Pokalbio metu politikė ne kartą pabrėžė nesijaučianti saugi. Į tiesų klausimą, ar mano, kad jos sutuoktinis gali galvoti apie pasikėsinimą į jos gyvybę, Agnė Zuokienė tvirtai atsakė: „vienareikšmiškai“.

„Psichologinį ir fizinį smurtą kenčiu visus 28 bendro gyvenimo šeimoje su A. Zuoku metus“, – taip pokalbį su Delfi pradėjo A. Zuokienė.

Provokacija

Besiskiriantys Agnė ir Artūras Zuokai gyvena tame pačiame bute, kuris yra adresu Užupio g. x–10.

„Vyksta skyrybų procesas, tačiau mano vyras ir aš bei mūsų nepilnametė duktė Emilija gyvename tame pačiame bute. 2019 metais A. Zuoko nebuvo namuose daugiau nei šimtą dienų, o 2020 jis pasirodė namuose tik sausio 12–osios dienos vakare. Sausio 13–osios dieną prasidėjo skyrybų byloje patvirtintas mediacijos procesas“, – pasakojo A. Zuokienė.

Šalia bendro šeimos buto, visai šalia, adresu Užupio g. x–17 yra lyg „svečių namai“, tai šeimai priklausantis butas, kuriame A. Zuokienė laiko savo kompiuterį ir darbo dokumentus.

„Jį iš savo namų aš išsinešiau dar 2019 metų rudenį, nes Artūras tikrindavo mano kompiuterį, trindavo ten esančius dokumentus. Man išsinešus kompiuterį, Artūras pakeitė mano darbo kambario užraktą, ten yra likę dokumentų, kurių negaliu pasiimti iki šiol“, – detales pasakojo ji.

Ji pasakojo, kad sausio 14 dienos rytą buvo numatytas bendras susitikimas. Tačiau tos dienos rytą įvyko incidentas, kuris, anot A. Zuokienės, buvo provokacija.

Agnė Zuokienė

„2020 metų, sausio 14–ąją dieną 7.45 Artūras paskambino į duris Užupio x–17. Kai atidariau duris, jis mane apkaltino, kad aš paėmiau jo kompiuterį, stumdėsi ir norėjo įeiti į patalpą, kurioje nėra jokių jo daiktų. Aš nenorėjau leisti, sakiau, kad įleisiu tik su policija. Mes kartu apžiūrėjome kambarius Užupio x–10 esančiame bute, bet kompiuterio ten nebuvo. Tuomet jis išbėgo iš namų ir nubėgo į Užupio x–17 esančias patalpas, kurios nebuvo užrakintos: jis stumdėsi, man liko mėlynės ant kairės rankos. Norėjau kviesti policiją, tačiau nebuvo minutės, kada galėčiau tai padaryti. Jis patikrino visus kambarius tame bute, kompiuterio nerado“, – Delfi ketvirtadienį pasakojo moteris.

A. Zuokienė teigė, kad savo kompiuterį A. Zuokas, matyt, specialiai buvo palikęs savo miegamajame, o ją norėjo tik sutrikdyti.

„Esu tikra, kad visa ši provokacija buvo surengta specialiai, norint sutrukdyti mano psichologinę sveikatą prieš mediacijos procesą“, – pasakojo A. Zuokienė.

Pranešė teisėjui

Ji teigė, kad apie šį incidentą dar tą pačią dieną pasakė teisėjui. Ir pabrėžė, kad nesijaučia saugi.

„Pasakiau teisėjui, kad nesijaučiu saugi, taip pat pasakiau, kad vaikai, draugai nerimauja dėl mano gyvybės jau daugiau nei metus. Tikėtina, kad Artūras galėtų mane nužudyti ir pateikti tai kaip savižudybę“, – sakė ji.

„Esu kalbėjusi apie savižudybę anksčiau, tačiau niekada neturėjau jokių ketinimų“, – aiškino ji.

Agnė Zuokienė

Moteris priminė ir skaudžią patirtį – 2005 metais nusižudė jos sesuo, todėl A. Zuokienė žino, kaip „sunku po tokios nelaimės gyventi visiems artimiesiems“.

„Noriu patikinti, kad niekada nebandžiau ir nebandysiu žudytis“, – aiškino A. Zuokienė.

„Nori nužudyti dėl pinigų“

– Tai čia viskas įvyko sausio 14 dieną, tai jau tada jis panaudojo prieš jus smurtą, bet jūs to policijoje nefiksavote?

– Nefiksavau, užfiksavau vėliau – vasario 6 dieną.

– Tai vasario 6 dieną jūs fiksavote sausio 14 dienos incidentą?

– Taip, nes viskas kaip atsitiko. Man paskambino mūsų įgaliotinė, buvo praėjusios kelios dienos, tai gal buvo sausio 16 diena. Ji manęs paklausė, ar man viskas gerai. Aš perklausiau, kas yra, buvau tada su draugais, tas skambutis mane „sugavo“ bevaikštant po parduotuves.

Tai ji man pasakė, kad Artūras kalba, kad aš noriu nusižudyti. Aš dėl savęs labai bijau. Dėl to aš ir nemiegu namuose, nes bijau, kad jis turi raktus. O jei mane perkraustė, tai jis turi raktus, vadinasi, jis gali patekti į tuos namus.

– Jūs manote, kad jūsų sutuoktinis galėtų galvoti apie jūsų nužudymą?

– Vienareikšmiškai.

– Pateikiant tai kaip jūsų savižudybę?

– Taip, vienareikšmiškai.

– Jūsų nuomone, kodėl?

– Dėl to dabar jis ir nori iš manęs padaryti kažkokią ligonę. Dėl to jis ir naudoja tą taktiką, kad man reikia pagalbos. Aš lankausi pas gydytojus. O jis iš manęs nori padaryti ligonę.

– Padaryti ligonę yra viena, bet kėsintis nužudyti savo trijų vaikų motiną skamba kaip labai rimti kaltinimai.

– Vienareikšmiškai taip. Aš pasakysiu taip, nebijau to pasakyti – bijau, kad aš būsiu nužudyta. Ir tai bus parodyta kaip mano savižudybė.

– Kokios priežastys galėtų paskatinti žmogų, su kuriuo jūs gyvenate tiek metų, pagimdėte tris vaikus, imtis tokių veiksmų?

– Tik turtas. Mes asmeniškai neturime jokio turto, visas mūsų turtas – bendras, turiu omenyje, turtas bendrovių, o jos – šeimos.

– Tai jūs norite pasakyti, kad jis dėl pinigų galėtų tai padaryti?

– Vienareikšmiškai. Ir šiaip, dėl savo vertybių skalės.

– Aš tiesiog stebiuosi, tiek metų nugyvenote, ar dabar ta vertybių skalė pasikeitė?

– Ne, aš jį norėjau pridengti. Aš visą gyvenimą jį dengiau. Ar jūs nematėte, kad aš jį dengiau?

– Negalėčiau atsakyti į šį klausimą, gal taip galėjo būti.

– Taip, aš jį dengiau, manęs niekas nepalaikė – nei draugai, nei tėvai, niekas manęs nepalaikė dėl šitos santuokos. Ir aš turėjau visam pasauliui rodyti, kad aš nepadariau klaidos, ištekėdama už jo. Dėl to jį dangsčiau visą gyvenimą.

Iš namų iškraustė

A. Zuokienė Delfi nupasakojo ir žiniasklaidos plačiai aprašyto vasario 18 dienos incidentą.

„Jis ruošėsi tam iš anksto, jis žinojo, kad kai tik mes išvažiuosime. (…) Jis mane iškraustė iš namų, ačiū dievui, kad ne į gatvę“, – skaudžią patirtį nupasakojo ji.

A. Zuokienė su nepilnamete dukra Emilija kelioms dienoms buvo išvykusios į Anykščius. Būnant ten ir gavo A. Zuoko žinutę bendrame šeimos pokalbyje.

„Sveiki mieli vaikai ir Agne, kaip žinome, mama gyvena ne tik mūsų bute, Užupio g. x–17, bet dažnai lankosi šalia esančiame bute Užupio g. x–10, kur gyvenu kartu su Emilija. Nors niekada nebuvau prieš tai, kad mama lankytų dukra, kada nori ir kai Emilija nori, bet paskutiniu metu Agnė sukėlė daug streso ir konfliktinių situacijų, kurias nagrinėja policija. Mūsų bendru sprendimu dauguma baldų iš Užupio g. x–17 buvo atiduoti jums, o kiti išgabenti į sandėlį. Tai nuo šiandien baldai perkelti atgal į butą Užupio g. x–17, kur gyvena mama. (…) Tikiuosi, visi gerbiami vienas kito privatumą ir ramybę, kad nebūtų kokių nereikalingų nesusipratimų“, – tokią žinutę į bendrą šeimos pokalbį antradienį atsiuntė A. Zuokas.

Agnė Zuokienė, Artūras Zuokas

„Gavusi tą žinutę aš labai susikrimtau, Emilija mane ragino neverkti, laikytis“, – pasakojo Agnė.

Važiuojant į Vilnių A. Zuokienė iš karto paskambino antstoliams. Visa situacija jų ataskaitoje apibrėžta taip:

„Atvykus prie Užupio g. x–10, Vilniuje esančio buto įėjimo durų Agnės Zuokienės dukra Emilija turimu raktu pamėgino atrakinti įėjimo duris, tačiau turimas raktas netiko. Agnė Zuokienė turimu raktu pamėgino atrakinti kitas šio buto įėjimo duris, tačiau turimas raktas netiko. Paskambinus prie įėjimo durų įrengtu pasikalbėjimo įrenginiu duris atidarė Artūras Zuokas, kuris dukrą Emiliją įleido į butą. Agnė Zuokienė į butą neįleista – Artūras Zuokas jėga laikė duris Agnei Zuokienei neleisdamas jų atidaryti.

Bandydamas uždaryti duris, Artūras Zuokas durų varčia prispaudė Agnės Zuokienės pėdą ir ranka užstodamas neleido Agnei Zuokienei įeiti į vidų. Agnei Zuokienei iš tarpdurio patraukus koją, Artūras Zuokas uždarė duris ir jas užrakino. Agnei Zuokienei patekti į Užupio g. x–10, Vilniuje esantį butą nėra galimybės. Agnė Zuokienė iškvietė policiją“, – rašoma dokumente.

„Smurtą neigia“

Trečiadienį Delfi kalbėjo su A. Zuoku apie incidentą. Paklaustas, kas įvyko, politikas teigė, kad geriausiai į šį klausimą atsakytų jo žmona A. Zuokienė.

„Į šitą klausimą geriausiai atsakytų Agnė, ji kvietė vakar, kaip suprantu, kelis kartus, policijos pareigūnus. Policijos pareigūnai atvyko, pakalbėjo su dukra, pakalbėjo su manimi ir išvyko. Tiek ir tegaliu pasakyti“, – apie antradienio įvykį pasakojo A. Zuokas.

Paklaustas, ar nebuvo jokio konflikto, buvęs Vilniaus miesto meras pabrėžė, kad tikrai niekas nesmurtavo.

„Ką mes vadinome konfliktu? Kaip suprantu, iškvietimas buvo dėl smurto prieš moterį ir vaiką, tai kategoriškai galiu patvirtinti, kad niekada gyvenime nėra buvę mano šeimoje atvejo, kad aš galėčiau pakelti ranką prieš savo moterį, ar vaikus“, – teigė jis.