Kaune ne vieną dešimtmetį tarp rinkėjų populiariausia buvo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partija. Jos prezidiumo dabartinis preliminarus sprendimas tarp vienmandatininkų kauniečių „inkorporuoti“ ir keletą vilniečių dabartinių Seimo narių tapo staigmena šios politinės jėgos senbuviams, daugybę savo gyvenimo metų paskyrusiems partinei veiklai.

2016 metais Vyriausioji rinkimų komisija perskirstė rinkimų apygardas ir, sumažėjus rinkėjų skaičiui, Kaune vietoj 8 buvusių apygardų įsteigtos 7. Tad konkurencija tarp partijos kandidatų dar labiau išaugusi.

Kandidatuoti vienmandatėje Vilijampolės ir Aleksoto apygardoje TS-LKD dabar numatoma deleguoti svečią iš sostinės – buvusį operos dainininką, parlamentarą Vytautą Juozapaitį. Tikimasi, kad šiam kandidatui pakaks laiko atvykti į jam priskirtą apygardą Kaune susipažinti su būsimaisiais rinkėjais ir įtikinti juos balsuoti būtent už jį.

2016-aisiais šioje apygardoje kandidatavo į ją įeinančių Lampėdžių gyventoja, ilgametė Kauno miesto savivaldybės tarybos narė (šiuo metu vadovaujanti TS-LKD frakcijai) Edita Gudišauskienė, primena ELTA. Ji – Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacijos vykdomoji direktorė, anksčiau dirbusi vienoje iš ministerijų, taip pat – Seimo kanceliarijoje bei Kauno savivaldybėje (administracijos direktore). Per praėjusius Seimo rinkimus E. Gudišauskienė pateko į antrąjį turą ir ten pralaimėjo tuomet su „valstiečių“ banga į didžiąją politiką ėjusiam Mindaugui Puidokui.

Įdomu tai, kad šį mėnesį konservatoriai iš Vilijampolės ir Aleksoto vienbalsiai iškėlė E. Gudišauskienės kandidatūrą rinkimams į Seimą tiek vienmandatinėje, tiek daugiamandatinėje apygardoje. Tačiau partijos prezidiumas nusprendė suteikti progą Kaune „laimę bandyti“ vilniečiui V. Juozapaičiui.

Kalniečių apygardoje konservatoriams per rinkimus (kaip vienmandatininkas) atstovaus kitas sostinės gyventojas, parlamentaras Arvydas Anušauskas, Panemunės ir Šančių apygardoje – iš Kauno seniai į sostinę gyventi persikėlusi Seimo narė Gintarė Skaistė. Žaliakalnio apygardoje (kaip ir 2016-aisiais) kandidatuoti numato pats partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Nors Seime visi išrinkti jo nariai, nepaisant jų gyvenamosios vietos, yra lygūs, tačiau iš ankstesnių rinkimų akivaizdu, kad rinkėjai paprastai linkę įstatymų leidybą dažniau patikėti „savo žemiečiams“. Aišku, to laikyti taisykle ir nebūtina. Tad Kauno atstovams TS – LKD rungtis su kitų partijų kandidatais Kaune iš septynių paliktos tik trys rinkimų apygardos.

Šilainių apygardoje kandidatuos partijos Kauno padalinio naujoji vadovė ir naujokė miesto taryboje Jurgita Šiugždinienė, Savanorių apygardoje – kitas savivaldos politikos naujokas Paulius Lukševičius, o Petrašiūnų bei Gričiupio rinkimų apygardoje vienmandatininkų sąraše turėtų būti įrašyta konservatorių partijos senbuvio, Seimo nario Kazio Starkevičiaus pavardė.
Šeštadienį Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos taryba numato patvirtinti galutinį visų jos kandidatų vienmandatininkų sąrašą rudenį vyksiančiuose rinkimuose į Lietuvos Respublikos Seimą.