Pasekmės – visam gyvenimui

Akušerė-ginekologė Dalia Laužikienė „Delfi“ laidoje tikino, kad liūdniausia tai, jog alkoholinio vaisiaus sindromo galima išvengti, tačiau kai kurios moterys vis tiek vartoja alkoholį nėštumo metu.

„Žala neabejotinai yra labai didelė, nes vaisiaus alkoholinis sindromas yra sunkiausias tokio pobūdžio sutrikimas. Tai yra labai sunkus, tiesiog kraštutinai sunkus ir nepraeinantis vaikų sutrikimas. Svarbiausia yra tai, kad šio sindromo galima išvengti“, – sakė ginekologė.

Moteris pabrėžė, kad pasekmės, kurias jaus vaikas, liks visam gyvenimui.

vaikas, mergaitė, parduotuvė, pirkiniai, alkoholis

„Čia gal tik sąlyginai galima taip sakyti, nes sindromo sukelta žala yra vienareikšmiškai labai blogas dalykas. Pasekmės lieka visam gyvenimui, todėl šioje vietoje negali būti geranoriškas – gali būti tik kategoriškai nusiteikęs prieš bet kokį alkoholio vartojimą nėštumo metu“, – tikino pašnekovė.

Komplikacijos gali baigtis staigia mirtimi

Pasiteiravus, kokios galimos pasekmės ir komplikacijos vaikui, pašnekovė tikino, kad nėštumo metu susiduria su 2 svarbiausiomis problemomis, o komplikacijos – labai įvairios.

„Didesnė problema yra ta, kad ta moteris, kuri gimdė būdama girta, turbūt vartojo alkoholį viso nėštumo metu, tas vartojimas sumavosi.

Alkoholio poveikis yra jaučiamas viso nėštumo laikotarpiu. Komplikacijos yra labai įvairios ir jų yra daug: persileidimas, priešlaikinis gimdymas, vaisiaus žūtis, įvairūs apsigmimai, centrinės nervų sistemos pažeidimai, staigi kūdikių mirtis.
D.Laužikienė

Noriu paminėti, kad nėštumo metu prisideda dvi blogybės. Viena blogybė yra ta, kad vaisiaus vandenyse alkoholis kaupiasi. Tas poveikis motinai gali būti nedidelis, bet vaisiui jis ne tik dvigubėja, bet daug daugiau kartų didėja. Kitas dalykas – vaisiaus organizmas neturi fermentų, kurie padėtų jam skaidyti alkoholį. Svarbiausia, kad moteris gali vartoti ir net ne tokį didelį alkoholio kiekį, bet jo sukelta žala gali būti žymiai didesnė, nei galėtume galvoti.

Alkoholio poveikis yra jaučiamas viso nėštumo laikotarpiu. Komplikacijos yra labai įvairios ir jų yra daug: persileidimas, priešlaikinis gimdymas, vaisiaus žūtis, įvairūs apsigimimai, centrinės nervų sistemos pažeidimai, staigi kūdikių mirtis. Daug galiu vardyti, bet man atrodo, kad to jau užtenka“, – tikino gydytoja.

„Alkoholis daug lėčiau pasišalina iš vaisiaus vandenų. Tarkime, jeigu moteris išgėrė vyno taurę – kaip pavyzdys – tai po pusvalandžio ar valandos ji gali net nejausti, kad gėrė, tačiau vaisiaus vandenyse tas alkoholio kiekis išlieka daug ilgiau, todėl žalingas poveikis – daug didesnis. Kalbame ne apie kelias valandas ar parą, išmatuoti to net nelabai ir pavyktų, nes eksperimentų juk nepadarysime“, – patikslino laidos pašnekovė.

Uždelsto veikimo bomba

Seimo narė Dovilė Šakalienė tikina, kad tokios nelaimės – uždelstos, o mums vis dar trūksta prevencijos.

Aš norėčiau atskirti du dalykus. Vienas momentas, ką mes tikrai turime matyti, – įsisenėjusios problemos. Daugeliu atvejų, kai mes išgirstame apie tokius atvejus, yra sakoma, kad šeimoje taip pat yra ir kitų vaikų, kokia yra tų kitų vaikų būklė.
D.Šakalienė

„Aš norėčiau atskirti du dalykus. Vienas momentas, ką mes tikrai turime matyti, – įsisenėjusios problemos. Daugeliu atvejų, kai mes išgirstame apie tokius atvejus, yra sakoma, kad šeimoje taip pat yra ir kitų vaikų, tuomet klausiama, kokia yra tų kitų vaikų būklė, ar mama taip pat gėrė laukdamasi jų, kitaip tariant, mes turime labai daug uždelstų problemų, kurios daugelį metų nebuvo sprendžiamos, o dabar mažais žingsniukais pradedama spręsti šią problemą“, – sakė politikė.

„Mes tik dabar pradedame mažinti neidentifikuotų probleminių šeimų situaciją. Kitas dalykas – vis dar kokybiškai nepradėjo veikti prevencijos sistema“, – pridūrė pašnekovė.

Šokiruojantis atvejis Vilniuje

Kaip pirmadienį pranešė Policijos departamentas, namuose gimdžiusiai 1981 metais gimusiai moteriai nustatytas sunkus 2,65 promilės girtumas.

Ji ir naujagimis paguldyti į ligoninę.

Kaip žurnalistams pirmadienį sakė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius, moteris bei kūdikis tebėra ligoninėje, šiuo metu vaiko teisių specialistai bendrauja su medikais bei moterimi ir aiškinasi situaciją.

„Šiuo metu vertinama šeimos situacija, bendraujama su sveikatos specialistais, žiūrima, kokios pagalbos reikės šeimai“, – sakė jis.

Ši šeima anksčiau nebuvo žinoma vaiko teisių specialistams. Jų žiniomis, šeimoje yra daugiau vaikų.

Pasak G. Batulevičiaus, apie gimdymą tarnybas informavo giminaičiai.

„Tai nėra dažnas atvejis“, – apie neblaivią gimdyvę sakė vaiko teisių tarnybos atstovas.