Kaip BNS sakė Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Jūras Banys, konkursas skelbiamas pasibaigus dabartinio bibliotekos vadovo Sigito Narbuto kadencijai.

„Tai natūralus gyvenimo procesas – baigiasi vadovo kadencija ir prieš pasibaigiant jai skelbiamas konkursas. Sąlygos paskelbtos, pagal teisininkų išaiškinimą, taip“, – BNS sakė J. Banys, paklaustas, ar konkurse galės dalyvauti dabartinis direktorius.

S. Narbutas bibliotekai vadovauja dešimtmetį. Seimas kultūros įstaigų, tarp jų – ir bibliotekų vadovų penkerių metų kadencijas įvedė 2018-ųjų birželį.

Konkurse keliami reikalavimai – aukštasis magistro laipsnio išsilavinimas bei trejų metų vadovavimo patirtis kultūros arba informacinės veiklos srityje, taip pat pretendentai turėtų mokėti anglų, prancūzų ar vokiečių kalbą B1 lygiu, bet kelių kalbų mokėjimas vertinamas kaip privalumas. Taip pat keliamas nepriekaištingos reputacijos reikalavimas, tarp privalumų minimi mokslų daktaro laipsnis, darbo patirtis su švietimo, mokslo ir kultūros teisės aktais ir kiti.

LMA Vrublevskių bibliotekos pagrindinė misija – tenkinti mokslo visuomenės informacinius poreikius, išsaugoti ir ateities kartoms perduoti sukauptus bei toliau kaupiamus dokumentinio paveldo rinkinius bei vykdyti mokslinę ir edukacinę misiją.

Visuomenės dėmesio centre ši biblioteka atsidūrė pernai dėl kelis dešimtmečius ant jos sienos kabėjusios atminimo lentos karininkui Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai. Ją pernai sudaužė Stanislovas Tomas, vėliau savivaldybė suklijavusi ją užkabino ant sienos, tačiau rudenį nuėmė mero Remigijaus Šimašiaus nurodymu.

J. Noreikos šalininkai po šio sprendimo užkabino savo lentą – ji kabo iki šiol, institucijoms laukiant teismų išaiškinimo dėl J. Noreikos vaidmens per Holokaustą.

J. Noreikos kritikai pabrėžia jo vaidmenį tvirtinant nacių administracijos sprendimus steigti žydų getą ir konfiskuoti jų turtą, šios asmenybės gynėjai įamžinimo gynėjai atkreipia dėmesį į jo vėlesnę antinacinę ir antisovietinę veiklą.

Dabartinis bibliotekos direktorius laikėsi pozicijos, kad lenta ant sienos gali kabėti.