Premjeras S. Skvernelis po koalicijos tarybos posėdžio teigė, kad susitarimas tarp partijų nebus pasirašomas. Jis prognozavo, kad gali atsirasti ir politinių partijų, kurios naudosis žmonių panika, politikuojant.

„Turime unikalią galimybę susitelkti, tikrai yra grėsmė, yra virusas. Nereikėtų šioje vietoje daryti kažkokių populistinių žingsnių, sprendimų, politikavimo. Reikia parodyti, kad galime susitelkti ir politikai, ir visuomenė. Ir tik ramus darbas, ne panika gali tikrai padėti mums sėkmingai situaciją suvaldyti. Kas šiuo metu ir vyksta. Galbūt ir kai kurie politikai norės naudotis šia situacija. O susitarimas nebūtinai turi būti raštu, tai gali būti ir džentelmeniškas susitarimas“, – sakė premjeras S. Skvernelis.

„Manau, kad dabar ne, (nepolitikuoja, aut. p.), turime tą sutelkimą. Norėtųsi, kad tai ir tęstųsi. Nes bus visko, šiandien situacija yra pilnai kontroliuojama ir valdoma. Bet jei virusas plistų, gali būti netikslumų, nesklandumų, reikia susitelkti ir kantriai dirbti“, – tikino ministras pirmininkas.

Karbauskis: susitarimo neįmanoma pasirašyti

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad atsisakyta minties inicijuoti partijų susitarimo dėl kovos prieš koronavirusą, nes opozicijos ir pozicijos yra toks didelis susipriešinimas, kad jo (kaip yra ir su susitarimu dėl švietim) pasirašyti nešmanoma.

„Nereikia daryti veiksmų naudojantis viruso grėsme dėl politinių motyvų. Kai kurių opozicinių atstovų pareiškimai, kad valstybė nepasiruošus medikai nepasiruošę, yra melagingi“, – sakė R. Karbauskis.

Jis sakė, kad partijos narių bus paprašyta susilaikyti nuo pareiškimų ta tema.

„Mes neatsakome už Kepenio pareiškimus, bet ten nėra grėsmės, įtampų kėlimo“, – sakė R. Karbauskis patikinęs, kad su partijos nariais bus kalbama apie tai, kad jie susilaikytų nuo pareiškimų.

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

Valstiečiai-žalieji taip pat planuoja neorganizuoti didelių renginių šiuo laikotarpiu. Atšauktas planas kitą savaitę organizuoti partijos tarybos posėdį, R. Karbauskis sakė kitą savaitę neorganizuosiąs ir kitų susitikimų su žmonėmis.

Priemonės vienos intensyviausių

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad mūsų šalyje yra taikomos vienos intensyvių priemonių iš tų, kurios nėra ligos židiniai.

„Lietuva vienas iš intensyviausių priemonių taiko. Ne, žinoma, ne Italija, kuri pradeda fizinės izoliacijos priemones taikyti, tikrai labai intensyvias priemones taiko. Žinote, nei vienas nėra užtikrintas, mes taikome visas priemones, kurias galime pritaikyti pagal visas situacijas“, – sakė ministras.

Jis sakė, kad dėl nieko negali būti užtikrintas 100 procentų.

„Negaliu būti užtikrintas šimtu procentu dėl visko, yra daug spekuliacijų, kas bus kai atšils. Mes ruošiamės rimtai, taikome visas priemones, mūsų kaimynai dar nėra pritaikę. Panašu, kad pasiteisino, nes tas išaiškintas atvejis, jis buvo identifikuotas per oro uostų sistemą“, – teigė jis.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas sakė, kad jo nuomone politikai elgiasi teisingai.

Agnė Širinskienė, Gediminas Kirkilas

„Pritariu Ramūnui, kiek girdžiu ir įvairių partijų vadovai, jie nesikiša, leidžia tarnyboms veikti“, – sakė politikas. Jis kvietė žmones nepasiduoti isterijai ir „nusiaubti“ maisto prekių parduotuves.

Kaip buvo skelbta anksčiau, neeilinio koalicijos tarybos posėdžio tikslas – aptarti Lietuvos valstybinių institucijų pasirengimą atremti ir suvaldyti ekstremalias situacijas, įskaitant ir plintančią pasaulyje koronaviruso (COVID–19) epidemiją.

Taryba taip pat planuoja tartis, ar reikalingos papildomos priemonės, kurios padėtų plačiau informuoti Lietuvos žmones apie galimas grėsmes ir esamą situaciją, kad piliečiai jaustųsi ne tik fiziškai saugūs, bet ir turėtų visą reikiamą informaciją.

Taip pat, posėdyje bus aptartas partijų susitarimo projektas, kuriuo šalies politikai įsipareigotų neskleisti panikos ir dezinformacijos, būti politiškai korektiškais ir objektyvias, dirbti vieningai žmonėms, nesinaudoti koronaviruso situacija savo politiniams tikslams pasiekti, žmonių gerovės ir saugumo labui pamirštant politines ambicijas ir artėjančius Seimo rinkimus. Susitarimą pasirašyti būtų kviečiamos visos parlamentinės partijos.