„Sunku vertinti, gerai ar ne (dėl valstybės lygio ekstremalios situacijos paskelbimo – ELTA). Reikia valdyti pilną informaciją. Džiugu, kad grįžta premjeras (Saulius Skvernelis – ELTA) ir sveikatos apsaugos ministras (Aurelijus Veryga – ELTA), akivaizdu, kad jų reikia norint suvaldyti situaciją. Džiugina, kad neturime nė vieno atvejo. Pasiruošimas turi būti iš anksto, taip pat ir ekstremalios situacijos paskelbimas yra tas pamatas, kad išgyventume šią situaciją“, – LRT radijui teigė prezidento patarėjas.

Jo teigimu, dabar, S. Skverneliui ir A. Verygai grįžus į užimamus postus, situacijos valdymas dėl koronaviruso grėsmės Lietuvoje bus efektyvesnis.

„Galbūt visi šie veiksmai arba tas neveikimas, kuris buvo iki šiol, galbūt yra pasekmė, kad ir premjero, ir sveikatos apsaugos ministro nebuvo. Dabar, kai jie grįžta (...), aš neabejoju, kad tai (koronaviruso grėsmės suvaldymas – ELTA) yra jų prioritetinis klausimas, ir tikimės, kad viskas bus suvaldyta“, – sakė jis.

Visgi, pasak P. Mačiulio, minėti Vyriausybės nariai greičiausiai grįžta ne tiek dėl prezidento raginimo, kiek patys įvertinę situaciją.

„Manau, kad net ir atostogaujant ar būnant komandiruotėje tiek premjeras, tiek sveikatos apsaugos ministras tikrai sekė situaciją, ir tiek Italijos atvejis, tiek kiti pasirodantys atvejai jie rodo tam tikrą grėsmę ir Lietuvai. (...) Yra daug klausimų, kuriuos spręsti nuotoliniu būdu yra sudėtinga. (...) Aš manau, kad premjeras ir sveikatos apsaugos ministras, įvertindami situaciją, pakeitė savo planus ir grįžta į šią svarbią poziciją“, – teigė prezidento patarėjas.

P. Mačiulis taip pat įvertino „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio pasiūlymą pasirašyti partijų nacionalinį susitarimą. Prezidentūros atstovo teigimu, toks siūlymas yra šou elementas, kuris realaus poveikio neturės.

„Tokie deklaratyvūs susitarimai tokiose nestandartinėse situacijose yra daugiau šou elementas, bandymas parodyti tam tikrą įtaką, bet jis kažkokio didelio poveikio neturės. Bet prezidentas akcentuoja, kad nereikia skelbti panikos, bandyti daryti įtaką, galbūt net siekiant politinių dividendų. Pirmiausia institucijos turi atlikti savo darbą, tam reikia deramai pasiruošti, apie tai informuoti visuomenę. Matome, kas vyksta socialiniuose tinkluose – žmonės linkę į paniką, į tam tikrų įvairiausių sąmokslo teorijų ieškojimą, ir daug yra emocijų. Tai panikuoti šiuo metu nėra dėl ko, reikia laikytis rimties“, – tikino P. Mačiulis.

Kaip teigė P. Mačiulis, prezidentas nemano, jog „yra tikslinga rašytis kažkokius nacionalinius susitarimus šiuo klausimu“.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuotam nutarimo projektui, kuriuo siūloma paskelbti valstybės lygio ekstremaliąją situaciją šalyje dėl koronaviruso plitimo grėsmės.

Kaip ELTA jau rašė, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pateikto rizikos vertinimo duomenimis, naujojo koronaviruso infekcijos rizika ES ar Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse yra nuo mažos iki vidutinės. Vasario 24 d. duomenimis, yra registruoti 165 atvejai ES šalyse: 132 Italijoje, 16 atvejų Vokietijoje, 12 Prancūzijoje, 2 Ispanijoje, po vieną Belgijoje, Suomijoje ir Švedijoje. Taip pat 13 atvejų užregistruota Jungtinėje Karalystėje.
Malvina Baužytė (ELTA)