G. Kirkilas pažymi, kad dėl jo partijos siūlomų Seimo rinkimų sistemos pokyčių nereikėtų keisti Konstitucijos.

„Žmonės nori pas mus balsuoti už asmenybes. (…) Mes tokią sistemą ir siūlome. Iš dalies ji buvo prieš karą Lietuvoje, aš net stebiuosi, kad Lietuvoje prieš karą buvo tokia moderni proporcinė sistema pagal apygardas. Dabar tokia sistema yra ir Estijoje, ir Latvijoje, ir Lenkijoje“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė G. Kirkilas, pridūręs, kad „socdarbiečių“ siūlomi Seimo rinkimų pakeitimai, anot jo, leistų stipriau įteisinti ir apygardą išeivijai.

„Didžiausia pas mus problema – mūsų vienmandatės apygardos. Prieš kiekvienus rinkimus mes trečdalį teritorijų tų apygardų pakeičiame, tai yra labai brangus dalykas, kai kurios – išvis išnyksta. (...) Ribos keičiasi dėl to, kad žmonės juda, gyventojų Vilniuje vis daugėja, regionuose mažėja ir panašiai“, – dabartinės parlamento rinkimų sistemos trūkumus vardijo G. Kirkilas.

Jo teigimu, vis keičiamos vienmandačių apygardų ribos taip pat neatspindi realios ten esančios bendruomenės, nes šios būna išskaidytos.
„Mažoritarinė sistema iš tikrųjų yra sovietinė atgyvena, švelniai tariant“, – tęsė LSDDP lyderis.

G. Kirkilas paaiškino, kad kitų rinkimų, pavyzdžiui, prezidento rinkimų, sistemos „socialdarbiečiai“ keisti nesiūlo, nes tam jau būtų reikalinga keisti Konstituciją.

„Seimo rinkimų sistemą mes galime pakeisti be Konstitucijos keitimo, o jau visi kiti variantai – dėl prezidento rinkimų, čia jau būtų esminis Konstitucijos keitimas. Šito mes tikrai nesiūlome ir nesvarstome“, – kalbėjo G. Kirkilas.

„Artimiausiu metu surengsime platesnę diskusiją Seime, pakviesime ekspertus, politologus. Šitos sistemos nesiūlome įvesti šiems rinkimams, ji galiotų 2024 metams“, – pridūrė „socdarbiečių“ pirmininkas.

ELTA primena, kad LSDDP pirmininkas G. Kirkilas, pirmadienį susitikęs su prezidentu Gitanu Nausėda aptarė „socialdarbiečių“ siūlymą parlamento rinkimuose atsisakyti vienmandačių apygardų. Pagal šį sumanymą, Lietuvoje turėtų būti sudaryta 13 daugiamandačių apygardų. Taip pat yra numatyta galimybė steigti papildomą apygardą užsienio lietuviams.

Partijos kiekvienoje apygardoje keltų savo kandidatų sąrašus, o save savarankiškai iškėlę kandidatai būtų surašyti į atskirą sąrašą. Įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad rinkėjas balsuotų tik už vieną pasirinktą kandidatą.