Štai tokiu gėdinančiu laišku feisbuke pasidalino Skubios medicinos klinikos profilis.

„Asmenims, kurie pastarosiomis dienomis išvykdami iš mūsų klinikos kaip padėkos už suteiktą pagalbą ženklą slapta išsinešinėjo mūsų medicinines kaukes su visomis dėžutėmis, norime priminti, kad jos nuo koronaviruso neapsaugo.

Netgi priešingai – daugybė mokslinių tyrimų rodo, kad panika ir stresas, kurio apimti pasielgiate taip neracionaliai, silpnina mūsų imunitetą bei didina organizmo imlumą infekcinėms ligoms“, – rašoma įraše.

Jame teigiama, kad paprasčiau būtų medicinines kaukes laikyti seife, bet tai apsunkintų šiuo metu ir taip sunkų darbą.

„Mes galime pradėti laikyti kaukes seifuose, kaip tai beapsunkintų mūsų darbą. Galime ir toliau atsirašinėti į skundus, esą nukreipdami pacientus į nacionaliniu mastu patvirtintas ir specialiai koronaviruso epidemijai parengtas ligonines pažeidinėjame asmens teisę rinktis gydymo įstaigą.

Galime skirti papildomai personalo kovai su bandančiais konfliktuoti ir nepaklusti įsigaliojusioms taisyklėms bei laikiniems apribojimams. Galime daug. BET. Kiekviena tokia intervencija sukelia nepatogumų, kainuoja laiko ir, svarbiausia, papildomo darbo, kurio šiuo metu, patikėkite, ir taip netrūksta“, – rašė Skubios medicinos klinikos atstovai.

Jie pabrėžė, kad tikrai ne grikiai, ar pavogtos medicininės kaukės išgelbės.

„Nei grikiai, nei medicininės kaukės (ypač vogtos), nei kova už teises ar prieš apribojimus mūsų neišgelbės. Išgelbės NEPANIKAVIMAS, PASITIKĖJIMAS medikais ir kitais profesionalais, ĮSIKLAUSYMAS į jų prašymus ir SUPRATINGUMAS, SUPRATINGUMAS, SUPRATINGUMAS“, – savo sekėjams aiškino klinikos atstovai.


Skubios medicinos klinikos pabrėžė, kad tokios darbo sąlygos nepatinka ir jiems patiems.

„Ar mums patinka dirbti tokiomis sąlygomis? Įsisavinti kasdien keičiantis situacijai bei daugėjant žinių apie viruso savybes besikeičiančius algoritmus? Pasakyti „ne“ turintiems labai žmogišką norą būti šalia sunegalavusio artimojo? Ne, nepatinka. Mieliau dirbtume kaip dirbę savo komforto zonoje ir nematytume problemų. (…) Tačiau visi suprantame, kad šioje situacijoje reikia elgtis taip, kaip ne visada norisi elgtis, ir daryti tai, ką reikia daryti. To supratingumo viliamės ir iš mūsų visuomenės“, – rašė atstovai.

Jie taip pat pridūrė, kad dabartinėmis sąlygomis gali būti padaryta klaidų, ar perteklinių sprendimų.

„Tai ne pirmasis sniegas, kuris iškrenta nors ir netikėtai, bet kasmet. Tai virusas, kuris prieš porą mėnesių net gimęs nebuvo. O kovoti su nepažįstamu, neprognozuojamu priešu visad sunkiau. (…) Užuot desperatiškai ieškoję kaukių, kurios nepadeda, įmantrių dezinfektantų, kuriuos puikiai atstoja paprastas muilas, grikių, kurių nevalgote, eikite pasidžiaugti prasidėjusiu pavasariu!

Džiaugsmas, kaip rodo tyrimai, stiprina imunitetą“, – feisbuke rašė Kauno klininkų Skubios medicinos klinikos atstovai.

Delfi primena, kad praėjusį penktadienį Lietuvoje buvo patvirtintas pirmasis koronavirusu apsikrėtusio žmogaus atvejis. Jis kol kas vienintelis, nors Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, ištirta 165 mėginiai.