Eksperto įsitikinimu, I. Šimonytei apsisprendus vesti konservatorių sąrašą, Laisvės partijai dėl to iškiltų grėsmė neperkopti 5 procentų rinkimų kartelės, o tai, pasak politologo, nulemtų ir menkesnį centro dešinės atstovavimą Seime.

„Gali būti, kad I. Šimonytė šiek tiek abejoja, nes jai pasiūlymų gali ateiti ir iš kitų partijų. Manau, kad, pavyzdžiui, Laisvės partija tikrai nebūtų prieš matyti savo sąrašo lydere I. Šimonytę“, – Eltai teigė VDU profesorius A. Krupavičius.

A. Krupavičius taip pat atkreipia dėmesį ir į tai, kad vis dar nelabai aišku, kaip skirstysis centro dešinės partijų balsai. Politologo nuomone, kiekviena tradicinė partija turi skaičiuoti, dėlioti įvairius scenarijus, kad bendras balsų ir mandatų skaičius būtų kiek įmanoma jiems palankesnis.
„Gali taip atsitikti, kad į parlamentą pateks tik dvi centro dešinės partijos: Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai ir Liberalų sąjūdis, o Laisvės partijos balsai gali nueiti į šiukšlių dėžę. Taktiškai yra ne vienas ir ne du galvosūkiai, kaip centro dešinės partijoms save pozicionuoti, kas turėtų būti jų sąrašų lyderiai“, – įžvalgomis dalinosi politologas.

Anot A. Krupavičiaus, I. Šimonytei nusprendus priimti konservatorių pasiūlymą, gali atsitikti taip, kad centro dešinės partijų politinis svoris būsimame Seime greičiausiai būtų mažesnis negu tikėtasi.

„Balsai ateitų iš to paties Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos, todėl jie gautų vienu kitu procentu mažiau. Kadangi rinkimų kartelė yra 5 procentai, tai yra nemenka tikimybė pirmiausiai, matyt, Laisvės partijai negauti pakankamai balsų, kad būtų įveiktas 5 procentų rinkimų barjeras“, – kalbėjo A. Krupavičius.

VDU profesorius taip pat įsitikinęs, kad „tradiciniam konservatorių rinkėjui, kuris yra pagyvenęs, kai kurios liberalios I. Šimonytės nuostatos gali atrodyti pernelyg liberalios.“ Todėl, anot A. Krupavičiaus, konservatoriams per anksti paskelbus, kad I. Šimonytė ves jų rinkimų sąrašą, iškiltų grėsmė, jog Seimo nario Rimanto Jono Dagio įsteigta partija „Krikščionių sąjunga“ gali pradėti intensyvią rinkėjų perviliojimo kampaniją.

„Krikščionių sąjunga“ galėtų pakankamai intensyviai vykdyti rinkėjų perviliojimo kampaniją, pasiremdama kai kuriomis itin liberaliomis I. Šimonytės nuostatomis“, – tikino jis.

Savo ruožtu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius politologas Lauras Bielinis taip pat antrina A. Krupavičiaus išsakytai minčiai, kad I. Šimonytė galimai dar nėra apsisprendusi.
„Sunku pasakyti, man atrodo, kad vis dėl to yra I. Šimonytės sprendimas, nes ji jau seniai deklaravo savo bandymą būti neutralia. (...) Dar, matyt, ji pati neapsisprendusi“, – Eltai kalbėjo VDU profesorius.

L. Bielinio teigimu, konservatoriai I. Šimonytei siūlo vesti rinkimų sąrašą, nes mano, kad jos kandidatūra pritrauktų daugiau rinkėjų balsų.

„Konservatoriai veikia pagal tą patį principą, kaip anuose rinkimuose veikė Lietuvos valstiečiai ir žalieji, kuomet pasikvietę S. Skvernelį jie sustiprino savo rinkiminį sąrašą ir (pritraukė – ELTA) dėmesį į save. Matyt, konservatoriai nori taip pat surasti tokią kandidatūrą, į kurią žvelgdami rinkėjai daugiau balsuotų už juos“, – sakė jis.