Delfi redakcija sekmadienio ryte gavo sunerimusio skaitytojo laišką. „Norėjau pasiteirauti, ar jums žinomas toks faktas, kad vakar vakare iš IKEA parduotuvės buvo išvežtas žmogus įtariant susirgimą koronavirusu. Buvo atvykusi greitoji su brigada, apsirengusia spec. rūbais. Bet šiandien nuo ryto IKEA parduotuvė atidaryta, neinformuoti nei darbuotojai, nei visuomenė. Dalis darbuotojų, galimai buvę šalia galimai užsikrėtusio žmogaus, šiandien vėl dirba parduotuvėje. Ar tas ligos atvejis nepasitvirtino?" - klausė skaitytojas.

Iš elektroninio pašto adreso galima suprasti, kad laišką rašė realus asmuo, savo vardu ir pavarde. Redakcijai ji žinoma.

Kaip informavo Vyriausybės atstovai, tokias užklausas gavo ir kitos redakcijos.

„Vakar 19 val. medikai tikrai suteikė pagalbą 36-erių vilniečiui. Vyras grįžo iš Italijos, paliko savo kontaktus oro uoste dirbantiems žmonėms, perėjo patikrą termovizoriumi, jo temperatūra nebuvo pakilusi. Vyras savo automobiliu sustojo prekybos centro aikštelėje ir išsikvietė medikus patikinęs, kad namuose yra mažamečių vaikų ir jis jaučia lengvus peršalimo simptomus. Pagal standartines procedūras medikai suteikė vyrui visą reikalingą pagalbą ir informaciją. Jo ėminiai išsiųsti į laboratoriją, kol paaiškės rezultatai vyras karantinuojamas Santaros klinikų infekcinių ligų centre", - teigiama Vyriausybės atstovų išplatintame pranešime.

Šiuo metu nėra nustatytas nei vienas naujas koronaviruso atvejis Lietuvoje. Minėtojo vyro ir kiti 9 ėminiai dar tiriami. Rezultatai turėtų paaiškėti per artimiausias valandas.

Delfi susisiekė su pačia bendrove IKEA.

Renata Dantė, IKEA Ryšių su visuomene vadovė Baltijos šalims, atsakyme Delfi teigia: „Galime patvirtinti, kad vakar vakare (šeštadienį, vasario 29-ą d. – aut. past.) į IKEA automobilių stovėjimo aikštelę Vilniuje buvo atvykęs greitosios medicinos pagalbos ekipažas ir išsivežė vyrą. Greitoji medicinos pagalba kviesta ne IKEA iniciatyva, išvežtas vyras nėra IKEA darbuotojas. Mes negavome jokios informacijos iš sveikatos priežiūros institucijų dėl šio atvejo.“

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė teigia, kad, jos žiniomis, į Vilniaus infekcinę ligoninę greitosios medicinos pagalbos automobiliu išgabentas vyras medikus išsikvietė pats.

„Pirminė informacija tokia, kad minėtas vyras parskrido iš Italijos, truputį sloguodamas, o namuose yra mažamečių šeimos narių, todėl jis paskambino bendruoju pagalbos telefonu, kaip elgtis. Atvykę medikai vyrą išsivežė gydytojų pirminei apžiūrai. Mūsų žiniomis, vyras nebuvo užsukęs į prekybos centro pastato vidų“, - sakė sveikatos apsaugos ministro atstovė.

Premjero patarėjas S. Malinauskas, papildomai kalbintas Delfi, pabrėžė, kad minėtas vyriškis ne tik kad nebuvo IKEA pastato viduje, bet nebuvo iki atvykstant medikams net išlipęs iš savo automobilio. „Jis grįžo iš Milano, jautė, kad peršti gerklę, o namuose yra kūdikis, todėl pavažiavęs nuo aerouosto savo automobiliu iki IKEA automobilių stovėjimo aikštelės, iškvietė medikus. Per tą laiką vyras nebuvo išlipęs iš automobilio, medikų laukė sėdėdamas transporto priemonėje", - teigė S. Malinauskas.

Taip pat savo feisbuko paskyroje S. Malinauskas pabrėžė, kad „P.S. KĄ TIK GAVAU PRANEŠIMĄ, KAD IŠTYRUS VISUS 10 ĖMINIŲ NEI VIENAS NEPASITVIRTINO. ŠIO VYRO TAIP PAT".

S. Malinauskas taip pat pabrėžė, kad pamačius specialia apranga vilkinčius medikus panikuoti nereikia.
„Jei šalia pamatėte greitosios pagalbos automobilį, nėra jokio reikalo bėgti, slėptis ar bijoti. Medikai atlieka savo darbą ir rūpinasi visų mūsų saugumu. Jei nauji atvejai būtų nustatyti, procedūros irgi būtų aiškios, visuomenė apie tai žinotų", - sakė S. Malinauskas.