bet mes matome, kad tas virusas gali būti bet kur“, – Delfi rytas tiesioginėje laidoje sakė S. Malinauskas.

Jis teigė, kad dar šiandien turėtų prasidėti kariškių apmokymas, jie pradės dirbti oro uostose, pagelbėti šiuo metu ten dirbantiems savanoriams.

„Turėtų šiandien prasidėti kariškių apmokymas, kurie turėtų dirbti oro uostuose. Mes norime iš karto atsiprašyti ir paprašyti gyventojų dėl tų pildomų anketų, kuriems tenką po keletą kartų jas pildyti. Kol kas mes neturime sistemos, kuri leistų elektroniniu būdu, vietoje sužinoti, ar jis pildė, ar ne, todėl prašome užpildyti du kartus jas“, – perdavė premjero S. Skvernelio patarėjas.

Jis teigė, kad apie 14 valandą bus žinoma dar 15 ėminių rezultatai.

S. Malinauskas atkreipė dėmesį ir į sunerimusius paštininkus.

„Dar vienas dalykas, iškilę labai daug klausimų dėl valstybės institucijų, kad ir „Lietuvos paštas“. Noriu nuraminti paštininkus, kad ir beveik 3 tūkstančiai žmonių yra stebimi, nėra pavojinga nešioti pašto siuntas, laiškus. Minimali yra rizika. O jeigu yra bijoma, tokiu atveju, gal galima galvoti apie procedūras, kad kontakto būtų kuo mažiau“, – kalbėjo jis.

S. Malinauskas džiaugėsi, kad jau šiandien, pirmadienį, iš valstybės rezervo imamos priemonės, pasiekia įstaigas.

„Tų klausimų yra labai nemažai. Dar vienas klausimas – pacientai reiškia nepasitenkinamą, kad iš žiniasklaidos sužino savo tyrimus. Tai mes jų labai atsiprašome, mes esame suinteresuoti, kad visuomenė žinotų“, – nepatenkintiems žinutę perdavė S. Malinauskas.

Kauno Klinikų Skubios pagalbos klinikos savaitgalį išplatino pranešimą, jog pastebi, kad pacientai iš gydymo įstaigos vagia medicinines kaukes.

S. Malinauskas priminė, kad tai akivaizdus panikos požymis, o gyventojai raginami to nedaryti.

Kalbėsis su „Vilniaus degtine“

Kaip pirmadienio rytą skelbė BNS, Vyriausybė tikisi artimiausiu metu rasti sprendimą dėl dezinfekcinio skysčio gamybos įmonėje „Vilniaus degtinė“, pirmadienį pranešė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas.

„Asmeniškai pasikalbėjau su „Vilniaus degtinės“ vadovu. Tikrai sutarėm, kad visi norim rasti sprendimą ir jis bus surastas. Manau, kad net šiandien“ , – feisbuke parašė S. Malinauskas.

Didesnis dezinfekcinio skysčio poreikis atsirado dėl koronaviruso plitimo rizikos.

Naujienų portalas 15min.lt praeitą savaitę skelbė, kad „Vilniaus degtinė“ siekia pradėti masinę dezinfekcinio skysčio gamybą, bet Sveikatos apsaugos ministerija leidimą siūlo suteikti tik nekomerciniams poreikiams.

Skirmantas Malinauskas

S. Malinauskas sakė matantis „valdininkų baimę“ pažeisti teisės aktų reikalavimus, bet pabrėžė, kad šioje situacijoje reikia nestandartinių sprendimų.

Delfi rytas laidoje S. Malinauskas sakė, kad mechanizmas dar nėra aiškus.

„Mes būtent apie tą mechanizmą ir kalbėsime. Nėra jokių problemų jau dabar dėl įsigijimo jo valstybės reikmėms: mokykloms, gydymo įstaigoms. Kaip organizuoti jų pardavimą privatiems asmenims, kol kas nenoriu to sakyti, kad nenusišnekėčiau“, – apie papildomą dezinfekcinio skysčio gaminimą kalbėjo S. Malinauskas.