„Kol būsim, tol priešinsimės. Avinėlių tylėjimas būtų kapituliacija“, – šeštadienį Seime surengtame Sąjūdžio prieš Astravo AE pirmajame suvažiavime sakė V. Landsbergis.

Jo teigimu, prezidento Gitano Nausėdos žodžiai, esą Sąjūdis prieš Astravo AE gerokai pavėluotas, tik dar labiau paskatina kalbėti garsiau.

„Prezidentas kalba santūriai – dirbsim su didesniu įkvėpimu negu per praėjusius 10 metų – bet nusistebėjo, kodėl mes ligi šiol rimtai tarptautiškai nesipriešinome. Todėl ir atsirandame. Matome, kad mūsų lietuviški oponentai – Astravo bombos draugai – vis labiau nervuojasi“, – suvažiavime kalbėjo profesorius V. Landsbergis.

„Jei Astravas pažadins mus gyventi, o dar – dorai gyventi, tai bus didžioji to monstro nauda“, – tęsė kalbą jis.

Kartu profesorius pabrėžė, kad, jo teigimu, Lietuvos pasipriešinimas Astravo AE – tai Baltarusijos nepriklausomumo gynyba.

„Astravo AE arba Baltarusijos atominė elektrinė Astrave, tai paskutinė kryžkelė likimo nukamuotai sesei Baltarusijai. Išlikti Rusijos pašonėje ar ištirpti? Astravas akivaizdžiai sumanytas ne vien kaip kerštas nepriklausomai Lietuvai, bet ir tam, kad Baltarusijos neliktų. Mes norim, kad liktų“, – pridūrė V. Landsbergis.

ELTA primena, kad prezidentas G. Nausėda, vertindamas prieš Astravo AE nukreiptus visuomeninius judėjimus, yra sakęs, kad, jeigu jie būtų susibūrę aštuoneriais ar devyneriais metais anksčiau, – branduolinė elektrinė Lietuvos pasienyje nebūtų iškilusi. Visgi šalies vadovas teigė manąs, kad kovai su Astravo AE statyba įsteigtas Sąjūdis turi perspektyvą, telkiant jėgas europiniu bei transatlantiniu lygiu, daryti spaudimą Baltarusijai.