Buvęs Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas ir du jo pavaduotojai Ligita Liutikienė bei Česlovas Banevičius, 2019 m. dalyvavo rinkimuose į savivaldybių tarybas po skirtingų partijų ir visuomeninių judėjimų vėliavomis. Nė vienas iš šių judėjimų nesurinko daugumos, todėl visi trys politikai neteko postų.

Dabartinis rajono savivaldybės administracijos direktorius Artūras Bogdanovas vasario viduryje socialiniame tinkle pasidalijo žinute, kad atlikus savivaldybei priklausančios įrangos – telefonų, kompiuterinės technikos inventorizaciją į akis krito viena detalė.

„2019 m. balandžio 19 d., praėjus vos kelioms dienoms po naujos Tarybos priesaikos, buvę administracijos direktorius S. Karbauskas ir jo pavaduotojai Č. Banevičius bei L. Liutikienė su savivaldybe pasirašė panaudos sutartį. Pagal kurią, jau buvusiems administracijos vadovams, Savivaldybė išduoda apynaujus „iPhone 8 Plus“. Savivaldybei jie kainavo 2670 Eur...

Tai, sakyčiau, išskirtinis Savivaldybės dosnumas. Tik vėlgi, tas dosnumas kažkodėl parodytas tik trims iš 27 Tarybos narių ir, kaip tyčia, tiems, nuo kurių priklausė darbuotojų darbo vieta, premijos, įvairūs paskatinimai.

Tarybos narių jau paprašyta grąžinti telefonus. Kol kas jie to nepadarė. Štai taip“, – rašė A. Bogdanovas.
Buvęs administracijos direktorius S. Karbauskas // Klaipėdos r. savivaldybės nuotr.

Bendraudamas su DELFI jis paaiškino, kad paskelbus šią informaciją buvo duotas savaitės terminas, kad telefonai būtų grąžinti.

Visi trys telefonai buvo grąžinti. „Bandė dar sakyti, kad grąžinti nereikėtų, bet grąžino. Įstatymo pažeidimo neįžvelgiame. Tačiau įžvelgiame išskirtinumą ir etinį aspektą. Telefonus gavo tik trys nariai ir, lyg tyčia sutapimas, visi trys buvę vadovai. Tai atrodė keistai, todėl šį klausimą ir iškėlėme. Kadangi sutartyje buvo numatyta administracijos teisė panaudos sutartį nutraukti, tai šia teise ir pasinaudojome“, paaiškino administracijos vadovas.

Jis pridūrė, kad įrenginiai bus perduoti administracijos darbuotojams naudoti darbinėmis funkcijoms vykdyti.

„Negi duosi naudotą“...

DELFI susiekus su nuo telefonų „priklausomais“ asmenimis visi trys šioje situacijoje nieko smerktino neįžvelgė.

Buvęs administracijos direktorius Sigitas Karbauskas rinkimuose dalyvavo su visuomeniniu rinkimų komitetu „Kuriam kartu“. Jis prisiminė, kad aptariamąjį telefoną gavo dirbdamas direktoriumi. O tapęs tarybos nariu paprašė, kad jam paliktų.
Senoji Klaipėdos rajono savivaldybės „gvardija“. Iš kairės: buvęs administracijos direktorius S. Karbauskas, jo pavaduotoja L. Liutikienė, buvusi vicemerė Violeta Riaukienė, buvusi vicemerė Rūta Cirtautaitė, buvęs meras Vaclovas Dačkauskas ir buvęs administracijos direktoriaus pavaduotojas Č. Banevičius // Klaipėdos r. savivaldybės nuotr.

„Telefonu ilgiau naudojausi. Kai administracijos direktoriumi dirbau, tai ketverius metus naudojausi. Iš pradžių vieną, bet anas sugedo, buvo nukritęs. Keitė kitus. Tai jau paskui (po rinkimų) nebepirko mums naujų ir davė, kaip tarybos nariams, tuos pačius. Iš etinių sumetimų, kad naujiems administracijos vadovams neduotų naudotų telefonų.

Man, kai buvau administracijos direktorius, nupirko naują telefoną. Negi duos naudotą? Vadovai ateina... ar būtų smagu, jei naudotą telefoną tau duotų? Telefonai jau buvo nebe nauji, negi nauji vadovai juos imtų? Nėra etiška duoti... Naudotą... Nebe naują. Kadangi tapome tarybos nariais, tai panaudos sutartį pasirašėme ir iki dabar naudojomės...“ – aplinkybes paaiškino S. Karbauskas.

Tuo pačiu jis priminė, kad savivaldybės Tarybos narį administracija privalo aprūpinti daro priemonėmis. „Yra tokia teisė, kad administracija aprūpina techninėmis priemonėmis, nelabai čia matau... Keturis metus dirbau administracijos direktoriumi, ar buvo kokių nors rezonansinių signalų ar vagysčių? Nieko nebuvo“, – nieko smerktino savo elgesy neįžvelgė S. Karbauskas.

200 eurų – smulkmena

Jo pavaduotoju dirbęs Č. Banevičius (Lietuvos socialdemokratų darbo partija) įsitikins, kad tai yra smulkmena, apie kurią ir rašyti neverta.

„Kai tik pasakė, kad, pagal sutartį, reikia grąžinti, aš iškart grąžinau. O kaip Tarybos nariui telefonu naudotis galima. Tarybos nariu tapau 2019 m. balandžio 14 d. Būtų pasakę grąžinti, būčiau kitą dieną grąžinęs, čia jokių problemų nėra. Iki tol mes dirbome – direktorius ir mes du jo pavaduotojai. Telefonai buvo, buvome gavę anksčiau juos. Vertė jų tuo metu buvo gal 200 eurų. Sakė, kad, kaip Tarybos nariai, naudotis galime, tai juos ir paliko. Neįsivaizduoju, čia tokia smulkmena“, – DELFI sakė Č. Banevičius.
Iš kairės: buvęs administracijos direktoriaus pavaduotojas Č. Banevičius, buvusi pavaduotoja L. Liutikienė, buvęs administracijos direktorius S. Karbauskas // Klaipėdos r. savivaldybės nuotr.

Antroji S. Karbausko pavaduotoja L. Liutikienė, taip priklausanti socialdemokratams, taip pat įsitikinusi, kad žiniasklaida privalo užsiimti rimtesniais dalykais:

„Pučiamas burbulas ne ten, kur reikia. Tikrai yra rimtesnių dalykų. Pirmiausia, telefonai yra grąžinti. Antras dalykas – telefonai buvo suteikti pagal panaudą. Už telefono sąskaitas mokėjome patys iš asmeninių lėšų. Kadangi savivaldybės administracija privalo Tarybos nariams suteikti darbo priemones, o telefonas yra viena iš darbo priemonių, taigi, nematau čia jokio kriminalo. Bet kuris tarybos narys gali kreipti į administraciją dėl tokios darbo priemonės suteikimo...“

Paklausta, ar ji neįžvelgianti nieko blogo, kad dešimt mėnesių naudojosi tarnybiniu telefonu, L. Liutikienė suirzo: „Kas gali čia būti blogo? Telefonas yra grąžintas.“

Meras atsiribojo

Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas, buvęs Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas nuo politinio šios situacijos vertinimo susilaiko. Pasak jo, tai administracinis reikalas, kuris buvo išspręstas.