„Įdarbinant Ukrainos pilietį Lietuvoje darbo sutartyje turės būti aiškiai nurodytos darbo apmokėjimo sąlygos, funkcijos, darbovietė, nustatyta darbo trukmė, darbo sutarties galiojimo terminas ir nutraukimo tvarka, atvykimo iš Ukrainos ir grįžimo atgal išlaidų apmokėjimo tvarka ir kiti klausimai, susiję su darbuotojo darbo sąlygomis ir gyvenimu Lietuvoje“, – BNS sakė E. Samoškaitė.

Apie darbo sutarties sąlygas, jos keitimo ir nutraukimo tvarką Ukrainos pilietis turės būti informuotas prieš įdarbinimą ir gauti darbo sutarties kopiją jam suprantama kalba. Tokios pat informavimo apie įdarbinimą ir darbo teises sąlygos bus taikomos ir įdarbinant Lietuvos piliečius Ukrainoje.

Pasak ministro atstovės, susitarime daug dėmesio skiriama nelegalų darbą kontroliuojančių institucijų bendradarbiavimo stiprinimui: nustatoma informacijos apsikeitimo tvarka, atsakymo pateikimo terminai, kiekviena šalis tam turės paskirti kontaktinius asmenis.

„Įstaigų bendradarbiavimas ir greitas apsikeitimas informacija svarbus siekiant užtikrinti, kad darbuotojai nebūtų išnaudojami ir jiems mokamas darbo užmokestis atitiktų įstatymų reikalavimus“, – sako E. Samoškaitė.

Pernai keli Lietuvoje tolimųjų reisų vairuotojais įsidarbinę ukrainiečiai paskelbė buvę išnaudojami darbdavių – dirbę be normalaus poilsio, negavę atlyginimo. Vienas ukrainietis teigė buvęs sumuštas darbdavio.

Lietuvos ir Ukrainos susitarimas dėl įdarbinimo ir bendradarbiavimo darbo migracijos srityje pasirašytas 2018 metų gruodį Kijeve. Seimas jį ratifikavo praėjusių metų liepą, Ukrainos Aukščiausioji Rada – praėjusią savaitę.

Tikimasi, kad susitarimo ratifikavimas turės teigiamos įtakos abiejų valstybių verslo sąlygoms ir jo plėtrai, nes Lietuvos ir Ukrainos darbuotojai turės didesnę judėjimo laisvę, sumažės nelegalaus darbo rizika.

Lietuva 2017 metais liberalizavo trečiųjų šalių piliečių įdarbinimo sąlygas.