Trečiadienį svečius priims prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė, ketvirtadienį Seime bus atidaryta Č. Sugiharos 120-osioms gimimo metinėms ir gyvybės vizų išdavimo 80-mečiui skirta paroda.

Japonijos delegaciją Lietuvoje sudarys apie 200 svečių, atvykusių draugystės skrydžiu pramintu specialiu lėktuvo reisu, inicijuotu Lietuvos garbės konsulo, pranešė Prezidentūra.

Delegacijoje yra Č. Sugiharos sūnus Nobukis su žmona Esin, Japonijos ministro pirmininko Shinzo Abės specialusis patarėjas Isao Iijima, Japonijos ambasadorius Lietuvoje Shiro Yamasakis, Lietuvos garbės konsulu Fukujamoje Shigehiro Komaru (, verslo bendruomenės atstovai.

Lietuvos Seimas 2020-uosius paskelbė Č. Sugiharos metais, nes šiemet minimos jo veiklos Kaune 80-osios metinės ir gimimo 120-osios metinės.

Č. Sugihara buvo japonų kariškis ir diplomatas, 1939–1940 metais dirbęs Japonijos konsulu Lietuvos laikinojoje sostinėje Kaune.

Tuo metu Kaune susikaupė daug pabėgėlių iš Lenkijos, tarp jų ir žydų. Konsulas Č. Sugihara keletą kartų klausė Japonijos užsienio reikalų ministerijos, ar jis gali pabėgėliams išduoti Japonijos vizas. Gavęs neigiamus atsakymus, jis savo atsakomybe išdavė keletą tūkstančių tranzitinių vizų, skirtų vykti per Japoniją į trečiąsias šalis. Taip jis išgelbėjo gyvybę tūkstančiams žydų tautybės žmonių.

Po karo Č. Sugihara buvo priverstas atsistatydinti iš diplomatinės tarnybos ir dirbo įvairiose prekybos įmonėse.

Č. Sugihara mirė 1986 metais Japonijoje.