Nuo trečiadienio, pasak R. Liubajevo, pasienyje su Lenkija budi VSAT pareigūnai, kurie stabdo atvykėlius iš patvirtintų rizikos valstybių, taip pat atsitiktinai pasirinktus automobilius, kurių keleiviams taip pat yra suteikiamos rekomendacijos.

Kartu VSAT vadovas pažymi, kad, gyventojams sparčiai išpirkus apsaugos priemones, VSAT vadovybė pasinaudos trečiadienį paskelbta ekstremalia situacija bei kreipsis į valstybės rezervą dėl apsauginių priemonių suteikimo pasieniečiams.

„Mes dirbame dviem kryptimis – pirmiausia mes padedame Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovams, medikams ir savanoriams vykdyti žmonių stebėseną kontrolės punktuose: mes nukreipiame žmones arba tiesiog padedame šiek tiek mūsų medikams, parodydami, kur reikėtų kreiptis visiems keleiviams. Čia aš daugiau kalbu apie tuos keleivius, kurie atvyksta pas mus per išorinę ES sieną. Tą stebėseną vykdyti ten daug paprasčiau, kadangi ir transporto priemonės, ir žmonės vyksta per kontrolės punktus ir iš principo tą stebėseną galima vykdyti ten pakankamai lengvai“, – Eltai apie pasieniečių darbo metodus koronaviruso akivaizdoje kalbėjo R. Liubajevas.

Sunkiau kontroliuoti Šengeno erdvės pasienio postus

R. Liubajevas taip pat pažymėjo, kad VSAT pareigūnai neturi specialių kompetencijų patys vykdyti asmenų sveikatos stebėseną, tačiau visais kitais būdais padeda medikams atlikti savo darbą. Vis dėlto mažiau galimybių vykdyti stebėseną, sako pasieniečių vadovas, yra Šengeno erdvės pasienyje.

„Pagal Šengeno reikalavimus, VSAT pareigūnai sisteminio patikrinimo nevykdo prie vidinių sienų. Taip pat mūsų pareigūnai netikrina keleivių, kurie atvyksta iš ES valstybių lėktuvais, dėl to mes ieškome lankstesnių būdų – priėmėme sprendimą ir nuo trečiadienio mūsų patruliai budi prie sienos su Lenkijos Respublika, prie pagrindinių kelių, kur pareigūnai tiesiog suteikia informaciją tiems keleiviams“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Jo teigimu, Lietuvos ir Lenkijos pasienyje nebudi medikai, tačiau VSAT pareigūnai dalija lankstinukus keleiviams ir tikisi pačių jų sąmoningumo, pranešant, iš kur jie atvyksta, kad galėtų suteikti jiems visą reikalingą informaciją, o sveikatos priežiūros tarnybos vėliau galėtų stebėti jų būklę.

„Aišku, mes negalime stabdyti kiekvieno keleivio, tačiau pas mus yra metodologija. Jeigu mes matome, kad atvažiuoja arba užsieniečiai, arba pasirinktinai patikrinami lietuviai, kurie grįžta, ir tiems žmonėms, jeigu jie identifikuojami atvykstantys iš minėtų rizikos regionų, tai tuomet teikiame informaciją – dalinami lankstinukai ir informuojama, kur reikėtų kreiptis“, – teigė vidaus tarnybos generolas.

„Ten medikų nėra, kol kas neturi galimybių skirti žmones Visuomenės sveikatos centras, ten yra tik mūsų pareigūnai, kurie yra informuoti ir jiems yra perduodama medžiaga, skrajutės, kuri yra žmonėms dalinama. Žmonės turi patys įsivertinti ir pranešti apie tai, kad jie buvo (rizikos teritorijose – ELTA), tam, kad po to būtų galima stebėti jų būklę“, – tęsė VSAT vadas.

Prašys valstybės rezervo priemonių VSAT pareigūnams

Kartu pasieniečių vadovas pažymėjo, kad VSAT kreipsis į operacijų centrą bei prašys skirti papildomas apsaugos priemones pasienyje dirbantiems pareigūnams.

„Mes turime užtikrinti ir savo pareigūnų sveikatą ir dėl to mes esame šiek tiek apsirūpinę priemonėmis, papildomai perkame atskirai, tačiau turime šiokių tokių problemų. Kadangi rinkoje dabar tų apsaugos priemonių yra visai nedaug, mes planuojame pasinaudoti dabar paskelbta ekstremalia situacija ir kreiptis į operacijų centrą, prašydami skirti mums papildomai apsaugos priemonių, tam, kad galėtume jas perduoti mūsų pareigūnams, kurie dirba kontrolės punktuose ir gali turėti kontaktą su viruso nešiotojais“, – pridūrė R. Liubajevas.