Sveikatos apsaugos ministras sakė, kad šiuo metu bus daroma tai, kokie sprendimai buvo priimti ir iki šiol, tik vietoje savanorių dirbs kariškiai.

„Tą patį darysime iki šiol, tik dabar dar bus pasitelkti kariškiai“, – sakė A. Veryga.

Bus savivaldybėms pavesti įsipareigojimai.

„Kol kas kol nėra didelės bėdos, ruošiamės tam, kad neužkištume įstaigų. Susirgusiam, bus įpareigojimas pasirūpinti tais, kurie yra izoliuoti.
Kad neatsitiktų taip, kad kažką izoliavus, žmonės neturi maisto, kad socialiniai darbuotojai pasirūpintų. Kad kontakto neplatintų“, – sakė A. Veryga.

„Kad nekiltų abejonių, bus koordinuojami veiksmai su policijos pareigūnais ir jei bus įpareigojimas izoliacijos, jis turės būti įvykdytas“, – sakė ministras.


Ekstremalių situacijų centras taip pat teikia rekomendacijas Lietuvoje neplanuoti jokių naujų renginių. Kol kas esami renginiai nėra atšaukiami.

„Šiaulių miestui ir rajonui bus suformuluotos rekomendacijos atsisakyti viešų masinių renginių. Kol kas tai yra rekomendacija. Kad suprastumėte, tai nėra labai paprasta – yra daug vietų, kur lankosi daug žmonių. Dabar teisininkai aiškinsis, kas yra masiniai renginiai ir kurių turėtų būti atsisakyta“, - teigė A. Veryga. Jis pridūrė, kad ekstremalių situacijų komisija veiks nuolat.

„Situacija bet kada gali pasikeisti“, - sakė ministras ir pridūrė, kad tuomet gali keistis ir priemonės. A. Veryga, paklaustas, kaip konkrečiai policijos pareigūnai galės padėti, teigė, kad bus aiškinamasi, kokios yra teisinės galimybės. Jis vylėsi, kad iš šalių, kuriose yra koronaviruso židiniai, grįžę lietuviai bus sąmoningi ir tokių griežtų priemonių neprireiks. „Bet jei žmogui reikės izoliuotus, policija turės užtikrinti, kad tai ir būtų daroma“, – teigė ministras.

Jo teigimu, kariškių darbas bus toks pats, koks dabar yra Visuomenės sveikatos centro darbuotojų ir savanorių – informuoti iš skirtingų šalių grįžtančius asmenis.

Jei darbuotojai nenorės izoliuotis patys, padės policija

Kaip teigė A. Veryga, dabar būna atvejų, kai iš teritorijų, kuriose fiksuoti viruso židiniai, grįžusiems asmenims darbdaviai rekomenduoja likti namuose, tačiau tą daryti atsisakoma. Ministro teigimu, dabar taip nebebus, tokie atvejai bus koordinuojami su policijos pareigūnais ir, jei žmogui reikia izoliuotis, jis tai daryti privalės.

„Iš tikrųjų, ten, kur reikės izoliuoti žmogų, policija privalės užtikrinti, kad žmogus ir liktų namuose. Jei jam yra taikoma izoliacija, kad jis nevaikščiotų po darbą, kažko neužkrėtinėtų. Aš tikiuosi, kad to neprireiks ir tikiuosi, kad žmonės bus sąmoningi <...>. Dabar mes esame tokioje stadijoje, kai dar neturime ligos plitimo nuo mūsų gyventojų mūsų gyventojams, kol kas tai yra atsivežtiniai atvejai, mūsų gyventojai užsikrėtė kitose šalyse. Jeigu mes dabar nevaldysime situacijos, virusas gali pradėti plisti nuo mūsų gyventojų“, – sakė ministras A. Veryga.