„Mes prašome Lietuvos parlamentarų balsuoti prieš susitarimą su Kubos diktatūra, nes tai yra susitarimas su komunistine diktatūra, o ne su Kubos žmonėmis. Ši sutartis apeina Kubos žmones, dėl išgyvenimo kovojančią pilietinę visuomenę“, – per spaudos konferenciją Seime pirmadienį sakė Kubos žmogaus teisių aktyvistė Rosa Maria Paya (Roza Marija Paja).

Už demokratinę Kubą kovojanti visuomenininkė teigė, kad ratifikuodama susitarimą dėl bendradarbiavimo su komunistiniu Kubos režimu Europos Sąjunga „išduotų demokratines vertybes“.

„Kubos režimas siūlo privilegijas nedideliam skaičiui Europos investuotojų, kurie vertybes pasiryžę iškeisti į purvinus pinigus. Bet tai ne Europai reikia korumpuoto režimo prielankumo, tai Kubos diktatūrai reikia pinigų ir tarptautinio pripažinimo įsigaliojus susitarimui su Europos Sąjunga“, – kalbėjo R. M. Paya.

„Mes prašome Lietuvos žmonių, kurie pažįsta komunistinio režimo negandas ir supranta tarptautinio solidarumo svarbą, pasirinkti Kubos žmonių pusę ir neratifikuoti šio susitarimo, kuris naudingas tik Kubos diktatūrai“, – pridūrė ji.

Žmogaus teisių fondo Kuboje tyrimų direktorius Hugo Acha (Hugas Ačas) prašė Lietuvos suteikti Kubai tą patį šansą, kokį prieš 30 metų pripažindama šalies nepriklausomybę Lietuvai suteikė Islandija.

„Lietuva dabar yra kryžkelėje, jūs turite galimybę suteikti mums tokią pačią galimybę, kokią jums prieš 30 metų suteikė Islandija, jūs galite suteikti Kubai laisvės galimybę“, – sakė H. Acha.

Lietuva yra paskutinė Europos Sąjungos valstybė, neratifikavusi 2016 metais Briuselyje priimto Europos Sąjungos bei jos valstybių narių ir Kubos politinio dialogo ir bendradarbiavimo susitarimo.

Šio dokumento ratifikavimas Seime juda į priekį, nors tam prieštarauja opozicija. Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) vasarį yra pritaręs dokumento ratifikavimui, balsavimas parlamente planuojamas per pavasario sesiją.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius yra sakęs, kad Lietuva nėra ES ir Kubos susitarimo entuziastė, tačiau ir vienintelė Bendrijoje blokuoti dokumento neturėtų.

Seimo URK posėdyje pristatydamas dokumentą L. Linkevičius taip pat teigė, kad ES dialogu su Havana siekiama susilpninti Kinijos, Rusijos įtaką regione, taip pat tai būtų galimybė į darbotvarkę įtraukti ir politinių kalinių teises.

Konservatorius Audronius Ažubalis teigė, kad pritardama tokiam susitarimui Lietuva pamintų vertybinius principus, pasirinkusi pragmatiškos politikos kelią.

„Mes kažkaip greit užmiršom, kur mes buvome prieš 30 metų. Patys nemėgstame ir aršiai kritikuojame, kai mums taiko realpolitik metodus, tačiau kai ta pati realpolitik pradedama taikyti kažkur toli nuo mūsų, mums atrodo kaip ir viskas tvarkoje“, – per spaudos konferenciją Seime pirmadienį sakė A. Ažubalis.

„Sutartis, jei bus ratifikuota, atvers Europos Sąjungos pinigus diktatūrai palaikyti. Tą pripažino ir Europos Parlamentas savo dvejose rezoliucijose, tačiau tai neveikia, europiečiai ir toliau nori daryti biznį su velniu“, – kalbėjo konservatorius.

Bendradarbiavimo su Kuba šalininkai sako, kad tolesnė Havanos izoliacija nepaskatins šalies pagerinti žmogaus teisių padėties, tai geriau gali padaryti bendra ES pozicija dėl prekybos ir politinio dialogo.

Užsienio reikalų ministerija aiškinamajame rašte teigia, kad susitarimu siekiama paremti Kubos ekonomikos ir visuomenės modernizaciją, gerinti žmogaus teisių situaciją.

„Į susitarimą įtraukti ES standartiniai esminiai elementai – nuostatos dėl žmogaus teisių ir dėl ginklų neplatinimo, – kuriuos pažeidus susitarimas gali būti sustabdytas“, – teigiama rašte.