Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai priklausiantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, „valstietės“ parlamentarės Asta Kubilienė ir Vida Ačienė įregistravo Baudžiamojo kodekso pataisas, numatančias laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki trejų metų tiems, kurie, panaudodami psichinę prievartą, privers nėščią moterį darytis abortą.

„Tokią iniciatyvą vertinu tik kaip dar vieną žingsnį policinės valstybės link. „Valstiečiai“ jau prisižaidė su marihuanos kriminalizavimu tiek, kad laužomi jaunų žmonių gyvenimai. Dabar jau norima kriminalizuoti ir abortus. Iš autorių argumentų matyti, kad jie nelabai svarstė, kaip tai bus nustatoma ir kokias pasekmes atneš. Lygiai taip pat, kaip ir su baudžiamąja atsakomybe dėl marihuanos“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Liberalės teigimu, nors abortų klausimas yra jautrus ir skaudus sprendimas, valstybė neturėtų savivaliauti reguliuojant šį klausimą.

Taip, abortai yra labai skaudus sprendimas. Bet nustokime savivaliauti šioje srityje, nepaverskime valstybės prievaizdu, kurio žmonės pradės bijoti”, – apibendrino politikė.