Vyriausybės atstovai informaciją atnaujino po pietų. Ištyrus 10 ėminių paaiškėjo, kad be 39 metų šiaulietės koronavirusu Lietuvoje daugiau niekas nėra užsikrėtęs.

Paskutiniu etapu buvo ištirta 10 ėminių. Per šeštadienį ištirti 26 ėminiai. Iki šiol iš viso atlikta tyrimų dėl įtariamo koronaviruso - 152.

Šiuo metu daugiau nauji tyrimai nėra niekam atliekami.

S. Malinauskas prieš pietus Delfi teigė, kad Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje sekmadienį darbo apimtys sumažėjo.

„Ėminių skaičius prieš tai buvo labai išaugęs. Jų buvo kelios dešimtys, bet dabar situacija stabilizavosi ir jų sumažėję”, - Delfi teigė S. Malinauskas.

Anot jo, darbo dienomis, tyrimai Vilniuje atliekami per parą 3 kartus. Savaitgaliais – 2 kartus.

„Maždaug 18 valandą šiandien bus užkrautas naujas tyrimas. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad jei bus labai mažai mėginių, užkrovimas gali būti pavėlintas. Tas laikas gali keistis”, - teigė S. Malinauskas.

Kaip teigė Vyriausybės atstovas, sekmadienį 10 mėginių pradėta tirti 8 valandą ryto.

Delfi teiravosi, kaip jaučiasi 39 metų šiaulietė, kuri vienintelė Lietuvoje užsikrėtusi koronavirusu. Šiuo metu ji gydoma Respublikinėje Šiaulių ligoninėje.

S. Malinauskas sakė, kad jos būklė gera. Moters paleidimas iš gydymo įstaigos esą derinamas su Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis.

Pirmadienį, anot Vyriausybės atstovo, bus atliekami pakartotiniai tyrimai. Ir jei paaiškės, kad ji nebėra viruso nešiotoja, moterį bus galima paleisti namo.

„Pirmadienį bus sprendžiama. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas reikalingas pakartotinis tyrimas. Reikia išsiaiškinti, ar žmogus nėra viruso nešiotojas. Manau, kad pirmadienį bus atliekamas tas tyrimas”, - sakė S. Malinauskas.

Paskutinė informacija dėl koronaviruso Vyriausybės atstovų buvo atnaujinta šeštadienį 22 val.

Šeštadienio vakaro duomenimis, šeštadienį iš viso ištirti 26 ėminiai, penktadienį - 46. Iki naujausio paskelbimo sekmadienį ištirti 142 mėginiai.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad Lietuvoje vasario 28 d. nustatytas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronaviruso (COVID-19) atvejis. Atlikus tyrimus, infekcija nustatyta iš Veronos (Italija) 2020 m. vasario 24 d. grįžusiai pacientei.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį ryte spaudos konferencijoje po Ekstremalių situacijų operacijų centro posėdžio sakė, kad Šiauliuose gyvenančios moters, kuriai buvo diagnozuotas naujojo tipo koronavirusas, tyrimas buvo atliktas dukart.

„Matyt, laboratorija norėjo dar kartą įsitikinti, ar tikrai jis yra teigiamas, tai du kartus tą patį tyrimą pakartojo, kad nebūtų kažkokios klaidos“, – sakė A. Veryga .

Informuojama, kad pacientei pasireiškę simptomai yra lengvi, ji šiuo metu neturi temperatūros, jai taikomas reikalingas gydymas. Moteris stebima buvo nuo pat grįžimo į Lietuvą, taip pat, kaip ir kiti keliautojai, grįžtantys iš paveiktų zonų.

„Nepaisant dėtų pastangų, aktyvių prevencinių veiksmų, kuriuos pradėjome vykdyti vieni pirmųjų, tenka paskelbti, kad koronavirusas neaplenkė Lietuvos. Puikiai supratome, kad grėsmė yra, tad šiam scenarijui ruošėmės intensyviai. Šioje situacijoje džiugina tinkamai atlikti namų darbai, nes visos institucijos reagavo į situaciją ir atliko tuos veiksmus, kuriuos ir turėjo atlikti“, – sako Valstybės ekstremalių situacijų centro vadovas, sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Sveikatos apsaugos viceministro, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ekstremalių situacijų operacijų centro (ESOC) koordinatoriaus Algirdo Šešelgio teigimu, esminis uždavinys, kurį reikės įgyvendinti dabar – užkirsti kelią viruso plitimui.

„Šiuo metu dedamos visos pastangos, kad kuo greičiau būtų nustatyti visi su užsikrėtusiuoju bendravę asmenys. Tai leis pritaikyti numatytas prevencines priemones ir išvengti tolimesnio infekcijos plitimo. Savo ruožtu, prašau žmonių nepanikuoti, sekti oficialią informaciją ir laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių“, – teigia A. Šešelgis.

SAM primena, kad nekeliavus į šalis, kur vyksta COVID-19 plitimas visuomenėje ir neturėjus kontakto su įtariamu ar patvirtintu COVID-19 atveju bei nejaučiant susirgimui būdingų, gripą primenančių simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo.

Tuo metu, jei simptomai pasireiškė per dvi savaites po kelionės į paveiktas zonas ar kontakto su žmonėmis, kuriems patvirtintas COVID-19, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas.

Siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių: dažnai plauti rankas su šiltu vandeniu ir muilu, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.

Dėl koronaviruso grėsmės Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.