Lietuva atnaujina vidinių Europos Sąjungos sienų su Lenkija ir Latvija patikrą, šeštadienį pranešė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

VSAT vadas Rustamas Liubajevas tikina, kad šiuo metu patruliai yra suaktyvinti prie sienos su Latvija ir Lenkija.

„Buvo priimtas sprendimas suaktyvinti šiek tiek patrulius, pritraukti juos prie pagrindinių kelių, tam, kad būtų galima esant reikalui sustabdyti pasirinktinai, pateikti informaciją tiems žmonėms“, – tikino jis dar prieš tai, kai Lietuvoje buvo patvirtinti du Koronaviruso atvejai kauniečių porai, į šalį atvykusiai būtent automobiliu.

„Šiandien valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų yra daugiau nei 3800, mūsų bendras personalų skaičius. Čia yra ir valstybės sienos apsaugos pareigūnai, ir valstybės karjeros tarnautojai, ir tie, kurie dirba pagal sutartį“, – dar vasario pabaigoje laidoje „Delfi diena“ sakė pašnekovas.

Tuo metu Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda po valstybės gynimo tarybos posėdžio pripažino, kad vienas variantų yra ir sienų uždarymas.

„Sienų uždarymas taip pat gali būti tarp svarstomų alternatyvų, dabar vykdoma patikra, sienų patikra visoje teritorijoje, reikia užmegzti labai tvirtą informacinį ryšį su tais žmonėmis, kurie kirto siena“, – sakė G. Nausėda, šią priemonę įvardindamas racionaliausia.

„Kol kas organizuojame tarnybą įprastu režimu, tik mes taikėme papildomas profilaktines priemones prie Europos Sąjungos vidinių sienų – prie sienos su Lenkijos Respublika ir nuo vakar dienos prie Latvijos Respublikos“, – pripažino R. Liubajevas.

Tiesa, dar trečiadienį patvirtinta, kad pagrindiniuose keliuose iš Lenkijos ir Latvijos bus įrengti sanitariniai-informaciniai punktai.

Tarnybą vykdys Pasienio užkardų ir Specialios paskirties skyriaus pareigūnai. Keleivio korteles Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai jau nuo kovo 4 d. siūlo pildyti asmenims, kurie identifikuojami kaip vykstantys ar 14 dienų laikotarpiu lankęsi viruso paveiktuose regionuose.

Taip pat dalinama informacija. Nuo trečiadienio atliekant keleivių kontrolę bus vadovaujamasi profiliavimo principu ir tikrinami tik į tam tikras rizikos grupes patenkantys automobiliai ir keleiviai: turistai, vykstantys iš viruso paveiktų regionų, keleiviniai autobusai, mikroautobusai, krovininiai automobiliai.

VSAT vadas papasakojo, kokie automobiliai gali būti stabdomi.

„Pirmiausia, tikrinami tie automobiliai, kurie atvyksta su Italijos valstybiniais numeriais, be to, pareigūnai gali aptikti slidinėjimo įrangą, jeigu vykstama su automobiliu, galima manyti, kad tai yra piliečiai, kurie grįžta iš taip vadinamų slidinėjimo kurortų.

Tokiais atvejais tokie žmonės yra stabdomi, su jais kalbama, bandoma išaiškinti, iš kur važiuojama. Jeigu informacija pasitvirtina, kad tie žmonės atvažiuoja iš rizikingų regionų, tada teikiama informacija, nurodoma, kur reikia kreiptis, jeigu pasirodys tie simptomai“, – pabrėžė R. Liubajevas.

Rustamas Liubajevas

Šiuo metu pasieniečiai yra aprūpinti respiratoriais, vienkartinėmis pirštinėmis, dezinfekciniu skysčiu. VSAT struktūrinių padalinių vadovams suteikti įgaliojimai leisti darbuotojams dirbti nuotoliniu būdu.

Tačiau tuo pat metu atšaukiamos komandiruotės į užsienį. Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis tikino, kad policijos pareigūnai dirba įprastu režimu, važiuoja į įvykius.

„Policija yra pasiruošusi. Tikimės, kad perteklinės jėgos, kažkokių prievartos priemonių naudoti neteks, tikimės, kad žmonės bus sąmoningi, ir jeigu žmonėms reikės vykti pasitikrinti sveikatą, tikimės, kad jie ten ir vyks. Jeigu ką, galėsime juos ten ir palydėti. Tikimės, kad viskas vyks įprastu ir normaliu režimu“, – pabrėžė R. Matonis.

R. Liubajevas taip pat pažymėjo, kad VSAT pareigūnai neturi specialių kompetencijų patys vykdyti asmenų sveikatos stebėseną, tačiau visais kitais būdais padeda medikams atlikti savo darbą. Vis dėlto mažiau galimybių vykdyti stebėseną, sako pasieniečių vadovas, yra Šengeno erdvės pasienyje.

„Pagal Šengeno reikalavimus, VSAT pareigūnai sisteminio patikrinimo nevykdo prie vidinių sienų. Taip pat mūsų pareigūnai netikrina keleivių, kurie atvyksta iš ES valstybių lėktuvais, dėl to mes ieškome lankstesnių būdų – priėmėme sprendimą ir nuo trečiadienio mūsų patruliai budi prie sienos su Lenkijos Respublika, prie pagrindinių kelių, kur pareigūnai tiesiog suteikia informaciją tiems keleiviams“, – kalbėjo R. Liubajevas.

VSAT vadas pabrėžė, kad dabar turima priemonių maždaug dviem savaitėms.

„Šiandien mes turime pakankamai priemonių dviem savaitėms. Jeigu situacija truks ilgiau nei dvi savaites, taip pat jeigu situacija keisis, gali prireikti ir daugiau apsaugos priemonių. Mes, kaip minėjome, vykdome monitoringą, renkame informaciją. Buvo aktyvuota visa ekstremalių situacijų valdymo sistema, įsteigti operacijų centrai. Centras renka informaciją, tie centrai komunikuoja ir su VRM ekstremalių situacijų centru“, – būtent prieš dvi savaites tikino VSAT vadas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)