Lietuvos ambasados Madride žiniomis, šiuo metu žinoma apie tris Lietuvos piliečius, esančius karantinui uždarytame viešbutyje Tenerifėje. Į Tenerifę jie atvyko iš Didžiosios Britanijos. Jie patys susisiekė su ambasada. Ambasada palaiko su jais ryšį.

Mūsų tautiečių prašoma artimiausiu metu susilaikyti nuo vykimo į pietinėje Tenerifės salos dalyje esantį Adechės miestą ir jo apylinkes.

Kaip skelbta anksčiau, viešbutyje karantinas paskelbtas dėl koronavirusu užsikrėtusio vyro, čia izoliuoti liko maždaug tūkstantis žmonių.

Ministerija artimiausiu metu pataria nevykti į pietinėje Tenerifės salos dalyje esantį Adechės miestą ir jo apylinkes.

URM rekomenduoja į Ispaniją vykstantiems ar jau šioje šalyje esantiems Lietuvos piliečiams išlikti budriems, su savimi visuomet turėti galiojančius asmens dokumentus. Taip pat siūloma vengti protestų ar demonstracijų požymių turinčių susibūrimų.

Visame pasaulyje, naujausiais duomenimis, iš viso patvirtinta jau daugiau nei 80 tūkst. koronaviruso atvejų, taip pat registruota ir 2,7 tūkst. mirčių.

Turistai gali reikalauti grąžinti pinigus

Turistai gali prašyti kelionių organizatorių nutraukti sutartį ir grąžinti pinigus už kelionę į Kiniją ar šiaurės Italijos savivaldybes, netaikant sutarties nutraukimo mokesčio, teigia Vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Kelionių organizatoriai sako, kad kelionės į Italiją vyksta įprastai, tačiau neatskleidžia, kiek klientų nori atsisakyti jau įsigytų kelionių.

Anot tarnybos, turistas gali bet kuriuo metu iki kelionės pradžios nutraukti sutartį sumokėjęs sutarties nutraukimo mokestį, tačiau gali ir nemokėti, jei atsiranda nenugalimos jėgos aplinkybių. Vertinant jas, vadovaujamasi Užsienio reikalų ministerijos informacija, į kurias šalis ar vietoves nerekomenduojama vykti.

„Šiuo metu dėl sparčiai plintančio koronaviruso rekomenduojama laikinai nevykti į Kiniją bei atitinkamas šiaurės Italijos savivaldybes. (...) Turistai gali prašyti kelionių organizatorių nutraukti sutartį ir grąžinti už keliones sumokėtus pinigus, netaikant sutarties nutraukimo mokesčio“, – teigiama tarnybos pranešime.

Rekomendacijų dėl koronaviruso grėsmės nevykti į kitas šalis šiuo metu neskelbiama, todėl tokiais atvejais turistai galėtų sutartis nutraukti sumokėję kelionių organizatoriui sutarties nutraukimo mokestį.