„Atėmus leidimą dirbti su įslaptinta informacija, D. Žukauskas nuo šios dienos (trečiadienio -BNS) atleistas iš tarnybos policijoje“, – rašoma Policijos departamento pranešime.

Vidinis patikrinimas dėl įtartinų D. Žukausko ryšių pradėtas gavus informacijos atliekant ikiteisminį tyrimą, kuriame Kauno policininkas Donatas Karalukas įtariamas paėmęs kyšių už daugiau nei 10 tūkst. eurų. Įtariama, kad jis galėjo dengti nelegalų verslą.

Pasak departamento, D. Žukausko patikrinimo metu surinkta daug informacijos ir medžiagos, apimančios skirtingus laikotarpius, kurią įvertinus ir buvo priimtas sprendimas.

Patikrinimo metu konstatuota, kad D. Žukausko asmeninės savybės, elgesys, ryšiai su tam tikrais asmenimis kelia pagrįstų abejonių dėl jo patikimumo ir galimybės jam toliau dirbti su įslaptinta informacija.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis BNS sakė negalintis detalizuoti konkrečių atvejų ar asmenų, dėl kurių priimtas toks sprendimas.

„Detalių nebus, nes dalis informacijos yra su grifu „slaptai“, riboto naudojimo, tad ją nelabai galima atskleisti“, – sakė jis.

Departamentas atkreipia dėmesį, kad patikrinimo metu nebuvo sprendžiama dėl D. Žukausko kaltės padarius kažkokį nusikaltimą ar pažeidimą, buvo vertinamos asmens dalykinės savybės, elgesys ir jo patikimumas – ar jis gali toliau dirbti su įslaptinta informacija.

D. Žukauskas teigia, kad jokių įstatymų nepažeidė, o tyrimas jo atžvilgiu atliktas netinkamai.

„Jokiose neteisėtose veiklose nedalyvavau, įstatymų nepažeidžiau. Tikiu teisingumu ir ginsiu savo teises teisme. 29-eri metai tarnybos žmonėms – geriausi mano gyvenimo metai“, – BNS atsiųstame komentare teigė D. Žukauskas.

Jis tvirtina, jog atleidimas grindžiamas jam atimta teise dirbti su įslaptinta informacija, nes jis esą nesutiko tikrintis poligrafu, tačiau tai nėra tiesa.

„Mano pozicija vienareikšmė – atleidimas neteisėtas. Užtikrinu, kad sutikau atlikti tyrimą poligrafu, bendradarbiavau su jį atliekančiu specialistu“, – teigia D. Žukauskas.

Atleistas Kauno policijos vadas taip pat nurodo patikimumo tyrimo metu prašęs rinkti ir remtis informacija dėl jo profesinės veiklos iš Valstybės saugumo departamento, Specialiųjų tyrimų, Valstybės sienos apsaugos tarnybų, muitinės, Valstybinės mokesčių inspekcijos.

„Į mano prašymus nebuvo atsižvelgta, tyrimas atliktas vienašališkai“, – tikina jis.

Policijos departamente tęsiamas pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl jo ir kito buvusio pareigūno veiksmų Tenerifėje. Patikrinimas bus baigtas, nepaisant to, kad abu pareigūnai jau nebedirba policijoje.

Laikraštis „Lietuvos rytas“ skelbė, kad 2019 metų liepą tuometinis Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos vadovas Giedrius Skladas ir D. Žukauskas, kuris buvo išėjęs tėvystės atostogų, drauge su advokatu iš Lietuvos atvyko į verslininko Raimondo Karpavičiaus vilą Tenerifėje Ispanijoje ir pareikalavo, kad name poilsiavę žmonės per dvi valandas išsikraustytų. Leidinio duomenimis, tuomet jau vyko kova dėl sergančio verslininko palikimo. Atvykėliams buvo iškviesta policija.

Pasak R. Matonio, be šiuo metu atliekamo patikrinimo ir ikiteisminio tyrimo, kuriame įtarimai pareikšti D. Karalukui, jokių kitų tyrimų po šio D. Žukausko patikrinimo atlikti nėra planuojama.

„Kurie duomenys buvo, tie tyrimai ir vyksta šiuo metu. Kažkokių naujų tyrimų tikrai neplanuojame po šio patikrinimo pradėti“, – sakė jis.

Kauno apskrities policijai šiuo metu laikinai vadovauja Lietuvos policijos Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas.