Klimato entuziastai iš feisbuko grupės „Orai ir klimatas Lietuvoje“ atkreipė dėmesį, kad „AccuWeather“ jau išleido šių metų pavasario prognozę.

„Numatomi šilti orai, galbūt su mažesniu kritulių kiekiu, o tai keltų rūpesčių sausros atžvilgiu. Pagrindiniai ilgalaikių prognozių modeliai šiuo metu palaiko tokias idėjas bent jau dėl šilumos ir taip pat prognozuoja aukštesnes nei įprasta temperatūras. Kritulių kiekis turėtų būti apie normą, o žymesnių sausros signalų kol kas nesimato ir tai, žinoma, yra geras ženklas. Kaip bus iš tikrųjų niekas nežino, nes tokiam ilgam laikotarpiui tikslios prognozės sudaryti neįmanoma“, – rašoma feisbuko grupėje.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas dr Donatas Valiukas į šią prognozę ir šaltinį, kuriuo naudojasi entuziastai, žiūri skeptiškai.

„Aš nesu tikras, bet, man atrodo, tai yra privati kompanija, tai nėra valstybės institucija. Mes (kaip ir daugelis Europoje) remiamės Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro duomenimis. Aš šiek tiek skeptiškai žiūrėčiau į tą informaciją. Ilgalaikės prognozės ir taip yra labai nepatikimos, tai mėnuo į priekį tikriausiai yra maksimalus laikas, kiek galima prognozuoti, ir tai patikimumas nėra labai aukštas“, – sakė D. Valiukas.

Pavasario pradžia numatoma šiltesnė nei įprastai

Pagal prognozes, kuriomis vadovaujasi Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistai, matosi, kad ir toliau bus šilčiau negu pas mus yra įprasta.

„Kovas jau šalia, tai, jei pažvelgtume į šį mėnesį, jis yra numatomas irgi maždaug dviem laipsniais šiltesnis negu įprastai pas mus būna, ir šiek tiek sausesnis“, – sakė D. Valiukas.

Klimatologas atkreipė dėmesį, kad šiltesnius už įprastines normas mėnesius turime jau labai ilgą laiką.

„Labai šilti buvo žiemos mėnesiai, sausis apskritai buvo šilčiausias, kokį esame turėję. Vasaris irgi – labai šiltas, ir ta šiluma prasitęsia ir į kovą pagal dabartines sąlygas“, – sakė D. Valiukas.

Metų laikai Lietuvoje – pakitę

Pasak klimatologo, šie metai yra išskirtiniai, tačiau nereikėtų tikėtis, kad nuo šiol taip bus visada. Tačiau jis pastebėjo, kad sezonai Lietuvoje yra pakitę.

„Jeigu žiūrėtume į bent 100 arba 50 metų laikotarpį, tai paėmus visus metų laikus, žiema yra labiausiai pakitęs laikotarpis – ne tik labiausiai iš visų laikotarpių sušilęs, bet ir sutrumpėjęs. Žiema prasideda vėliau ir baigiasi anksčiau“, – pastebėjo D. Valiukas.

Pasak klimatologo, tokių pokyčių įtaką biologinei įvairovei mūsų klimatinėje zonoje tiria kiti specialistai, tačiau jis atkreipė dėmesį, kad pas mus augantys augalai būna pasiruošę peržiemoti žiemą, įeiti į ramybės būseną.

„Šiais metais jie gyvuoja kitomis sąlygomis negu turėtų būti. Tas svarbu ne tik augalams. Žemės ūkio specialistai dažnai pabrėžia, kad įvairūs parazitai peržiemoja tokiomis sąlygomis, ir tas poveikis gali būti vėliau“, – sakė D. Valiukas.