Liūdnai pasibaigusi istorija prasidėjo, kai š. m. vasario 11 d. Skuodo rajono savivaldybės tarybos salėje įvyko Sveikatos apsaugos ministro (SAM) Aurelijaus Verygos susitikimas su rajono savivaldybės atstovais ir Skuodo ligoninės darbuotojais. Minėto sustikimo metu buvo aptariami svarbūs sveikatos priežiūros rajone klausimai.

Išsakė pagrindines problemas

Skuodo greitosios medicininės pagalbos stoties darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Ingrida Šimkevičienė viešai paklausė, kodėl padidinus sveikatos priežiūros paslaugų įkainius darbuotojų atlyginimai nepadidėjo. Į šį klausimą ligoninės atstovai neatsakė. Moteris atskleidė, kad GMP darbuotojų, dirbančių tokį atsakingą darbą, atlyginimai yra maži. Už aštuonių darbo valandų darbą per dieną jų yra tik truputį didesnis nei 20 eurų.

Todėl, jos teigimu, darbuotojai, norėdami išmaitinti šeimas, aukoja savo sveikatą ir dirba 1.25 etatu ar daugiau, viršvalandžius, budi kas antrą, o ne kas trečią parą. Kai kurie GMP darbuotojai dirba net 200-250 val. per mėnesį. Darbuotojams nemokami nei privalomi priedai ir nesuteikiamos papildomos atostogos už darbo stažą, nei priedai už darbo patalpų valymą, jie turi už savo pinigus pirkti ir darbo drabužius.

Pasak darbuotojos, nepaisant to, kad Skuodo GMP stoties darbuotojų darbą kontroliuojančios organizacijos ir gyventojai vertina teigiamai, jų atlyginimai nekilo po 2019 m. rugsėjo, kai jie padidėjo visiems Lietuvos medikams.

Skuodo savivaldybė pernai Skuodo ligoninei skyrė papildomą 100 000 eurų finansavimą, bet Skuodo GMP stočiai papildomų lėšų neskyrė.

Sukėlė vadovės pyktį

Tokių nepatogių faktų paviešinimas labai nepatiko Skuodo GMP direktorei D. Mažeikienei. Kaip rašoma „Solidarumo“ puslapyje, kitą dieną, vasario 12 d., vadovė darbo metu iškoneveikė I. Šimkevičienę ir užsipuolė ją grasindama, kad dabar ši atsakys už kiekvieną posėdžio metu pasakytą žodį, grasino sumažinti jos atlyginimą, įžeidinėjo įvairiomis replikomis, svaidėsi nuvertinančiais komentarais.

I. Šimkevičienė po tokio savo vadovės išpuolio pasijuto blogai. Vasario 13 d. ji kreipėsi į savo šeimos gydytoją ir buvo skubiai paguldyta į Skuodo ligoninę dėl labai aukšto kraujo spaudimo. Tačiau jos sveikatos būklė toliau blogėjo ir vasario 14 d., priešinsultinėje būsenoje, buvo išvežta į Klaipėdos ligoninę.

Vasario 13 d. visi Skuodo GMP darbuotojai, išskyrus buhalterę, kreipėsi raštu į Skuodo savivaldybę, kuriai priklauso įstaiga. Šiame rašte jie pranešė, kad darbo metu nuolatos jaučia direktorės D. Mažeikienės psichologinį spaudimą, engimą bei nuvertinimą. Bet kokios darbuotojų pastabos dėl esamų darbo sąlygų yra ignoruojamos.

„Daug triukšmo dėl nieko“

Skuodo GMP vadovė D. Mažeikienė „Delfi“ tvirtino, kad visas šis incidentas yra triukšmas dėl nieko. Ji tiesiog norėjo išsiaiškinti, kodėl A. Verygai buvo pateikta neteisinga informacija.

„Po susitikimo su ministru paklausiau darbuotojų, kodėl pateikė jam neteisingą informaciją. Iš tikrųjų, mes ir už darbo rūbus mokame, pačios prašė leisti valyti patalpas, kad nereikėtų samdyti valytojų ir dirbti daugiau valandų dėl didesnio atlyginimo.

Tačiau ministrui pasakė, kad jau labai nuskriaustos. Todėl aš vėliau ir paklausiau, dėl ko žmogus turbūt labai supyko. Nežinau, išėjo tokia situacija, kokia išėjo“, – sakė ji.

Paklausta, ar girdėjo apie I. Šimkevičienei nustatytą priešinsultinę būklę, vadovė neigė tokią diagnozę.

„Jai buvo padidėjęs spaudimas ir ne tą pačią, o kitą, po darbo valandų. Nežinau, man tai atrodo išpūstas reikalas. Dabar mane puola visais frontais, kokiais tik gali. Aš tik paklausiau darbuotojos, kodėl ji pateikė ministrui neteisingus duomenis. Panašių konfliktų niekada anksčiau nebuvo“, – nurodė direktorė.

Administracijai – didesni atlyginimai

2019 m. rugpjūčio 2 d. LR sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V-967 buvo patvirtintas Greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo ir jų išlaidų apmokėjimo tvarkos aprašo pakeitimas, pagal kurį vidutiniškai 9 proc. buvo padidinti teikiamų GMP paslaugų gyventojams įkainiai, tačiau po šio pakeitimo, teigiama „Solidarumo“ puslapyje“, buvo padidintas tik direktorės ir buhalterės darbo užmokestis.

Tuo tarpu slaugytojų ir vairuotojų darbo užmokestis nebuvo didinamas, nors šie asmenys tiesiogiai teikia greitosios medicinos pagalbos paslaugas gyventojams. Taip pat tvirtinama, kad darbuotojai neturi savo darbo sutarčių ir neaišku kokiu pagrindu yra vykdoma darbo laiko apskaita ir darbo apmokėjimas.

Dėl tokios nesuprantamos situacijos darbuotojai vieningai pareiškė nepasitikėjimą direktore D. Mažeikiene ir pareikalavo ją atleisti iš esamų pareigų.

Po išpuolio – ministro reakcija

Į tokį Skuodo GMP vadovės išpuolį netruko sureaguoti ir A. Veryga, kuris savo feisbuko paskyroje rašė, kad domimasi šia situacija.

„Mūsų klausia, ar mes į tai reaguosime? Taip, mes domimės šia situacija. Man pačiam asmeniškai labai įdomu, kaip viskas vyko iš tikrųjų, nes tai nutiko po mano susitikimo su medikų bendruomene.

Jei įstaigos vadovė elgėsi taip, kaip aprašyta, ir pasikvietusi pas save išbarė darbuotoją už tai, kad šiame susitikime ji iškėlė opias ir skaudžias problemas, tai toks elgesys yra netinkamas. Mažų mažiausiai. Taip, darbuotoja iškėlė problemas, kurios mums nebuvo naujiena, nes yra žinomos, bandome jas spręsti, kiek galime“, – tvirtino ministras.

Aurelijus Veryga

Jam dar didesnį liūdesį sukėlė, kad galimai po tokio pokalbio su įstaigos vadove, šiai darbuotojai prireikė medikų pagalbos.

„O taip tikrai neturi būti. Medikų bendruomenė turi kalbėti, kelti problemas, teikti siūlymus. Juk tik taip galima ką nors pakeisti sveikatos priežiūros sistemoje, kurioje labai labai reikalingi pokyčiai. Jie reikalingi kaip oras!

Visi Lietuvos piliečiai turi teisę išsakyti savo nuomonę, kelti problemas. Juk gyvename laisvoje, nepriklausomoje valstybėje, dėl kurios kovojo mūsų tėvai, seneliai, protėviai. Tad neturi būti kaip nors bandoma varžyti šios teisės reikšti savo nuomonę!

Be to, ši istorija yra pavyzdys, kas gali nutikti, kai įstaigos vadovas yra nepatenkintas darbuotojų viešai išsakyta nuomone. Tai yra pavyzdys, kas gali nutikti išdrįsusiems kalbėti“, – dalijosi mintimis jis ir priminė, kad SAM atsisakė teisėsaugai suteikti informaciją apie tai, kas rašė anoniminį laišką dėl galimo mobingo vienoje Klaipėdos ligoninių.

„Tai kas nutiktų, jei šios įstaigos vadovas sužinotų, kurie konkrečiai įstaigos darbuotojai rašė anoniminį laišką SAM? Gal būtų dar liūdnesnės pasekmės?

Tad dar kartą svarbu paminėti, kad teisėsaugos institucijos turi tarnauti plačiam visuomenės interesui, o ne siauriems interesams. Šiuo atveju, esu tikras, neturėtų būti tenkinami galimai įsižeidusio įstaigos vadovo norai, kuris galimai net nenori spręsti problemų, kurios yra pas jį.

Juolab, kad paprastai teisėsauga netiria anoniminių skundų. Tad kuo šis atvejis kitoks, kalbant apie vieną iš Klaipėdos ligoninių?“, – retoriškai klausė A. Veryga.

Kreipėsi į Skuodo rajono merą

„Delfi“ pasiteiravo SAM atstovų spaudai, kaip sekasi imtis veiksmų dėl tokio vadovės akibrokšto. Ministro patarėja Lina Bušinskaitė komentavo, kad pastaruoju metu vis daugiau medikų garsiai prabyla apie problemas gydymo įstaigose, su kuriomis susiduriama ne vienerius metus ar net dešimtmečius.

Lina Bušinskaitė-Šriubėnė

„Palaikome ir skatiname šių problemų kėlimą, nes garsiai įvardinti, netylėti ir nesitaikstyti – tai pirmas žingsnis, kad situacija imtų keistis. Kalbant apie konkretų atvejį – jei Skuode nutiko taip, kaip skelbiama viešai, taip tikrai neturi būti. Tai – blogas lyderystės ir vadovavimo pavyzdys, kuris vienareikšmiškai negali būti toleruojamas, kartotis.

Dėl to sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga jau kreipėsi į Skuodo rajono savivaldybės merą, norėdamas išsiaiškinti situaciją. Taip pat ir ministerijos kanclerė bandė susisiekti su Skuodo GMP vadove – deja, nesėkmingai. Iki šiol nesulaukta ir vadovės atsako į bandymą pasikalbėti apie paviešintą situaciją“, – tvirtino atstovė.

Jos teigimu, problema ta, kad ši gydymo įstaiga yra pavaldi savivaldybei, o ne SAM, todėl svertų priimti sprendimus neturi. „Galime tik domėtis, kelti problemas, patarti. Tą šiuo metu aktyviai ir darome. Taip pat bendraujame su medikus vienijančia profesine sąjunga, kuri teikia turimą informaciją. Deja, tenka apgailestauti ir dėl to, kad tai – pavyzdys, kas gali nutikti išdrįsusiems viešai kalbėti apie sunkumus sveikatos sektoriuje.“

Pasak L. Bušinskaitės, būtent todėl, saugodami anoniminį skundą rašiusius medikus, SAM anksčiau nepateikė teisėsaugai informacijos, iš kurios būtų galima nustatyti, kas anonimiškai kreipėsi pagalbos, ir imtis galimų keršto akcijų.

Įrašė pokalbį su vadove

„Delfi“ gautame 15 minučių trukmės garso įraše girdėti, kaip vadovė po susitikimo su ministru ironiškai pradėjo kelti klausimą dėl išsakytų darbuotojų skundų: „Reikės įdarbinti vieną valytoją, jei jūs labai nenorite to daryti, įdarbinsime dar vieną felčerę. Nebereikės tuomet dirbti kas antrą parą. Nenorite, nereikia“.

Pasak D. Mažeikienės, ji susirinkime išgirdo tokių dalykų, kokių iki tol nežinojo. Tuomet darbuotoja atkirto, kad kolektyvas nebuvo informuotas apie direktorės norą pasididinti atlyginimą. Į ką pastaroji atšovė, kad vietoj to, kad pasidintų 100 proc., ji pasikėlė tik 75 proc. Toliau moterys 15 minučių ginčijasi dėl atlyginimų ir kam iš tikrųjų labiau priklausė jį pakelti.

Direktorę papiktino ir viešai išsakytas skundas dėl aprangų, kurias esą darbuotojai turi pirkti patys, mat reikėjo pirkti tik marškinėlius: „Už kiekvieną žodį reikia atsakyti, Irena, o ne atsistoti ir meluoti“. Taip pat ragino darbuotojus suvokti, kad pinigų nėra, o ne norėti ko nors „virš savo galimybių“.

Abi konfliktuojančios pusės ir toliau nesutarė, kaip turi būti skirstomi pinigai. Vadovė tikino, kad dešimt metų jai nebuvo keltas atlyginimas ir kurį laiką ji uždirbo mažiau už vairuotoją. I. Šimkevičienė tikino, kad reikia dalintis ir su darbuotojais.

Taip pat redakciją pasiekė ministro A. Verygos pasirašytas raštas Skuodo rajono savivaldybės merui Petrui Pušinskui, kuriame prašoma iki vasario 28 d. SAM pateikti išsamią informaciją apie minėtos situcijos Skuodo GMP stotyje aplinkybes ir Skuodo rajono administracijos, kaip Skuodo GMP stoties steigėjos, veiksmus, siekiant išvengti mobingo, bei rasti efektyvius problemų sprendimus.