Grupelės paauglių kelionė iš Klaipėdos į užmiestyje esančią Dituvą ilgai netruko. 16-metis, kaip įpratęs važinėti autobusais mieste, bilietą pirko už pusę kainos. Tokį jam pardavė autobuso vairuotojas. Tačiau ramią kelionę nutraukė kontrolieriai.

Kaip pasakoja mama, bilietėlį už pusę kainos nusipirkęs sūnus kontrolierių buvo išlaipintas stotelėje beveik vidury laukų, šalia Dumpių sąvartyno. Kol kontrolieriai rašė protokolą, autobusas nuvažiavo. Todėl vaikams neliko kitos išeities, kaip tik laukais per lietų, vėją pėdinti maždaug 6 km iki Dituvos.

„Tenai autobusai gana retai vaikšto. Stovėti, laukti nežinia ko? – aiškina kontrolierių išlaipinto moksleivio mama Aida. – Tai jie nusprendė: eis pėsčiomis. Pradėjo temti, ir kol vaikai nusigavo per laukus, per pelkes iki namelių, jau buvo visiškai tamsu. Sušalę, murzini, purvini.“

Vyresniems nei 10 metų moksleiviams bilietų nuolaidos važiuojant autobusais užmiestyje negalioja. Todėl kontrolieriai paauglį išlaipino. Su juo išlipo ir kartu važiavę draugai. „Susitarti su kontrolieriais, kad jie leistų primokėti tuos 60 centų, vaikui neišėjo. Jie piktybiškai išmetė lauk kaip kažkokį nusikaltėlį, kaip žiaurų pažeidėją“, – piktinasi klaipėdietė ir žada kreiptis į vaiko teisių tarnybą.

Berniuko mama neabejoja, kad buvo pažeistos vaiko teisės: „Situacija buvo nesaugi paaugliui, vaikų grupei. Kas iš to galėjo išeiti, reikia spėlioti. Buvo pavakarė, nemaloni vieta, kur yra sąvartynas, bomžynas, daug visokių keistų žmonių. Tikrai galėjo baigtis liūdniau, nei baigėsi.“

Bet kontrolieriai aiškina, kad elgėsi pagal įstatymų numatytą tvarką. „Jie galėjo sekančiu ir važiuoti, nusipirkti bilietus. Jokių problemų ten, ne laukai, sodai Dituva“, – problemos neįžvelgia keleivių kontrolės bendrovės „Dorsimus“ generalinis direktorius Romanas Glovackis.

Vaiko teisių kontrolieriaus tarnyba teigia, kad vaikai į tokią situaciją pakliūva ne pirmą kartą, ir sako, kad toks vaiko išlaipinimas kelia abejonių. „Na, suaugusiems stresas, vaikui dar didesnis stresas, – svarsto vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus patarėjas Egidijus Meilus. – Jei jau taip atsitiko, tai vaiko interesas. Jam reikia daugiau apsaugos ir globos. Ir bendražmogiška pareiga. Gal vaikui, išlaipintam iš autobuso, bus sudėtinga grįžti namo.“

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija Vyriausybei siūlo, kad nuo kitų metų bilietus už pusę kainos, važiuodami priemiestiniais autobusais, galėtų pirkti visi moksleiviai. Dabar tokios nuolaidos taikomos tik vaikams iki 10 metų ir studentams. „Manau, kad mes turėtumėm priimti sprendimą, kad visiems vaikams būtų galimybės. Na ir galvoju, ta kaina, kurią mes investuotumėm, grįžtų su kaupu per vaikų ugdymosi kokybę“, – svarsto ministras Algirdas Monkevičius.

Siūloma transporto lengvata turėtų teisę naudotis daugiau nei 300 tūkst. šalies mokinių. Tam, skaičiuojama, prireiktų apie 3 mln. eurų per metus.